Acasa | Good to know | A fi sau a nu fi monogam. Monogamia ca ideal si stiinta

A fi sau a nu fi monogam. Monogamia ca ideal si stiinta

 SHARE  

Adaugat in 21 martie 2018

A fi sau a nu fi monogam. Monogamia ca ideal si stiinta

Cuplu. Foto: pixabay.com

Monogamia ca ideal de relație se bazează pe știința defectuoasă, în parte pentru că oamenii de știință nu se pot desprinde de o anumită viziune asupra lumii.

Monogamia este o parte integranta a culturii occidentale, încât chiar și cei care studiază relațiile nu înțeleg prejudecățile, potrivit cercetărilor care urmează să fie publicate săptămâna aceasta. Modul în care se studiază intimitatea are unele neajunsuri fundamentale, scrie qz.com.

Primatul acordat uniunilor monogame nu este surprinzător daca ne gandim la societățile patriarhale istorice care domină lumea: un sistem economic bazat pe predarea proprietății de la tată la fiu.

Dar vremurile s-au schimbat. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au stabilit că modalitățile prin care psihologii și alți oameni de știință studiază relațiile sunt orientate spre a oferi rezultate care - chiar și inconștient - promovează monogamia. Ei au concluzionat că modul în care se studiază intimitatea este problematic.

Terri Conley, autorul principal al studiului, a spus că atitudinile noastre față de monogamie sunt "atât de înrădăcinate, încât sunt invizibile. Nici măcar nu ne gândim că este corect. Noi o vedem doar ca singura cale". Felul in care stiinta evalueaza relatiile a depasit ceea ce descopera cercetatorii, potrivit studiului, care urmeaza sa fie publicat in Perspectives on Psychological Science.

Cercetătorii subliniază, de asemenea, că în relațiile cu participantii la studii, poligamia este adesea menționată folosind un limbaj care nu este neutru: Cand intrebi oamenii  despre "infidelitate" sau "înșelăciune" ii directionezi; așa cum se fac referiri la o persoană ca fiind "partea jignită" sau la "partenerul trădat".

Conley a pus adesea întrebări legate de ortodoxia cercetării privind sexualitatea în relații și spune că a întâlnit rezistență din partea altor cercetători, unii reacționând emoțional. Într-un studiu, Conley a constatat că acele cupluri care in mod consensual nu erau monogame aveau mai multe șanse să practice sex protejat decât cuplurile monogame care isi inselau în secret partenerii. Un comentator a numit studiul "iresponsabil". Într-un alt caz, un comentator se referea la relațiile homosexuale care se "înrăutățeau" în relatiile care nu erau monogame.

"Faptul că permitem ca discuția să fie condusă atât de emoțional, probabil nu ne permite să gândim cu adevărat într-o manieră logică", a spus Conley.

Studiul de la Michigan susține, de asemenea, pe baza unui sondaj al cuplurilor dintr-o varietate de relații, că relațiile non-monogame consensuale sunt la fel de "funcționale" ca cele monogame. Bazându-se pe o serie de factori, incluzând încredere, gelozie, pasiune și satisfacție generală, nu au fost găsite diferențe în funcționarea relațiilor între grupuri.

Într-un studiu final, separat, ei au analizat și modul în care oamenii au reacționat la cercetători atunci când acestia au întrebat despre relații non-monogame. Cercetătorii înșiși erau văzuți mai părtinitori atunci când au pus întrebări despre poliamorie, decât atunci când au întrebat despre monogamie.

În ultimii ani, poliamoria și alte stiluri de relații alternative au început să fie normalizate, a spus Conley. Dar pentru moment, studiul a constatat că "premisa că monogamia este superioară altor tipuri de aranjamente relaționale non-monogame continuă să influenteze felul în care cercetătorii construiesc și testează teoriile iubirii și intimității".

Este puțin probabil să avem o imagine clară a felului în care relațiile funcționează cel mai bine pentru oameni până când știința nu isi va recunoaște propria tendință de a se agăța de monogamie ca ideal.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9777 citiri

28 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.