Acasa | Opinii | De ce nu înghit ”psihologii vieții”

De ce nu înghit ”psihologii vieții”

 SHARE  

Adaugat in 6 noiembrie 2018

De ce nu înghit ”psihologii vieții”

Dileme. Foto: pixabay.com

Chiar cred că e cazul să scriu, pe viitor, o postare despre tipurile de oameni care mă calcă pe nervi, că tare mulți sunt. Dar pe ”psihologii vieții” sunt atât de revoltată, încât aș putea să vorbesc despre ei până mâine. Nu mă refer la cei care profesează în domeniu. Mă refer la tâmpiții care au citit două cărți de dezvoltare personală și se simt de parcă au dormit în pat cu Freud 10 ani.

Nu poți să le povestești ceva banal, că încep ei să caute te miri ce explicații. Tu le spui că ai mâncat o ciorbă de fasole, ei îți spun că ai dus lipsă de mai multe lucruri mărunte în copilărie, care, în creierul tău, s-au materializat în boabe de fasole și d-aia ți s-a făcut poftă. Bine, exagerez (doar puțin), dar ei fac din orice căcat o mare dramă.

Lor nu trebuie să le ceri niciodată sfatul în legătură cu ceva, că o să ți-l dea oricum. Recunosc, și eu mai dau sfaturi. Băi, dar îmi asum condiția de blondă care nu e nici cea mai deșteaptă, nici cea mai informată și nici cea mai în măsură de pe planeta asta. Îmi asum că există șansa să spun o mare tâmpenie și nu scot pe gură decât ce aș face eu, sau cum văd eu problema.

Nu poți nici să porți o conversație cu ei, că o să te oprească din 10 în 10 secunde să adauge o explicație psihologică. Că au citit ei pe net, că au văzut ei într-un film, sau că le-a spus lor un vecin pe care îl consideră deștept. Nu știu cum naiba am eu ghinion de fel, dar am dat de mai multe ori de tipi d-ăștia. De altfel, nici n-am păstrat legătura prea mult timp.

Dacă îi trimiteam o poză cu mine, din cabina de probă, cu o rochie roșie, mă freca la cap că vreau să ies în evidență, că sufăr dacă nu primesc atenție, că m-a neglijat bunica când eram mica. Dacă îi spuneam că nu am chef să ies din casă, mă freca la cap că mă închid în mine, că am o teamă când vine vorba de petrecut timp printre oameni, că m-a marcat ceva în copilărie. Dacă spuneam că am avut o zi proastă, mă freca la cap că îmi induc singură gânduri negative, că nu sunt echilibrată, că dau vina pe lucrurile care se întâmplă în jurul meu, în loc să o dau pe mine. Pentru că, da, ei știu teoria clasică cum că totul se trage din copilărie și nu bagă decât placa aia, dar totuși au impresia că Freud se scrie cum se citește.

E ca și cum m-aș apuca eu să critic statusurile de pe Facebook, că puteau să fie scrise mai bine, că exprimarea nu e întocmai corectă, sau mai știu eu ce. În mai puține cuvinte, să mă dau ”scriitoarea vieții”. Rahat, mereu când a venit vorba de asta am spus că eu scriu după ureche, cum mă taie pe mine capul.

Doamne, țin minte că, acum ceva timp, m-am văzut cu un tip de-a dreptul paranoic, care avea impresia că jumătate din ce spun eu sunt minciuni. De ce? Fiindcă îi mai răspundeam la întrebări tot cu o întrebare. Citise el, naiba știe unde, că atunci când un om face asta înseamnă că minte. Omul a luat-o de bună, nu tu excepții, nu tu circumstanțe. Cred că și-a repetat asta ca pe tatăl nostru în fiecare seară până a luat-o de bună.

Oricum, ”psihologii vieții” te seacă de energie, că trebuie să le explici nebunilor de fiecare dată că nu-i chiar așa, că ai vrut să spui cu totul altceva, că unele lucruri mai sunt și gri, un doar albe sau negre. Bine, îți răcești gura degeaba, că ei au citit două cărți și sunt informați, iar tu ești prost de bubui. Tu nu înțelegi sensul vieții, tu nu ai un scop, tu nu vezi peste limite, la ei totul începe cu ”tu NU…”. Ei, atunci, pa și pussy. Fără pussy.Autor: Andreea
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

18639 citiri

21 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.