Acasa | Good to know | Vrei ca elevii sa înțeleagă matematica? 2 matematicieni propun o soluție: discuțiile despre matematică

Vrei ca elevii sa înțeleagă matematica? 2 matematicieni propun o soluție: discuțiile despre matematică

 SHARE  

Adaugat in 31 octombrie 2018

Vrei ca elevii sa înțeleagă matematica? 2 matematicieni propun o soluție: discuțiile despre matematică

Matematica. Foto: pixabay

În discuțiile părinților pe Facebook, când apar rezultatele la teste și evaluări sau în dezbaterile despre manuale se critică modul în care este predată matematica în școli.

Doi cercetători în domeniul matematicii propun o soluție: discuțiile despre matematică. Contează cum vorbim despre matematică acasă și la școală, pentru că acest lucru influențează procesul de invățare și profesorii pot să sprijine aceste discuții, conform theconversation.

De ce contează să vorbești despre matematică

Pentru unii educatori și cercetători, învățarea matematicii înseamnă a cunoaște și a folosi termeni și formule pentru a rezolva rapid probleme. Alții pot prioritiza învățarea modalităților de a rezolva o anumită problemă. Alții, totuși, indică valoarea competențelor de a rezolva problemele care pot fi folosite și în "lumea reală".

Acestea sunt aspecte importante ale competenței în matematica, dar cercetătorii cred că a învăța să comunici despre subiect este un obiectiv la fel de important.

Prin "discuțiile despre matematică", înțelegem să împărtășim, să analizăm și să înțelegem matematica. Elevii ar putea discuta strategiile lor de rezolvare a unei probleme, explicând nu numai ceea ce au făcut, ci și raționamentul din spatele muncii lor. De asemenea, pot face observații, pot pune întrebări și pot exprima incertitudini.

În acest mod, elevii pot să înțeleagă ce au făcut și să răspundă cu un comentariu sau o întrebare. În acest proces pot apărea dezacorduri sau erori. Acestea nu sunt lucruri de evitat, sunt oportunități de extindere a învățării. Implicarea în discuțiile despre matematică îi ajută pe toți cei implicați să înțeleagă mai bine ideile.

Într-un studiu realizat de cercetătorii din domeniul educației Suzanne Chapin și Beth Herbel-Eisenmann s-a descoperit ca discuțiile despre matematica vin în sprijinul învățării. Pot îmbunătăți memoria și înțelegerea; sustin dezvoltarea competențelor lingvistice și sociale și cresc încrederea și interesul pentru matematică.

Învățarea matematicii nu este doar un proces de dobândire a unui set de fapte sau proceduri.

Folosind matematica:

  • colaborezi și comunici cu ceilalți,
  • înțelegi probleme care sunt interesante și complexe,
  • îti justifici ideile și lucrezi pentru a-i convinge pe alții de valabilitatea acestor idei, înțelegi justificările aduse de ceilalți,
  • înveți să critici și să te bazezi pe gândirea ta.

Aceste abilități nu sunt rezervate doar matematicienilor sau inginerilor, ci se aplică în mai multe domenii.

Cum să sprijini discuțiile despre matematică


Sala de clasă în care matematica doar se preda, nu se discută: rânduri de banci, un profesor care prezintă o nouă formulă și elevi care lucrează individual, concentrându-se pe rezolvarea problemei si obținerea unui răspuns cât mai repede posibil.

Ce se poate face? O recomandare, din științele cogniției, este folosirea "exemplelor lucrate" - probleme care au fost elaborate de altcineva, probabil un elev ipotetic - pentru a îmbunătăți învățarea elevilor. De exemplu, elevilor li se pot pot prezenta două strategii diferite, dar corecte pentru o problemă și li se cere să le compare căutând beneficiile și dezavantajele fiecărei abordări. Elevii pot compara ideile lor și pot pune noi întrebări.

Discuțiile despre matematică nu se intampla doar într-o sală de clasă. De multe ori, matematicienii sunt întrebați de prieteni și de familie despre cum să-si ajute copiii la matematică. Răspunsul lor? Vorbiți mai mult despre matematică și, de preferință, nu doar despre temele de acasă.

Matematica poate fi găsită în multe lucruri, în moduri potrivite pentru vârste diferite. Dacă sunteți la cumpărături: Câți oameni sunt în magazin? Cât de mare este plafonul? Câte bile de plajă sunt necesare pentru a umple camera? De unde știi?

Multe dintre aceste întrebări ar putea să nu aibă un răspuns ușor de găsit și imediat și poate fi un lucru bun. Să vorbești despre ceea ce trebuie să știi sau faci pentru a găsi un răspuns este la fel de valoros și probabil chiar mai valoros decât timpul petrecut cu carduri și aplicații cu jocuri "matematice" care se concentrează doar pe viteză și formule. Blogurile și social media au devenit spații pentru a împărtăși modalitățile prin care poți "să vorbești despre matematica cu copiii tăi" (#tmwyk pe Twitter).Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

5799 citiri

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.