Acasa | Familie | ”Este o mare capcană să faci un copil pentru a-ți salva căsnicia”

”Este o mare capcană să faci un copil pentru a-ți salva căsnicia”

 SHARE  

Adaugat in 15 februarie 2018

”Este o mare capcană să faci un copil pentru a-ți salva căsnicia”

Copil Foto: Morguefile.com

În luna în care se pare că ne-am hotărât la nivel colectiv să perpetuăm sărbătorirea  în fiece an a iubirii, cei mai mulţi dintre noi, încordați după traversarea unei ierni emoționale, cu sentimentele uşor dezamorţite, ne facem curaj, de cum se topesc zăpezile, să sperăm din nou în iubire, în capacitatea partenerului de a se transforma, în capacitatea noastră de a fi mai înțelepti.

Ștergem uneori cu buretele trecutul, dornici să începem din nou, cu un nou “Valentine’s day” îmbibat în ciocolată, parfum, şampanie şi trandafiri, călătoria  pe valul  dulcei speranţe a fericirii în cuplu.

Cum este dacă în iarna traversată a apărut un copil în cuplul nostru?

Copilul va  accentua toate  crizele care existau, dacă existau. Nu faci un copil, că poate salvezi relația. Este o mare capcană. Cunoașteți pe cineva care a reușit să salveze cu adevărat relația  prin aducerea pe lume tam-nesam a unui copil? Cine a luat această decizie de ziua iubirii anul trecut, acum sigur se cam căiește. Crevașa s-a accentuat, nu? Şi dacă relaţia era bună, închegată, frumoasă, e bine să știm că oricum, sosirea copilului schimbă definitiv ceva.

Copilul intervine ca un intrus în sistemul relațional și trebuie să îi faci loc și să recreionezi dinamica cuplului, țînând cont de el. Nu mai ești la fel de odihnit, nu mai la fel de mult timp, deci nu mai ești la fel de răbdător și disponibil cu partenerul. Fosta stare de disponibilitate naturală  nu mai vine de la sine, trebuie să faci un efort să aduci asta în relație.

Nu mai ai la dipoziție dimineți târzii, weekenduri prelungite, capacitatea de a încropi ad-hoc programe amuzante, şi nici nopți dulci oricând vrei. Cumva, va trebui să munceșți ca să obţii toate acestea din nou în cuplul tău: să vezi cum te descurci cu alăptatul, cu rezervele de lapte mulse si puse la congelator,  sau cu biberoanele, să găsești bone sau bunici disponibili, creşe si apoi grădiniţe, să înveți copilul cu un anume program de somn și încet -încet cu un pat al său.

Schimbarea fiecăruia dintre cei doi parteneri, când  devin părinţi, este necesară. O adaptare comportamentală care ține de răbdare, comunicare onestă, indulgență, toleranță, calm, generozitate, se cere a fi adusă în doze masive în relație.

Cine nu e bine cu el, nu poate fi bine nici cu copilul, nici cu partenerul

De-asta este bine totuși să începem călătoria către a avea o familie fericită, cu a fi o persoană fericită. Fă  ceea ce este de făcut că să fii bine cu tine înainte să intri într-un cuplu sau  să faci un copil. Nu-l face că să  te echilibrezi. Rezolvă-ți, mai întâi, problemele pe care le ai  cu tine însuţi şi/sau cu partenerul și abia după aceea fă un copil. Nu-l face ca să încerci să repari ceva prin asta .

Copilul și familia ne sunt date spre creștere, da. Avându-i, învățăm cel mai ușor tactul, generozitatea, diplomația, persuasiunea, iubirea. Dar alte valori precum încrederea în sine, curajul, echilibrul, ar fi bine să le fi avut învățate deja, înainte.

Un bărbat care nu este informat şi conştient că un copil schimbă dinamica cuplului va fi foarte dezamăgit, supărat, deoarece va perpetua multe așteptări neîmplinite, cele mai multe fiind așteptări nerealiste.

Disponibilitatea ca si libidoul soției vor scădea brusc când sânii îi crapă din cauza furiei laptelui sau când copilul a plâns și s-a trezit de șapte ori pe noapte sau când nu înțelege din ce cauză face febră, când corpul ei fragilizat încă se chinuie să se refacă, şi îi dă continuu semne de oboseală. Nivelul de atenție pe care îl va primi soţul  va fi înzecit diminuat iar ceea ce cunoștea el ca rutine fiind plăcute, vor fi de-acum, pentru vreo trei ani, excepții, surprize.

După trei ani…

După ce copilul trece de  trei ani, ne mai revenim și începem să reluăm un ritm mai plăcut în care putem condimenta din nou în mod deosebit viața de cuplu. Așadar, sunt ciclicităţi relaționale, pe care,cu cât le abordăm mai înțelept, cu atât, dezvoltăm relația și o ajutăm să crească.  

Și cu cât asumăm mai ușor responsabilități și le onorăm, cu atât viață ne recompensează cu atuuri comportamentale șlefuite precum: răbdarea, curajul, încrederea în sine și maturitatea, atuuri care ne vor fi de folos în toate celelalte domenii ale vieții noastre, nu numai în familie.

Totul ne este dat spre creștere

Fiecare schimbare pe care o înţelegem, imbraţişăm şi onorăm la maximul nostru de potenţial, este menită să ne îmbogăţească viaţa.  Iar copiii aduc cu ei posibilitatea schimbării superlative, dacă suntem pregătiţi şi abordăm acestă schimbare înţelept.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

4913 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.