Acasa | Articolul tau | Explicatia unui barbat. Ce se ascunde in spatele afirmatiei: "eu, ca sot, castig mai multi bani, asa ca..."

Explicatia unui barbat. Ce se ascunde in spatele afirmatiei: "eu, ca sot, castig mai multi bani, asa ca..."

 SHARE  

Adaugat in 2 iulie 2010

Explicatia unui barbat. Ce se ascunde in spatele afirmatiei:

Casnicia si banii familiei / Foto: Agerpres

Inspirat de Ana si de comentariile ei, oarecum acide la adresa barbatilor care aduc mai multi bani in casa si au pretentii, corelat cu faptul ca “femeile au mult mai multe "necesitati”, as vrea sa explic cam ce se intimpla in unele cupluri cu problema celui care aduce banii. Exista multe modele de familii, fiecare alege solutia proprie, nu exista retele si nici solutii general valabile. Dar exista principii/norme morale, sociale, culturale si mai ales este ceea ce se numeste natura umana care este cumva imprevizibila, supusa schimbarii si nu este asa cum am fost invatati din scoala ca este: frumoasa/exceptionala/corecta/etc.

- Vezi aici articolul care a generat un asemenea comentariu-reactie

Cind un barbat afirma ca “Eu aduc banii in casa asa ca…” nu trebuie sa te simti ca femeie jignita (stiu ca femeile se simt jignite si riposteaza ). Daca faceti un sondaj printre femei casatorite de virste diferite, o sa observati raspunsuri diferite: unele sunt jignite, unele riposteaza, altele sunt echilibrate, altele vor glumi: “Bravo iubire! Am eu grija sa-i cheltui” J. O data cu virsta, sotia ajunge sa-si cunoasca mult mai bine barbatul si de aici reactiile. Cele mai mature vor sti care este raspunsul care-l satisface pe el si inchide conflictul, stiu “cum sa-l ia”. Cind apare afirmatia, trebuie vazut ce este in spatele ei: nevoia de a arata ca este mascul, doar o lauda si in acelasi timp un argument fara valoare intr-o discutie pentru impunerea unui punct de vedere? Sau altceva?

Daca este doar o lauda, nu te simti jignita, asteapta doar sa fie apreciat pentru ceea ce face, sa-i recunosti meritele, atit. Sa se simta mascul, „cocos”.

Daca este o rabufnire a unor nerealizari: “nu sunt destui bani si atunci facem doar cum zice eu” atunci poate necesita mai multa atentie. O atitudine de femeie jignita nu ajuta, treci peste sentimente si incearca o dicutie sincera asupra cauzelor.

Poate sa fie si o incercare de asumare a responsabilitatilor: „resursele sunt limitate, nu avem suficient, facem cum zic eu pentru ca-mi asum aceste actiuni si voi plati daca gresesc”. Poate vrea sa exprime alte lucruri, daca nu intelegi ce atunci incearca sa afli.

Presupunerea a ce vrea el sa exprime fara o confirmare clara este o greseala care va duce la escaladarea conflictului. Nu sunt de acord cu „femeile ce nu isi doresc astfel de discutii prefera sa aiba un job mai bine platit, fara dependenta de sot”. In primul rind femeile care nu vor discutii sa nu se casatoreasca, nu are rost. „Dependenta” de sot sau sotie si invers va exista in anumite puncte ale vietii, indiferent cit de mult ne dorim sa nu apara. Dependenta poate fi nu doar financiara, ci si sociala/afectiva/morala etc. Motivatia este oarecum gresita: „caut un job mai bun sa scap de discutii”, problema nu se va rezolva. Nu incerca sa scapi de simptome si apoi cind se agraveaza boala sa te miri cum de se intimpla asa ceva!

Am apelat si eu la argumentul ca eu aduc banii, de multe ori sotia s-a simtit jignita, fara sa am intentia asta. Eu am facut-o ca sa ma dau „cocos” sau sa-mi impun autoritatea si sa justific responsabilitatea pe care mi-o iau in fata unor decizii. Acum nu mai are rost, suntem mai maturi, facem cheltuielile impreuna, dar tot consider ca raspunderea viitorului familiei si a copiilor este pe umerii mei si pentru asta cer ceva in schimb: respect si sa fiu ascultat. Dar la fel si ceilalti membri ai familiei au dreptul sa se faca auziti si sa ia parte la decizii si asumarea responsabilitatilor. Este un fel de monarhie democratica. Daca sotia ar aduce mai multi bani, nu ar schimba balanta puterii in cazul nostru. Cind ea a adus mai mult, a crezut ca imi atinge mindria mea de “mascul”. Eu am fost doar mindru si am laudat-o, cine nu-si doreste asa ceva? Deciziile cele mai bune sunt cele luate de comun acord dupa discutii suficiente pentru a dezbate toate aspectele. Poate functiona sau nu si pentru altii, dar sigur nu este singura solutie/model de urmat.

Cind nu exista resurse suficiente discutiile pot deveni urite, mai ales ca fiecare se poate simti jignit/vinovat ca primeste sau da prea mult. Singura solutie este dicutarea calma a problemei, cautarea de solutii si de alegere a unei solutii (de compromis sau nu) pe care ambii sa o sustina din tot sufletul. Nu in stilul romanesc de a-i trage „teapa”celuilalt, ci in stilul normal, in care fiecare are ceva de cistigat la final ( atunci sau in viitor). Nu cauta solutia corecta! Doar pe cea acceptabila de ambii soti. Trebuie sa realizam ca aici suferim de niste probleme culturale: nu stim sa spunem nu in mod elegant, ne este frica sa spunem nu pentru a nu jigni, nu stim sa rezolvam un conflict ( preferam solutia razbunarii: ”sa-i arat eu ce tare sunt” in loc de medierea conflictului ).

Mai exista si o lipsa de educatie economica: majoritatea nu fac contabilitatea familiei. Stii exact citi bani aduce fiecare in casa? Stii pe ce se duce? O femeie de obicei zice ca „Da” eu stiu: cam atit sunt salariile, apoi curentul este atit, caldura atit, etc. Dar stii exact cit sunt cheltuielile fixe(facturile)? Dar exact cit ai cheltuit pe mincare luna de luna? Cu cit ramii la final? Cum a evoluat in timp? Majoritatea nu stiu, stiu doar ca nu sunt destui bani. Nici voi nu stiti citi aveti si pe ce se duc banii, apoi cum sa stiti ce sa faceti? Nu poti lua decizii pe ceva care nu este concret, masurabil (vezi ca sunt pe site 2 articole bune despre bugetul familiei). Se decide de comun acord cum se cheltuie resursele apoi fiecare ce primeste si de ce. Daca ai nevoie de bani ca sa arati bine, atunci fii in stare sa justifici de ce vrei acei bani, care sunt beneficiile comune, cum ajuta asta familia si armonia si chiar sexul. Dar apoi sa te comporti exact cum ai spus! Nu fii ipocrita! Daca ai primit buget ca sa ai grija de tine si tu nu ai sau nu „prestezi” in consecinta, cum vrei sa fii iubita/apreciata/respectata? Pentru ca asta se numeste „a insela”: ai mintit pentru a primi niste bani.

“Femeile au mult mai multe NECESITATI” este gresit si ai fost criticata pentru asta, corectarea unei greseli nu este semn de slabiciune, este semn de intelepciune si inteligenta. O versiune mai aproape de adevar ar fi: . “femeile au alte NECESITATI”. Nu ai statut diferit, nu esti speciala, nu te astepta sa fii intretinuta sau sa primesti mai mult decit dai/contribui. In acelasi timp daca nu poti sa-ti exprimi coerent/logic/clar nemultumirile/sentimentele cum te astepti sa fii inteleasa?

In tot acest conflict intervine si diferenta de abordare intre femei si barbati: barbatii vor/apreciaza logica; femeile sentimentele. In consecinta femeia daca spune tot ce are pe suflet si se descarca, poate mai trage si un bocet bun atunci a terminat cu problema in cauza: ea nu mai exista, este „rezolvata”. Plus ca femeia ataca pentru a se apara si astfel vor jigni (fara chiar a gindi ce zic) totul in incercarea de a-si apara respectul de sine sau sentimentele considerate jignite de afirmatia barbatului. La final barbatul ramine si cu problema nerezolvata si cu jignirele aduse ( pe care le ia foarte in serios, si nu le uita ). Dupa asemenea spectacol mai vorbim de armonie? Ca sa puna capac, ca doar tocmai s-a eliberat, o sa vrea sa fie si „iubita” ;) . Sa vezi scandal dupa.., dar mai bine sa revenim ca nu are rost sa intram si in dormitor J.

Rezolvarea conflictelor si comunicarea in cuplu este ceva care se invata in timp, cu munca si exersind cu respectarea unor conditii: egalitate de opinie, pastrat tonul jos, fara jignire, fara ascunzisuri etc. Nu conteaza atit de mult ce mesaj comunici, cit cum comunici. Ce preferi: „Te iubesc, ingeras!” sau „Te iubesc, ---”? Ambele probabil exprima iubirea si pot fi acceptabile dar in momente si in locuri diferite.

De multe ori se pleaca de la idei gresite: „Si asta pentru ca munca unei femei intr-o casa nu este masurata in bani cum este a sotului la job”. Se poate masura usor: cit costa o menajera? Poate reprezenta echivalentul muncii ei. Ce face femeia in casa: gateste, are grija de copii, cumparaturi? Cit costa o bona care sa faca si menaj. Gata ai un cost. Oferi ceva in plus in afara de menaj? Sex? Cit de des? Ca sa stim cum facem evaluarea J. Exact, te-am redus la menajera si prestatoare de servicii sexuale! Esti mai mult? Dovedeste-o! Respectul se cistiga nu se merita!

Daca contribui ca sotie si cu educatia copiilor (adica chiar te ocupi de ei, nu doar dus/adus de la scoala si mincat/spalat), prestezi sex de calitate, mincarea este facuta cu dragoste, participi la mentinerea armoniei si echilibrului in familie, participi la luarea deciziilor, iti asumi responsabilitati adica esti membru in echipa atunci nu se mai poate echivala in bani, doar in dragoste si respect nemarginit.

Nu astepta recunostinta vesnica pentru cum ai fost sau ce faci in casa. “Eu aduc banii in casa asa ca…” poate este un apel la recunostinta din partea ta pentru ce face el. Te-ai gindit la asta? Uitam prea des sa pretuim ceea ce primim de-a gata ( salarul partenerului ). Sotia mea contribuie infim financiar in acest moment, dar de multe ori acei bani salveaza situatia si tin sa-i multumesc pentru asta (ii scot si ochii daca ea nu raspunde la fel, dar asta asa de control, nu cu rautate, cit sa nu uite ce avem J). Recunostinta, ca orice alta traire umana, este trecatoare. “femeia ce era cand a cunoscut-o” este doar o reprezentare in mintea noastra, o data cu trecerea timpului din ce in ce mai mitimizata. Femeia/Barbatul se schimba, nimic nu ramine ca la inceput, evolueaza, depinde de fiecare in ce directie si cum rezolvam problemele pe parcurs. Tu esti ca la inceput? gindesti la fel? Faci sex/mincare/curatenie la fel? Te imbraci cu aceleasi haine? Folosesti aceleasi culori la machiaj?
Bafta si sa fii iubita!

cititor SmartWoman.ro

Nota redactiei:
Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.

*Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.Autor: Simpatizant,
 


 SHARE :  Trimite pe mail
mainFamiliejobbugetcariera CITESTE MAI MULTE DESPRE

22140 citiri

136 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.