Ciulama de pui cu ardei copti / Foto: cevabun.ro
Portii: 2
Timp preparare: 40 minute
Ingrediente:
400 gr piept de pui fara piele si os (sau pulpa de pui dezosata)
3-4 ardei rosii copti
4-5 fire de ceapa verde tinara
200 gr smintina fermentata grasa (minim 18% grasime)
1 lingura de faina
400 ml supa de pui (sau 2 cuburi concentrat de pui si apa)
200 gr malai pentru mamaliga
50 ml lapte
100 gr unt
sare si piper (de preferinta alb)
Preparare:
1. Curatati si taiati in fisii potrivit de mari pieptul de pui si ardeiul copt. Puteti folosi orice fel de ardei copt rosu pe care il aveti la indemina, inclusiv conservat. Otetul va da o nuanta acrisoara placuta acestei mincari. Taiati si tocati mare partea alba cepelor. Partea verde pastrati-o. O vom folosi mai tirziu.
2. Puneti la fiert 3 cani de apa intr-o cratita, cu jumatate din cantitatea de unt si putina sare. Cind fierbe, adaugati malaiul in ploaie si faceti o mamaliga potrivit de tare. Daca mamaliga este prea tare, mai adaugati apa si omogenizati. Pastrati mamaliga la cald.
3. Topiti restul de unt intr-o tigaie si sotati usor ceapa pina se inmoaie. Adaugati pieptul de pui si, dupa alte 2-3 minute, ardeiul copt. Acoperiti cu supa sau 400 de mililitri de apa (2 cani) in care adaugati 2 cuburi concentrat supa de pui. Fierbeti 15-20 de minute, pina cind carnea de pui s-a fiert.
4. Cit timp fierbe carnea de pui pregatiti mamaliga pentru servire. Ungeti cu putin ulei interiorul a doua boluri mici de supa sau doua cani, scunde si late, si umpleti-le cu mamaliga. tineti-le la cald pina la momentul servirii.
5. Realizati un liezon din faina si smintina: amestecati – cu grija sa nu formati cocoloase – o lingura de faina cu smintina diluata cu doua-trei linguri din zeama in care fierbe puiul. Reduceti focul sub ciulama, turnati laptele pentru a o racori si adaugati treptat liezonul amestecind continuu. Lasati sa fiarba pina cind ciulamaua se leaga, adaugati cozile de ceapa tocate in bucati mai mari, potriviti de sare si piper. Opriti focul.
6. Rasturnati cu atentie mamaliga din bol in farfuria de servire (de preferinta una adinca). De jurul imprejurul mamaligii asezati ciulamaua.Decorati cu un “palmier” realizat dintr-o tulpina de ceapa despicata in virf.