Acasa | Good to know | Cum pot părinții de astăzi să crească o generație mai tolerantă?

Cum pot părinții de astăzi să crească o generație mai tolerantă?

 SHARE  

Adaugat in 8 octombrie 2018

Cum pot părinții de astăzi să crească o generație mai tolerantă?

Copii. Foto: pixabay.com

De ce se dezvoltă stereotipurile la copii? Acestea merg mai adânc decât credințele copiilor și pot influența și comportamentul. La vârsta de șase ani, e mai putin probabil ca fetele să aleagă activități care par să le impună să fie cu adevărat inteligente, ceea ce ar putea contribui la dezvoltarea unor diferențe de gen pe termen lung în domeniul științei și al matematicii.

O cercetarea sugereaza că elementele surprinzător de subtile ale limbajului contribuie la tendința unui copil de a vedea lumea prin intermediul stereotipurilor sociale, conform theconversation.

Problema generalizării


Mulți părinți încearcă să împiedice dezvoltarea stereotipurilor la copii, evitând să spună lucruri precum "băieții sunt buni la matematică" sau "fetele nu pot fi lideri". Însa, părinții pot merge mai departe spunand lucruri pozitive, cum ar fi " o fata poate fi tot ce isi doreste".

Dar cercetările au constatat că, chiar și aceste declarații pozitive pot avea consecințe negative asupra minții în curs de dezvoltare.

Pentru copiii mici, modul în care vorbim este adesea mai important decât ceea ce spunem.

Generalizările, chiar dacă se spun numai lucruri pozitive sau neutre, cum ar fi "Fetele pot fi orice vor", sau "Musulmanii mănâncă alimente diferite", comunică că putem spune ce este cineva cunoscându-i sexul, etnia sau religia.

În studiul publicat în "Child Development" s-a constatat că generalizările au condus copiii de doi ani la a presupune că grupurile ofera diferențe stabile și importante între indivizi.

În acest studiu, copiii le-a fost introdusa o noua modalitate inventata de a clasifica oamenii: "Zarpies". Dacă au auzit doar afirmații despre anumite persoane (de ex., "Acesti zarpies șoptesc când vorbesc"), copiii au continuat să trateze oamenii ca indivizi, chiar dacă toți aveau aceeași etichetă și purtau haine similare. Dar dacă au auzit aceleași informații ca o generalizare (de exemplu, "Zarpies șoptesc când vorbesc") au început să creadă că "Zarpies" sunt foarte diferiți de ceilalți. Generalizările i-au determinat pe copii să creadă că a fi un membru al grupului a determinat ce sunt membrii.

Într-un alt studiu recent, s-a descoperit faptul că copiii care au auzit acest tip de generalizare - chiar dacă nu este negativa - au impartit mai puține resurse (în acest caz, autocolante colorate) cu membri din afara propriului grup social.

Aceste constatări arată că generalizările auzite, chiar pozitive sau neutre, contribuie la tendința de a privi lumea prin lentilele stereotipurilor sociale. Forma propoziției, nu exact ceea ce se spune, contează pentru copiii mici.

De la grupuri la persoane


Generalizările sunt problematice, chiar dacă copiii nu le înțeleg.

Dacă un copil aude, "musulmanii sunt teroriști", copilul ar putea să nu știe ce înseamnă să fii musulman sau terorist. Dar copilul poate în continuare să învețe ceva problematic - că musulmanii, indiferent cine sunt, sunt un tip distinct de persoană. Că este posibil să se facă presupuneri despre ceea ce este cineva  dacă știi dacă este musulman sau nu.

Limbajul specific evită aceste probleme si poate, de asemenea, să provoace generalizările proprii și ale altora.

Există o modalitate foarte ușoară și naturală de a răspunde unor afirmații stereotipe si anume sa incerci sa îi faci pe copii să gândească în termeni de indivizi, în loc de grupuri.

Această abordare funcționează și pentru generalizări mai sensibile - lucruri pe care un copil le-ar putea spune, cum ar fi "băieții mari sunt răi"  Părinții pot întreba copiii la cine se gandesc  cand afirma asta și discută despre orice incident specific pe care îl au în minte. Uneori, copiii vorbesc în acest fel, deoarece testează dacă elaborarea unei generalizări este posibilă sau sensibila. Prin discutarea incidentului specific, le comunicăm că nu este.

Fiecare interacțiune contează

Cât de importanta poate fi aceasta schimbare de limbaj? Părinții, profesorii și alți adulți care îngrijesc copiii nu pot controla tot ceea ce au auzit copiii și expunerea la idei explicit rasiste, sexiste sau xenofobe care pot influența, de asemenea, viziunea unui copil asupra normelor și valorilor societății.

Dar copiii isi dezvolta cunoasterea despre lume prin convorbiri cu adulții importanți din viața lor. Acești adulți au legaturi puternice cu copiii lor. În calitate de părinți putem folosi limbajul cu atenție pentru a ajuta copiii să învețe să se vadă pe ei înșiși și pe alții ca indivizi, liberi să-și aleagă propriul drum in viata. Cu ajutorul limbajului, îi putem ajuta pe copii să-și dezvolte obiceiuri de gândire, care provoacă, mai degrabă decât să susțină, viziuni stereotipe asupra oamenilor din jurul nostru.Autor: Smart Woman
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5285 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.