Supa crema dovleac / Foto: cevabun.ro
Supa crema de dovleac este una dintre delicatesele sezoniere prea putin cunoscute in Romania. Densa, bogata in gust si consistenta, aromata corespunzator cu nucsoara si servita cu nuci prajite, crema de dovleac va va insori iarna.
Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente pentru aproximativ 8 portii:
* 1,5 kilograme miez de dovleac
* 1 litru supa de legume
* 1 cartof mare
* 1 lingura de faina
* 1 ceapa medie
* 100 grame de margarină
* 150 ml Porto (sau alt vin fortifiat-licoros)
* 1 lingurita de nucsoara
* 1 varf de cutit de chimen
* 150 grame de miez de nuca
* sare
* piper
* crutoane (optional)
Preparare:
1. Curatati ceapa, cartoful si dovleacul.
2. Tocati ceapa marunt. Taiati cartoful si dovleacul cubulete.
3. Topiti margarina intr-o oala si sotati ceapa pana devine sticloasa.
4. Adaugati cartoful si dovleacul si sotati-i timp de 4-5 minute. Adaugati faina si rumeniti-o usor.
5. Stingeti cu supa de legume, adaugati vinul Porto, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc mediu timp de 20-25 de minute.
6. Pana fierbe supa, taiati miezul de nuca mare.
7. Amestecati miezul de nuca cu putina apa rece, adaugati putina sare si prajiti-o amestecind constant, intr-o tigaie de teflon fara grasime, sau la cuptor timp de 5-6 minute.
8. Luati supa de pe foc si pasati-o cu ajutorul unui blender de mana sau intr-un vas de mixer/blender cu cutit de taiere. Trebuie sa obtineti o crema spumoasa.
9. Puneti din nou supa pasata in oala in care a fiert, adaugati chimenul si nucsoara.
10.Potriviti de sare si piper. Fierbeti la foc mic, amestecand, pana cind supa da citeva clocote si se leaga frumos.
Crema de dovleac se serveste fierbinte, cu nuci prajite. Optional, se poate consuma cu crutoane din paine.
Aveti grija cand prajiti nuca sa nu o ardeti. Uleiurile din nuca confera o inertie termica ce prajeste nuca si dupa ce ati scos-o din cuptor. Scoateti-o dupa ce s-a uscat bine, inainte de a fi prea prajita.
Daca nu tineti post, puteti inlocui margarina cu unt si servi supa cu o lingura de smantana. De asemenea puteti inlocui faina cu 2 galbenusuri de ou amestecate cu 2 linguri de smantana, si sa o adaugati la finalul procesului de gatire.
[gallery link="file" orderby="title"]