Acasa | Familie | Nu vă mai amenințați copiii! ''Lasă că vine taică-tu acasă''…

Nu vă mai amenințați copiii! ''Lasă că vine taică-tu acasă''…

 SHARE  

Adaugat in 28 februarie 2018

Nu vă mai amenințați copiii! ''Lasă că vine taică-tu acasă''…

Copil. Foto: Photoxpress

Ne amenințăm copiii atunci când simțim că ne scapă lucrurile de sub control. Din păcate, amenințările nu au efectul pe care ni-l imaginăm noi asupra lor. Iată trei tipuri de amenințări pe care chiar nu ar trebui să le folosim cu copiii noștri.

Știi situațiile acelea pe care le anticipezi: îți vezi copilul mai mic cum îi fură o jucărie copilului mai mare și știi că acesta din urmă urmează să-l caftească, cel mic să urle și să riposteze și gata războiul. Tocmai pentru a preveni astfel de situații, cel mai la îndemână este să le tai de la rădăcină. Dar cum să faci asta, amenințând? Amenințările reprezintă cea mai ușoară soluție. Dar e cea mai bună?

De ce ne amenințăm copiii?

Ne amenințăm copiii deoarece vrem să prevenim o situație ce nu ne convine și prin asta încercăm să obținem următoarele lucruri:

–          Să oprești un comportament neadecvat înainte de a se întâmpla

–          Să câștigi controlul asupra unei situații ce simți că-ți scapă de sub control

–          Să îți sperii copiii ca să te asculte

–          Să îi avertizezi pe cei mici asupra consecințelor alegerilor lor nefericite.

Problema cu amenințările este aceea că ele funcționează doar pe termen scurt, chiar foarte scurt. Cu ajutorul amenințărilor poți obține puțină cooperare, dar problema este că nu te poți opri doar la una, ca în cazul chips-urilor.

De ce? Pentru că atunci când îți ameninți copilul nu îl înveți să se bazeze pe propria judecată, ci pe a ta.

În loc să ne amenințăm copilul cu „O să ai necazuri mari dacă…”

Mai bine încercăm să-i explicăm copilului care sunt cu adevărat consecințele. „Dacă îți vei mușca fratele sau îl vei bate, pe el chiar îl va durea tare rău. Chiar asta îți dorești, ca fratele tău să sufere?”. „Iar tu, nu este frumos să-i furi jucăria. Sunt convinsă că dacă i-o ceri frumos și îi spui pentru cât timp îți dorești să te joci cu ea, fratele tău ți-o va da”. Mai departe, poți doar să fii prezentă și să nu permiți să se întâmple ceva grav. Iar dacă se va întâmpla însă ceea ce ai prevăzut, poți puncta „ți-am spus că asta se va întâmpla, dar a fost decizia ta să faci așa”.

În loc să ne amenințăm copilul cu „lasă că vine taică-tu acasă”…

Și dacă vine ce? Doar tatăl lui nu e un balaur cu șapte capete. De fapt, o mamă care spune așa ceva, este pe cale de a pierde controlul situației și chiar are nevoie de tată ca să-i paseze lui responsabilitatea.

În loc să ne amenințăm copilul cu „Nu mă face să….”

Să ce? Am auzit de atâtea ori mame care stăteau pe bancă în parc și care strigau la copiii lor: „Dă-te jos de pe gard! Nu mă face să vin la tine, că…”. Că nimic. Copilul va înțelege că activitatea lui îi crează mamei un disconfort. În loc de această amenințare, mai bine te duci lângă el și îi explici ce se poate întâmpla, cum poate cădea de pe gard și rămâi acolo pentru a-l supraveghea. Copilul trebuie să ia singur deciziile, deoarece alegerile lui proaste ar trebui să îi facă lui viața grea, nu ție.

Concluzia este că atunci când copilul are un comportament negativ, ar trebui să fie problema lui, chiar dacă, indirect te afectează și trebuie să fii în permanență aproape de el. Dar nu-l amenința.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6279 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.