Acasa | Familie | Nu, niciun bărbat nu va putea și nici nu trebuie să fie ”tată” pentru copilul tău!

Nu, niciun bărbat nu va putea și nici nu trebuie să fie ”tată” pentru copilul tău!

 SHARE  

Adaugat in 11 iunie 2019

Nu, niciun bărbat nu va putea și nici nu trebuie să fie ”tată” pentru copilul tău!

Mama de baiat. Foto: pixabay.com

Cunosc foarte multe mame singure. Foarte, foarte multe! Cumva, pe noi tună și ne adună. De când m-am separat de tatăl copilului, oamenii din jurul meu s-au tot schimbat

Ușor, ușor, nu m-am mai regăsit sau nu am mai avut loc în găștile cu familii întregi.

Am trecut prin multe până m-am redresat și mi-am asumat acest rol în totalitate. La finalul acestui drum anevoios, m-am redescoperit înconjurată mai mult de mame singure decât de familii clasice.

Unele dintre mamele singure din jurul meu au ajuns să fie la fel de asumate, altele și-au găsit parteneri și s-au recăsătorit, altele au iubiți – ceea ce eu numesc relație în afara casei. Adică ”ne vedem când eu sunt liberă, fără copil, petrecem timp împreună când copilul e cu taică-su, cu bona sau cu bunicii și cam atât – nu te introduc copilului, nu e nevoie să socializați și nu e nevoie să mă iei la pachet, practic”.

Și mai e a treia categorie de mame care nu s-au recăsătorit, dar relația este la vedere – copilul și partenerul se cunosc, petrec timp împreună și toate cele.

Ce mă intrigă cel mai tare este modul unor mame de a suda relația copil-partener nou.

De multe ori, remarc tendința de a trece cu totul peste tatăl copilului, ca și când acesta nu ar mai exista și noul partener este automat și tată.

Nu mi se pare ok să plusezi atât de mult. Nu mi se pare deloc în regulă să ghidezi copilul astfel încât să-i spună ”tată” noului partener. Nu mi se pare deloc potrivit să postezi în social media poze cu copilul și noul partener și să spui ce bine se înțeleg tatăl și fiul. Nu cred că tatăl natural ar trebui dat uitării și scos din schemă în totalitate.

Oricât de mult rău ar fi putut el să-ți facă ție, ca parteneră a lui, el este și va rămâne tatăl copilului tău. Chiar dacă acum nu mai vrei asta și ți-ai fi dorit ca el să aibă alt tată! Și chiar dacă și în relație cu copilul e nasol, în continuare – repet –  este și va rămâne tatăl lui. Va judeca el singur atunci când va fi momentul, dar nu fii tu judecătoarea acum.

Există lucruri care nu mai pot fi date înapoi, iar acesta este unul dintre ele. Suntem niște adulți și trebuie să ne asumăm niște decizii de viață. Nu e nevoie să punem presiunea asta pe copii. Copilul tău are un tată și, îți place sau nu, nu îl poți înlocui. Până una-alta, persoana care a ales tatăl ești chiar tu!

Am avut, la un moment dat, o dispută cu una dintre prietenele mele care era într-o astfel de situație.

Tot efortul ei era canalizat pe dezvoltarea relației copilului cu noul iubit. Discuția noastră a pornit chiar de la timpul petrecut separat partener nou-copil. I-am atras atenția că relația copilului cu tatăl nu se bucură deloc de atâta deschidere și susținere din partea ei și am întrebat-o dacă e corect.

Am ascultat apoi cum copilul se înțelege foarte bine cu noul iubit, cum e disperat și se bucură când X vine la ei, cum o întreabă mereu când vine, dacă vine și cum abia îl așteaptă ca se joace cu el, cum ea îi explică noului iubit cum ar trebui să se poarte cu el, cum îi ajută să se împrietenească etc. Aveau o relație perfectă! Bun, și tatăl? De el nici nu voia să audă. Bine, ”și nici copilul”, mi-a zis.

Oare? Să fie oare așa?

Nu cumva ăștia mici sunt dependenți de stările noastre și tulburarea unei separări vine cu un profund sentiment de vină pe care și ei și-o asumă și ar face orice să-l bucure pe părintele cu care au rămas? Nu cumva faptul că mama se luminează la față când vede ce bine se înțelege el cu individul recent apărut în casă, îl face să mențină această atitudine? Nu cumva îi influențăm noi? Hm…

Separarea părinților depășește cu mult cutremurul din 77 în sufletul copiilor.

Când mama și tata nu mai formează un cuplu, când tot echilibrul se duce, când tot ceea ce știau ei dispare, efectiv, copiii ajung să fie ca niște bărcuțe de hârtie pe o mare agitată. Până și un fulg care plutește pe luciul apei le poate afecta direcția.

Au nevoie de timp să înțeleagă că mama și tata nu mai sunt soț și soție, dar vor rămâne pentru totdeauna ”mami” și ”tati” pentru ei. Mă rog, dar asta nu se poate fără sprijin din toate părțile. Toată această asigurare se clădește în timp, cu uriașe eforturi.

Există momente în care îți vine să-i spargi capul fostului, să-i scoți dinții cu dalta și să-i faci colier, să îi tai venele pe lung sau să-l arunci în groapa cu lei, dar faptul că tu ești supărată pe el, nu îl face să nu mai fie tatăl copilului. Este și va rămâne, repet.

Eu cred că noi, părinții divorțați (mame sau tați, nu contează) suntem datori să păstrăm cât mai curată relația cu copilul și să respectăm această formulă inițială în care copilul nostru a venit pe lume. Vrem sau nu vrem, în formula în care am pornit la drum, rămânem familia lui pe viață!

Poți face ce vrei tu cu viața ta, poți încerca să ai relații peste relații, dar nu încerca să-i înlocuiești copilului un părinte…Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
CITESTE MAI MULTE DESPRE

38911 citiri

28 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.