Acasa | Good to know | De ce tații sunt mai fericiți decât mamele?

De ce tații sunt mai fericiți decât mamele?

 SHARE  

Adaugat in 20 martie 2019

De ce tații sunt mai fericiți decât mamele?

Parinte

Normele de gen încă dictează așteptările privind creșterea copilului. Mamele tind să aibă mai multe responsabilități. Nu numai că petrec mai mult timp cu copiii, dar sunt, de obicei, și "managerii" casei, asigurându-se că totul se desfășoară fără probleme. Dimpotrivă, tații devin deseori "părintele distractiv", care petrece mai mult timp cu copiii jucandu-se.

Fericirea materna

Luând în considerare aceste norme de gen, care duc adesea la diferențe în ceea ce privește experiențele mamei și ale tatălui ca părinți, cercetatorii au dorit sa afle daca există diferențe și în ceea ce privește fericirea lor.

Într-o serie de studii publicate recent în Personality si Social Psychology Bulletin, s-au investigat diferențele de gen legate de fericirea părinților. În primele două studii, s-a constatat că tații au raportat o fericire mai mare, mai puține simptome depresive și mai multe emoții pozitive decât mamele și bărbații fără copii, în timp ce mamele au raportat mai multe greutăți zilnice.

În cel de-al treilea studiu, s-a analizat modul în care mamele și tații se simt în timp ce se ocupă de copiii lor și interacționează cu ei. Pentru acest studiu, participanții au descărcat o aplicație pe telefon și au primit o notificare de trei ori pe zi, unde erau întrebati ce fac, dacă vorbeau sau interacționau (și cu cine) și cum se simțeau în acel moment. În acest studiu, tații au raportat o fericire mai mare decât mamele,  atunci când au avut grijă de copii și au vorbit și au interacționat cu ei. Mamele au raportat o fericire mai mică atunci când au fost implicate în îngrijirea copiilor decât în timpul altor activități zilnice.

În cadrul studiilor, mamele au raportat în mod constant niveluri mai scăzute de fericire.

De ce tații sunt mai fericiți decât mamele?

Fericirea mamei și tatălui poate depinde de cum și cât de mult își petrec timpul cu copiii. Tații din studiu aveau mai multe șanse să indice faptul că au fost implicați și în jocuri cu copiii, atunci cand ii îngrijeau și interacționau cu ei. Jocul poate oferi părinților oportunități de a experimenta emoții pozitive, cum ar fi iubirea sau bucuria și de a construi relații mai strânse cu copiii. Desigur, inversul este de asemenea posibil. Poate tații se joaca mai mult cu copiii lor, deoarece se simt deja fericiți.

În al doilea rând, probabil responsabilitatea mai mare a mamei pentru creșterea copiilor influențează negativ fericirea. Studiile constată că mamele petrec mai mult timp cu copiii și că au mai multe responsabilitati in organizarea, planificarea și menținerea activităților familiale. Această muncă invizibilă și emoțională poate contribui la creșterea stresului și la reducerea fericirii mamelor.

În al treilea rând, discrepanța dintre fericirea mamei și a tatălui ar putea fi exacerbată și de așteptările culturale din jurul maternității și paternității. Un tată care petrece timp cu copiii lui este privit ca un părinte excelent, dar mamele nu primesc aceeași laudă pentru eforturile lor. Cu alte cuvinte, tații tind să obțină "credit suplimentar" pentru comportamentul care este așteptat de la mame.

Sfaturi pentru părinți

Cu ce ar trebui sa ramana parintii in urma acestor studii? Un mesaj ar putea fi faptul că mamele s-ar putea simți mai fericite, dacă ar petrece mai mult timp cu copiii. "Excelent", ar putea raspunde o mama, "voi adăuga asta la lista mea de lucruri de facut care nu se mai termină, iar apoi voi avea alt motiv sa ma simt vinovata, cand nu am timp sa fac asta''

În loc să trimitem un mesaj mamei, aceste constatări ar trebui să alerteze tații și alți membri ai familiei. Mamele au atât de multe de facut. Ce ai putea să faci pentru a-i ușura ziua? În acest fel, toată lumea din familie ar putea beneficia daca mama e mai putin stresata si mai fericita.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

19629 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.