Acasa | Insider | Fata neglijata a vietii la tara: Majoritatea femeilor din mediul rural nu au un loc de munca
Combaterea discriminarii si cresterea potentialul de angajare a femeilor din mediul rural
Statisticile INS arata ca in 2009 (trimestrul II) rata de ocupare a fortei de munca in gospodarii se ridica la 59%, cu aproximativ 11% mai putin decat tinta stabilita prin Strategia de la Lisabona si cu aprooape 7% mai putin decat rata de ocupare inregistrata in al doilea trimestru din 2008. In realitate, in jur de 50% din totalul persoanelor din medial rural nu sunt angajate, iar marea majoritate a acestora sunt femei. Discriminarea de gen si cea sociala raman doua probleme grave ale mediului rural in a caror solutionare vine proiectul "Combaterea discriminarii si cresterea potentialului de angajare a femeilor din mediul rural".
Proiectul isi propune sa contribuie la stimularea si cresterea ratei de ocupare a populatiei feminine din mediul rural, prin intermediul unor actiuni directionate catre reducerea inegalitatii de sanse si cresterea accesului la un loc de munca pentru a diminua astfel dependenta economica a femeilor din aceste regiuni. Programul are patru etape de implementare:
1. Realizarea unei analize a situatiei Romaniei privind gradul de ocupare a populatiei feminine din mediul rural, egalitatii de sanse si stereotipurilor de gen;
2. Desfasurarea unei campanii de informare cu accent pe combaterea stereotipurilor de gen;
3. Infiintarea unor Centre de Suport pentru oferirea de informatii si consiliere a femeilor in vederea accesarii unui loc de munca si furnizarea de cursuri de calificare/ recalificare;
4. Contributia efectiva a proiectului la combaterea discriminarii si la cresterea accesului la piata muncii a femeilor din mediul rural.
Proiectul presupune infiintarea a patru centre de suport capabile sa ofere informatii, consiliere si sprijin, fiecare avand in subordine mai multe grupe de lucru localizate la nivel local pentru a cuprinde cat mai mult din populatia vizata. Mai mult decat atat, cursurile vor fi ajustate pe cerintele locale astfel incat "cursantele" sa fie recalificate pentru job-uri existente in zona respectiva.
Cofinantat din Fondul Social European si din bugetul national, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, proiectul atinge o valoare totala de aproximativ 17.756 milioane lei si se va desfasura pentru o perioada de 34 de luni (ianuarie 2010-octombrie 2013). Contractul de finantare are drept beneficiar Asociatia Femeilor si Familiilor din Mediul Rural (AFFMR). Partenerii programului sunt Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS), Asociatia Agraria de Jovenes Agricultores de Almeria - ASAJA si Saatchi & Saatchi X Publicitate. Pentru mai multe informatii accesati site-ul programului aici.