Acasa | Good to know | Cum încurajăm fetele să urmeze o carieră în știință și matematică

Cum încurajăm fetele să urmeze o carieră în știință și matematică

 SHARE  

Adaugat in 12 octombrie 2018

Cum încurajăm fetele să urmeze o carieră în știință și matematică

Fetele si stiinta. Foto: pixabay.com

Femeile rămân subreprezentate în știință, tehnologie, inginerie și matematică sau STEM. În domeniul ingineriei, de exemplu, femeile au mai puțin de 20% din lucrările de doctorat în 2014.

Acest fapt nu este rezultatul diferențelor în capacitatea intelectuală. În prezent, fetele reprezintă peste jumătate din populația studenților talentați din Statele Unite, scrie theconversation. Dacă fetele au inteligența necesară pentru a avea succes în STEM, atunci de ce nu ajung să facă carieră în aceste domenii?

Există două tipuri de convingeri care descurajează fetele să se axeze pe stiinte la o vârstă timpurie, conform studiului publicat recent:

a) stereotipuri negative despre abilitățile lor intelectuale,

b) stereotipuri despre persoanele care lucrează în stiinte ca fiind "nerdy" sau neadaptate social.

Însa părinții și profesorii pot ajuta la schimbarea mentalitătilor și la reducerea diferențelor de gen din stiinte.

Combate stereotipurile despre gen și intelect

Încă din clasele primare, e mai putin probabil ca fetele să-și asocieze propriul sex cu abilități intelectuale. Având în vedere cât de mari sunt aceste stereotipuri, cum pot părinții și profesorii să intervină și să le protejeze pe fete de convingerea că sunt mai puțin capabile intelectual și, prin urmare, mai puțin potrivite pentru stiintă decât băieții?

O mentalitate bazată pe dezvoltarea abilitătilor


O strategie potențială este de a ajuta fetele să adopte o mentalitate de dezvoltare, convingerea că abilitățile lor pot fi dezvoltate. Stereotipurile negative se bazează pe presupunerea că fetele nu dispun de capacitatea înnăscută necesară pentru succes. Subliniind modul în care abilitățile se schimbă și se dezvoltă în timp provocă această credință.

Este esențial să spui că prin stiinta iti construiesti abilități și că acest lucru este valabil pentru toată lumea - nu doar pentru fete. De exemplu, un profesor sau un părinte ar putea spune: "Oricine dorește să devină bun la matematică trebuie să lucreze si sa depuna efort pentru a rezolva multe probleme". Dacă nu se face efortul să fie ceva ce se aplica tuturor, profesorii pot sugera neintenționat că fetele trebuie să lucreze in plus, mai mult, pentru a compensa capacitatea scăzută.

Valoarea eșecului


O altă componentă a promovării unei mentalități care pune accentul pe dezvoltarea abilitatilor este aceea de a încadra eșecul ca pe o oportunitate de învățare, în loc de ceva ce trebuie evitat sau ascuns atunci când are loc. Acest lucru se poate face concentrându-se asupra procesului de învățare - de exemplu, sa descoperi de unde provin greșelile și sa gasesti strategii noi data viitoare. Când copiii văd cum eforturile lor au fost răsplătite, vor avea mai multe șanse să vadă domeniul stiintelor din perspectiva creșterii.

Femeile de succes


Stereotipurile pot fi, de asemenea, combatute prin expunerea fetelor la exemple de femei care au reușit în STEM.

Cheia este de a descrie aceste femei ca fiind persoane cu care fetele se pot identifica și de a sublinia modul în care au devenit oameni de știință.

Oportunități pentru a reuși

O altă strategie este de a oferi oportunități pentru fete de a-și dezvolta încrederea in propriile abilitati. De exemplu, un profesor ar putea încadra o lectie de programare ca joc, ceea ce ar putea ajuta fetele să se simtă mai motivate.

Stereotipurile false din domeniul stiintei

Atunci când copiii își închipuie ce locuri de muncă vor avea în viitor, ar putea întreba dacă sunt asemănători cu cei care au aceleași locuri de muncă. O nepotrivire între concepția de sine a unui tânăr și impresia pe care o ofera cercetatorii într-un anumit domeniu il poate face sa vada domeniul respectiv ca fiind neatractiv.

Din păcate, reprezentările media ale persoanelor din STEM sunt adesea înguste și perpetuează stereotipurile false, cum ar fi faptul că oamenii de știință sunt excentrici, "nerdi" sau "geeky", obsedați și detașați de realitate.

În mod similar, se presupune că munca oamenilor de știință este izolată si ei sunt izolati. Este, de asemenea, văzută ca fiind facuta pentru satisfacerea curiozității personale, spre deosebire de scopurile altruiste, cum ar fi ajutorarea altor oameni.

Aceste imagini culturale acționează ca o barieră, pentru fete în mod specific: Fetele sunt invatate să se gândească la ele însele ca fiind diferite de un om de stiinta si se orienteaza si favorizeaza domeniile cu oameni cu care se identifică mai ușor și care au mai multe scopuri altruiste.

Cu toate acestea, mulți oameni de știință moderni nu se potrivesc cu imaginea "geeky", de excentric singuratic și lucrează în colaborare pentru binele altora.

Ajuta copiii să cunoasca oameni de stiinta

Pentru a contracara efectele acestor imagini, părinții și profesorii le pot oferi copiilor exemple diverse cu care sa se identifice.

Părinții și profesorii ar putea, de asemenea, să spună copiilor că oamenii de știință lucrează adesea în echipe și inventeaza lucruri care îi ajută pe oameni în viața de zi cu zi. Aceste tipuri de mesaje pot ajuta atât fetele cât și băieții, deoarece dezvăluie un scop mai profund pentru învățarea subiectelor legate de stiinta.

Un mediu care promovează știința

Unii au atribuit subreprezentarea femeilor în STEM pornind de la preferințele lor inerente. Cu toate acestea, dovezile științifice indică faptul că aceste preferințe sunt modelate de convingeri culturale. Ele nu sunt determinate de diferențele înnăscute.

Părinții și educatorii se află într-o poziție foarte bună pentru a ajuta la eliminarea stereotipurilor care descurajează fetele să devină oameni de știință. Iar una dintre cele mai bune metode de a face acest lucru este de a crea medii care promovează ideea că cariera in domeniul științei este la îndemâna lor.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

6845 citiri

10 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.