Acasa | Good to know | Așa arată depresia postnatală: Mă uitam uneori la copii și mă gândeam că merită mai mult decât mine, stau pur și simplu și...

Așa arată depresia postnatală: Mă uitam uneori la copii și mă gândeam că merită mai mult decât mine, stau pur și simplu și nu mă pot îmbrăca cu zilele. Ce fel de viață le ofer?

 SHARE  

Adaugat in 25 martie 2019

Așa arată depresia postnatală: Mă uitam uneori la copii și mă gândeam că merită mai mult decât mine, stau pur și simplu și nu mă pot îmbrăca cu zilele. Ce fel de viață le ofer?

Depresie postnatala

Maternitatea poate fi o sursă de bucurie, dar poate veni și cu dificultăți și provocări, în special în perioada postnatală. Este un moment în care rezistența emoțională și fizică a unei mame poate ajunge la limită.

Aproximativ 10% dintre femeile însărcinate și 13% dintre femeile care au născut suferă de o boală psihică, în special depresie și anxietate. În țările în curs de dezvoltare, 20% dintre mame prezintă depresie clinică după naștere.

Mamele care au probleme de sănătate mintală după naștere se confruntă atât cu provocări legate de creșterea copilului, cât și cu probleme asociate cu starea lor de sănătate psihica. Acestea pot duce la un conflict intern, dar teama de fi judecate și rușinea le oprește pe multe femei să caute și sa ceară ajutor.

Există o așteptare ca un copil să vină cu bucuria maternității. Dar depresia postnatală poate lăsa multe femei cu un sentiment persistent de tristețe profundă și o pierdere a interesului pentru viață. Acest lucru le poate reduce capacitatea de a avea grija de copil sau le poate produce gânduri de auto-vătămare sau chiar sinucidere.

Când mama poartă o mască

În cadrul unui studiu mai larg, s-au efectuat interviuri cu mame cu probleme de sănătate mintală în perioada postnatală.

S-a descoperit că, deși mamele își doresc sprijin, există bariere în calea acceptării. Mamele au simțit teama, rușine și vina de a fi o mamă cu probleme de sănătate mintală. Aceste sentimente au determinat mamele să își ascundă problemele psihice de familie, prieteni și profesioniști.

Realitatea, care nu este așa cum te așteptai, plină de fericire, amestecată cu suferința depresiei postnatale poate fi dificil de acceptat, după cum a explicat una dintre mamele intervievate:

Nu am simțit nicio o legătură cu bebelușul și asta mă stresa și mai mult. Mă gândeam că trebuie să simt ceva; Trebuie să mă simt ca și cum ar ieși focuri de artificii de aici. (Mama a unui copil, 37 de ani)

Mamele descriu sentimente de vinovăție și rușine cu privire la sănătate lor mintală, împreună cu convingerea că nu merită sa fie mame:

Mă uitam uneori la acești doi copii și mă gândeam că merită mai mult decât mine, stau pur și simplu și nu mă pot imbrăca cu zilele. Ce fel de viață le ofer? (Mama a doi copii, 34 de ani)

Mamele din studiu au vorbit de asemenea despre teama de a fi judecate de societate, crezând că societatea asociază problemele de sănătate mintală cu părinții răi:

Eram din ce în ce mai anxioasa. Se uită la mine, se gândesc că sunt o mamă rea, sunt o mamă rea. (Mama a trei copii, 38 de ani)

Una dintre mame a vorbit despre teama că copiii ar putea fi luați din grija ei, dacă le-ar fi spus oamenilor cum se simțea cu adevărat - crezând că oamenii o vor vedea ca "pe o mamă nepotrivită". Multe dintre mamele intervievate au spus ca s-au chinuit mult timp să-și ascundă problemele, atât de familie, de prieteni, cât și de lumea exterioară:

Ai acea masca pe care o pui pentru societate. Și apoi ai zile în care pur și simplu nu vrei să porti masca, astfel ca stai în casă. (Mama a doi copii, 32 de ani)

Mamele au simțit, de asemenea, că sunt judecate mai aspru decât tații, datorită ideii larg acceptate că femeile au o dragoste instinctuală pentru copiii lor.

Realitatea maternității

Într-o oarecare măsură, societatea occidentală a depășit rolurile tradiționale de gen, dar mamele continuă să preia în cea mai mare parte responsabilitățile îngrijirii copiilor. Mamele se simt stigmatizate și judecate, ceea ce poate duce la ascunderea stării de sănătate mintală.

Cercetarea subliniază, de asemenea, modul în care lipsa de deschidere în privința problemelor de sănătate mintală poate însemna că aceste femei nu vor fi identificate și nu pot primi sprijinul corespunzător. Fără sprijin, există riscul ca sănătatea lor mintală să se deterioreze în continuare, ceea ce ar putea duce la rezultate negative pentru întreaga familie.

Sistemul de sănătate trebuie să analizeze mai bine impactul sănătății mintale asupra mamei și să ofere mamelor posibilitatea de a discuta în mod deschis despre a fi parinte și sănătate mintală, într-un mediu în care să nu fie judecate.

Ipotezele și așteptările maternității trebuie să fie reexaminate și discutate în mod mai deschis cu publicul larg, deoarece bucuria maternității nu reflectă experiența universală a tuturor mamelor.Autor: A.T.
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

24371 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.