Acasa | Familie | „Ce faci toată ziua de fapt?” Motive de ceartă între părinți

„Ce faci toată ziua de fapt?” Motive de ceartă între părinți

 SHARE  

Adaugat in 3 aprilie 2019

„Ce faci toată ziua de fapt?” Motive de ceartă între părinți

Cuplu. Foto: pixabay.com

Proaspeții părinți sunt adesea nedormiți, dezorientați și irascibili până ce se acomodează cu viața alături de un nou născut. Toate sunt motive de ceartă.

Motive de ceartă într-un cuplu sunt nenumărate, însă, în momentul în care în viața voastră apare un copil, orice lucru neînsemnat se poate transforma într-o ceartă între proaspeții părinți.

În urma experienței noastre de părinți, am realizat că înainte de copii ne certam prea mult pe nimicuri, iar certurile erau atât de dramatice și încărcate de atâtea emoții inutile. După apariția copiilor, certurile au devenit mai dese, însă sunt asemenea unui foc de paie. Ne aprindem imediat, dar, de frică să nu ne audă copiii, ne certăm mai mult din priviri, cu volumul pe „mute”, iar conflictele se rezolvă imediat. Nu mai avem timp de dezbateri.

Specialiștii de la babycenter.com au alcătuit un top al celor mai comune comentarii ce pot aprinde imediat sângele unui părinte, dar și cum poți alege pacea în locul unui scandal.

Motiv de ceartă între proaspeții părinți: „Poți să te ocupi și tu de copil? Sunt epuizată”

Odată cu apariția copilului somnul părinților devine ceva ce trebuie împărțit, făcut în ture și negociat. Poate fi șocant în economia cuplului.

Pentru a păstra pacea, ferește-te de comparația „Sunt mult mai obisită decât tine”. Oboseala voastră nu intră în competiție. Nimeni nu poate spune cine e mai obosit, pentru că nici unul dintre voi nu știe exact. Dacă sunteți amandoi epuizați, realitatea este că amândoi aveți nevoie de ajutor.

Dacă vă permiteți o bonă, chiar și part time, ar fi cazul să apelați la una sau la ajutorul familiei și al prietenilor.

Pentru a evita certurile legate de cine se trezește noaptea, puteți cădea la o înțelegere asupra programului: dacă alăptezi, ai dreptul la o zi din weekend în care să dormi. Dacă copilul mănâncă la biberon, atunci vă puteți trezi cu rândul, o noapte tu, o noapte partenerul tău. Dacă soțul tău lucrează și tu stai acasă cu copilul, poți aranja ca în timpul săptămânii el să doarmă noaptea și să-și facă serviciul în weekend.


Nu uita că lipsa somnului îi poate face iritabili pe oameni, depresivi și mult mai puși pe ceartă.

Motiv de ceartă între proaspeții părinți: „Iată, copilul te vrea pe tine!”

Am văzut multe exemple de tați care stau cu copiii doar când aceștia sunt bine dispuși, iar când plâng, îi pun în brațele mamei pe motiv că „Ce să-i fac, plânge la mine. Te vrea pe tine”.

Pentru a păstra pacea, gândește-te că soțul tău nu încearcă neapărat să se sustragă îndatoririlor legate de copil. El nu vrea ca cel mic să plângă în brațele lui de parcă ar fi văzut un monstru.

De aceea implică-l în rutina copilului, faceți lucrurile împreună și tacit, atribuie-i câteva lucruri de făcut, cum ar fi băița copilului sau legănatul înainte de culcare. Dacă atunci când intră pe ușă de la serviciu tu îi pui copilul în brațe, deja ați pornit cu stângul, pentru că tranziția va fi prea abruptă pentru cel mic.

Unii tați se ajută de cărucioare, leagăne sau marsupii pentru a-și liniști copilul. Alții pur și simplu nu reușesc să-i facă să tacă. Asta nu înseamnă că trebuie să-i pună în brațele mamei, dacă plâng. Trebuie să se obișnuiască că-și audă copiii și plângând.

Motiv de ceartă între proaspeții părinți: „Dar ce faci tu toată ziua de fapt?

La o astfel de întrebare, oricare dintre mame va simți sângele clocotind, însă puțini sunt acei bărbați care sesizează sensibilitatea subiectului. Bebelușii au doar câteva nevoi de bază, însă pentru a le satisface, de cele mai multe ori ne umplem toată ziua. Astfel pot rămâne vasele în chiuvetă, rufele nespălate sau mizerie în toată casa. Faptul că un bebeluș atât de micuț poate crea un așa haos este marea surpriză a proaspeților părinți

Cum să păstrezi pacea? A intra în defensivă este răspunsul natural, însă de multe ori nu face decât să înrăutățească lucrurile. Decât să vii cu o replică de genul „câți tați ai văzut tu că stau acasă și se descurcă cu toate?”, mai bine îi spui cum te face să te simți o astfel de întrebare. Apoi, după ce se culcă copilul, puteți discuta pe marginea subiectului și, eventual, redistribui sarcinile.

Motiv de ceartă între proaspeții părinți: „Dar am făcut asta săptămâna trecută

Un nou-născut presupune sarcini noi în casă precum schimbat de scutece, haine și hrănit. Asta pe lângă cele vechi: curat, cumpărături, spălat. De fapt, se pare că venirea unui bebeluș crează aproximativ 350 de sarcini separate pe săptămână. Nu este de mirare că proaspeții părinți se simt depășiți de ceea ce au de făcut și nesiguri în legătură cu diviziunea muncii astfel încât să fie corect pentru ambii parteneri.

Pentru a păstra pacea, nu te aștepta ca partenerul tău să-ți citească gândurile. Spune-i cum te simți și cere-i ajutorul. Însă trasează-i sarcini specifice. În loc de „Trebuie să mă ajuți mai mult cu curățenia”, poți spune „pune tu vasele la spălat cât timp mă ocup eu de hainele din mașina de spălat”. Fiecare trebuie să aibă sarcini precise și să înțeleagă că dacă s-a făcut curat în casă în urmă cu o săptămână, poate fi nevoie de a se repeta această operațiune două zile mai târziu.

Motiv de ceartă între proaspeții părinți: „Mă întorc imediat

Mă duc să îmi verific mail-ul pe computer” poate spune partenerul tău ce se închide în dormitor pentru această treabă, iar când se întoarce, 45 de minute mai târziu, nu va înțelege de ce tu scoți fum pe urechi.

Ți se poate și ție întâmpla să te duci până la piață și să te întorci după 2 ore.

Chiar dacă se întâmplă voit sau accidental, marea escapadă fără bebeluș este o gură de oxigen pentru ambii părinți. Eu, de exemplu, când mergeam la piață, simțeam că parcă aș fi mers la mall. Însă, această escapadă, pentru părintele care rămâne acasă, nu este cel mai plăcut lucru.

Pentru a păstra pacea, trebuie să încerci din nou să explici cum te simți. „Cât timp tu stai pe internet, eu am grijă de copil, iar asta mă face să mă simt de parcă cineva profită de mine”. Înainte de a-l acuza, prezintă-i problema în necesitatea de a găsi o soluție.

Din nou, trebuie făcut un plan astfel încât fiecare dintre voi să aibă timp și pentru el, să face ceea ce îi place.

Sfaturi utile pentru proaspeții părinți. Cum să păstrați o relație puternică?

Nu vă supravegheați unul pe altul. Dacă e rândul tău să iei o pauză, atunci fă-o. Nu îți irosi timpul pentru a-i da sfaturi partenerului tău despre cum să aibă grijă de copil. Amintește-ți, există nenumărate moduri de a liniști și a distra un bebeluș. Dacă stilul lui e diferit de al tău, cu atât mai bine pentru copil. Învață lucruri noi.

Dați-vă întâlnire o dată pe săptămână.

Vă iubiți copilul, evident, dar nu trebuie să fiți chiar tot timpul cu el. Aveți nevoie și de câteva momente doar ale voastre. Cuplul este cuplu, iar familia, familie. Cereți ajutorul cuiva apropiat pentru a sta cu copilul cât voi vă faceți de cap în oraș.

Arătați-vă aprecierea.

Puțină recunoștință poate muta munții. Așadar, exprimați-vă aprecierea unul față de celălalt, fiecare pentru lucrurile pe care le face. Chiar dacă a dus gunoiul, l-a făcut pe bebe să zâmbească sau a făcut cumpărăturile, arată-i că apreciezi toate aceste lucruri. Astfel îl vei face să se simtă mult mai bine, iar efectul va fi unul de bumerang.

Apelați la ajutor de specialitate dacă aveți nevoie.

Consilierea de cuplu poate fi extrem de utilă în unele cazuri. Dacă simți că certurile se adâncesc, iar voi nu păreți să mai fiți un cuplu, înainte de a fi prea târziu, mergeți la un psiholog. Acesta poate face minuni.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

9136 citiri

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.