Acasa | Articolul tau | De aici pana la somaj nu a mai fost decat un pas

De aici pana la somaj nu a mai fost decat un pas

 SHARE  

Adaugat in 20 februarie 2010

De aici pana la somaj nu a mai fost decat un pas

Somaj vs. somer / Foto: Agerpres

Ca, probabil, majoritatea femeilor care rămân brusc fără un loc de muncă, în primă fază nu m-am gândit la şomaj. Primele doua săptămâni le-am văzut ca pe un concediu bine meritat. Apoi m-am apucat de căutat un job cu exigenţa cuiva care speră nu la ceea ce a avut, ci la ceva superior. O slujbă mai bine plătită şi cu program flexibil nu-i strică nimănui la o adică.

Şomaj vs. şomer

Desigur, în condiţiile economice actuale, nu durează mult până să te lovească realitatea în faţă. M-am reprofilat pe a vâna nişte slujbe mai prost plătite, cu program mai lung, dar nu m-am dezis de cerinţa eliminatorie: aceea de a-mi aduce satisfacţii morale. A urmat ceva la care nu m-aş fi gândit... refuzul pe motiv de supracalificare. Ajunsă aici, m-am resemnat cu ideea că am dat totuşi nişte bani la stat şi e dreptul meu să primesc şomaj până îmi găsesc ceva de lucru.
Gândire absolut corectă. Deşi sunt şanse la fel de mari să-ţi găseşti ceva de lucru până  să primeşti şomaj. Totul începe cu o informare temeinică. Nu întrebaţi un prieten/o prietenă despre ce a avut nevoie pentru că sunt şanse mari ca la circa de care aparţineţi să dorească alte documente, pe principiul „câte bordeie, atâtea obiceie”.

Eu una am mers pe mâna unei cunoştinţe, ceea ce nu m-a costat decât un drum dus-întors la stimabila Agenţie Teritorială pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Nu-i nimic, mişcarea face bine! Am aflat că pe lângă actele gen certificat de naştere, de căsătorie, de divorţ, diplome de studii şi alte asemenea mai am nevoie şi de o adeverinţă de la circa financiară care să demonstreze că nu realizez alte venituri în afara salariului, adeverinţă de la medic şi o anume adeverinţă de la fostul angajator cu veniturile realizate.

Zis şi făcut. Adeverinţa de la medic nu costă decât 20 de lei având în vedere că nu mai eram contribuabilă la fondul de sănătate. E valabilă o lună.

Cu adeverinţa de la fostul loc de muncă s-a rezolvat uşor: un drum până în Corbeanca, 30 de minute aşteptare şi preţiosul document mi-a fost înmânat. La circa financiară a fost ceva mai distractiv... se pare că deşi mi-am depus declaraţii pe drepturi de autor până în 2007, baza lor de date nu era de acord.

Conform doamnei de la ghişeu, nu am depus niciodată nicio declaraţie. Desigur, asta nu înseamnă altă alergătură, după cum v-aţi fi putut imagina, ci doar completarea a enşpe declaraţii deoarece toate datele erau deja la ei, eu nu trebuia decât să copiez cu exactitate cifrele existente în calculatorul instituţiei. Fiind acum cu toate datoriile în regulă, am fost chemată două zile mai târziu pentru ridicarea adeverinţei de şomaj.

Înarmată cu un dosar întreg de copii şi originale, m-am prezentată pentru a fi luată în evidenţă la agenţia locală. La ora 10 dimineaţa erau 13 oameni în aşteptare. A intrat şi un al 14-lea, dar a fost sfătuit politicos să revină a doua zi, mai devreme, deoarece instituţia se închide la ora 18 şi nu mai are nicio şansă să intre în ziua respectivă. O vreme a intrat cam un om pe oră, apoi ritmul a fost crescut la doi!

Am fost fericită să intru după numai 4 ore, mi-au fost verificate actele şi, în bunul spirit românesc, a urmat: „Vă lipseşte o adeverinţă”... Se pare că nu e necesară adeverinţa de la ultimul angajator, cât veniturile pe ultimele 12 luni lucrate. Aveam un an fără 4 zile...

Pentru zilele lipsă mai aveam nevoie de o adeverinţă de la penultimul loc de muncă. A durat o lună să mi se dea foaia cu pricina, dar am sărbătorit refăcându-mi adeverinţa medicală ce expirase între timp.

De aici până la şomaj nu a mai fost decât un pas. Alte câteva ore la coadă, 50 de minute în biroul unei doamne funcţionar public şi eram şomeră cu acte în regulă. În fiecare lună trebuie să mă prezint la agenţia locală pentru a primi o ştampiluţă pe carnetul de şomer.

În numai o lună şi ceva urma să primesc primii 200 de lei. Peste alte două luni şi ceva voi lua şomajul întreg – 450 de lei. Nu, nu se dau bani retroactiv, am fost avertizată în repetate rânduri. Dar ce mai contează, la asemenea sume trăiesc boiereşte mult timp de acum încolo.

PS: pentru realizarea acestui articol nu s-au dat şpăgi şi niciun animal nu a fost rănit.Autor: Alexandra Crisu
 


 SHARE :  Trimite pe mail
somajadeverintacasatoriedivortmunca CITESTE MAI MULTE DESPRE

11218 citiri

27 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.