Acasa | Good to know | Cum isi reprimă oamenii prejudecățile

Cum isi reprimă oamenii prejudecățile

 SHARE  

Adaugat in 21 mai 2018

Cum isi reprimă oamenii prejudecățile

Stereotip. Foto: pixabay.com

Chiar și oamenii care s-ar descrie pe sine ca liberali și deschisi pot avea o formă de rasism inconștient. Filozoful Beate Krickel a folosit psihanaliza pentru a investiga de ce oamenii nu sunt adesea constienti de prejudecatile lor.

Tolerant și totuși cu prejudecati

Un exemplu ipotetic: un profesor alb se descrie ca având o viziune tolerantă asupra lumii. El confirmă faptul că este lipsit de sens și nu este sustinut din punct de vedere științific să presupunem că oamenii cu diferite origini etnice au niveluri diferite de inteligență. Cu toate acestea, convingerile pe care pretinde ca le are sunt contrazise în mod evident de comportamentul său: de exemplu, e surprins când o persoană de culoare pune o întrebare inteligentă la seminarul său. Mai mult decât atât, impresia intuitivă este că studenții săi albi par mai inteligenți.

Cercetătorii se referă la cazurile în care convingerile se abat de la comportamentul intuitiv ca fiind prejudecată implicită. Acest tip de prejudecată poate fi identificat utilizând anumite teste psihologice.

Inconștient sau nu?


"Există o dezbatere aprinsă în domeniile psihologiei sociale și filozofiei referitoare la intrebarea dacă prejudecățile măsurate cu astfel de teste sunt inconștiente sau nu", spune cercetătorul. Oamenii exprimă convingeri liberale și tolerante, în ciuda faptului că prejudecatile lor implicite sunt "inconștiente". Cu toate acestea, studiile empirice efectuate în trecut au arătat că participanții la teste au capacitatea de a observa o prejudecată implicită în condiții specifice. Interesant este faptul că participanții sunt, în general, surprinși sau chiar șocați când își dau seama de prejudecatile lor implicite", spune Krickel.

Pentru a explica aceste date, cercetătorul a folosit psihanaliza. Mai precis: susține că o noțiune filosofică despre reprimarea freudiană constituie o explicație fezabilă a datelor aparent contradictorii.

Nu se potrivește imaginii de sine


Conform analizei lui Krickel, profesorul din exemplul ipotetic reprimă emoțiile declanșate de asociațiile sale negative, pentru că nu se potrivesc cu imaginea lui de sine. În consecință, el nu este conștient de prejudecata sa implicită. Cu toate acestea, el are capacitatea de a detecta aceste emoții, dacă circumstanțele sunt corecte. ''Funcția filozofiei este, în primul rând, să ofere o analiză aprofundată a ceea ce este de fapt reprimarea. Pe baza teoriilor filosofice ale conștiinței, un model fezabil apare atunci când reprimarea este înțeleasă ca o schimbare de atentie care devine obișnuință de-a lungul anilor," spune KrickelAutor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5941 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Smart Story

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Iarina Taban: Copiii din centrele de plasament sunt ai nostri, ai tuturor, sunt minunati si merita sansa de a creste frumos

Copiii din centrele de plasament, care au trecut de cele mai multe ori prin traume multiple, au nevoie in primul rand de atentie, intelegere si afectiune. Cadourile duse de Craciun sau de Paste ajuta, dar nu sunt nici pe departe suficiente. Iarina Taban, fondator si Director Executiv Ajungem Mari , ne-a povestit ce putem face pentru a-i ajuta pe acesti copii pe termen mai lung si ce satisfactii au voluntarii implicati in proiect.

Articolul tau

Atingătorii

Atingătorii

Nu mai ştiu câţi ani aveam, probabil până-n zece, când m-am dus pentru prima oară cu mama la ştrandul oraşului. Am foarte, foarte puţine amintiri din copilărie, dar din acea zi îmi amintesc cu mare claritate cum bătea soarele peste acea curte nu foarte mare de pe malul Dunării, cât de aglomerat era bazinul în care am intrat, puţin timidă, pentru că nu ştiam să înot, şi cum mi-a băgat mâna în slip acel bărbat în toată firea care s-a oferit să mă înveţe, deşi nimeni nu i-o ceruse.

Articolul tau

O experienta de viata

O experienta de viata

M-am nascut in comunism. Acum mai bine de 45 de ani, intr-o familie perfect adaptata la „double thinking“.

Relatii

De ce sunt infidele femeile?

De ce sunt infidele femeile?

Din 1990 rata femeilor căsătorite care au raportat că au fost infidele a crescut cu 40%, în timp ce rata bărbaților a rămas aceeași, notează psihanalista Esther Perel, autoarea cartii State of Affairs: Rethinking Infidelity, scrie cnn.com .

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Articolul tau

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Aventuri cu maşini şi bătăi în SUA

Chiar dacă-mi făcusem ceva filme de groază în minte înainte a veni în Florida (rezultat, desigur, al filmelor şi documentarelor în care cineva te împuşcă în cap când mergi după pâine), am descoperit repede că mă simt mult mai în siguranţă decât mă aşteptam; ba chiar, în mod ciudat, chiar mai în siguranţă decât în Iaşi. Dar asta până nu demult, când cinci indivizi.... Dar mai bine să încep cu începutul.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.