Acasa | Familie | Cât și cum îi afectează pe copii certurile părinților?

Cât și cum îi afectează pe copii certurile părinților?

 SHARE  

Adaugat in 17 iulie 2018

Cât și cum îi afectează pe copii certurile părinților?

Copil

Nu există relație perfectă și nici doi oameni care, într-un cuplu, să nu se certe sau să se contrazică. O spun studiile, dar și viața de zi cu zi.

Doar că atunci când relația nu se consumă în doi, ci în trei, patru sau mai mulți, copiii sunt cei care suferă cel mai mult. Și, de multe ori, ”daunele” nu sunt doar emoționale, arată studii citate de bbc.com.

Atmosfera familială afectează sănătatea și dezvoltarea psihică a copiilor pe termen lung

Chiar dacă avem tendința de a accentua importanța relației părinte-copil, în realitate, un rol foarte important în sănătatea și dezvoltarea psihică pe termen lung a copiilor îl au relația dintre cei doi părinți și atmosfera familială.

Modul în care părinții relaționează între ei, tonul de adresare uzual, mesajele pe care le transmit, toate au un rol important în bunăstarea copilului, cu potențialul de a afecta totul, de la sănătatea mintală, până la succesul academic și relațiile lui viitoare.

În cele mai multe cazuri, certurile părinților au impact negativ asupra copiilor

Un studiu britanic efectuat de-a lungul mai multor decenii prin observații la domiciliu, arată că, de la vârsta de șase luni, copiii expuși conflictelor din familie sunt predispuși la boli de inimă.

De asemenea, sugarii, copiii și adolescenții pot prezenta tulburări de somn, anxietate, depresie, tulburări de conduită și alte probleme serioase.

Performanța academică a copiilor poate fi și ea afectată de expunerea continuă la certurile părinților. Efecte similare sunt de asemenea observate la copiii care sunt expuși conflictelor continue, dar mai puțin intense, în comparație cu copiii ai căror părinți negociază constructiv sau își rezolvă conflictele.

De cele mai multe ori, copiii se simt vinovați

Divorțul a fost adesea văzut ca având un efect deosebit de dăunător asupra multor copii. Însă, conform ultimelor studii, certurile părinților și conflictele aprinse pot produce ”daune” mai mari decât despărțirea acestora.

Atunci când părinții se ceartă sau poartă frecvent discuții intense și nerezolvate, copiii se învinuiesc. Consecințele acestor stări pot fi apariția unor probleme de sănătate și comportament, de la depresie, izolare până la auto-vătămare.

Mai grav este faptul că acești copii afectați emoțional duc mai departe comportamentele văzute și imprimate în subconștientul lor, de la o generație la alta. Este un ciclu care trebuie rupt dacă dorim o viață pozitivă și fericită pentru generația de astăzi a copiilor și pentru următoarea generație de părinți și familii.

Sfaturi utile pentru părinți

Copiii sunt observatori ai comportamentului părinților lor. Observă amănunte, chiar și atunci când părinții consideră că cearta este privată și că cel mic nu e atent.

Nu uitați, însă, că este natural ca uneori să ne mai și certăm! De aceea, este bine ca discuțiile în contradictoriu să le avem departe de ochii celor mici. Sau dacă se întâmplă să fie de față, amintiți-vă că reacționează foarte bine la explicații și argumente, pe care chiar le merită în acele momente. Mai mult, dintr-o discuție de acest tip, copiii pot învăța lecții pozitive importante care îi pot ajuta să-și navigheze propriile emoții și relații dincolo de cercul familiei.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

8864 citiri

1 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.