Acasa | Articolul tau | Educatia si cultura se vad si in comportamentul din autobuz. Dar mai ales lipsa lor...
Putem evita aglomeratia si imbrancelile? / Foto: Agerpres
Vezi aici articolul care a generat aceste comentarii
In vremuri de mult apuse aveam la scoala ore de astfel de “bune maniere”. Mergeam cu diriginta pe grupe cu ITB-ul si ne invata cum sa ne comportam in public. Aveam ore de “educatia circulatiei”, o faceam pe micii “militieni”, echipati regulamentar cu sapca, un fel de vesta, baston reflectorizant si manusi albe, insotiti de un reprezentant al “organului” si de diriginta.
Si astea se intamplau lunar. Aveam la dirigentie obligatia de a enumera fiecare faptele bune pe care le-am facut in cursul saptamanii – cedat loc pe scaun, ajutat batrani sa care sacosele, sa treaca strada (chiar daca nu vroiau), cate sticle, borcane, hartie, textile, plastic si metal am strans pentru reciclare etc.
Astazi astfel de “ore” si astfel de educatie este prezenta in tarile vestice ale Europei. Noi, in Romania o aveam acum 30 de ani. Dupa 1989 a disparut complet. De unde sa stie tanarul de azi cu iPhone-ul in buzunar urland la maxim cu manele ca nu trebuie sa fumeze in tramvai sau sa vorbeasca tare in atobuz.
Ce sa mai spun de cunostintele minime de politete si de existenta celor “7 ani de acasa”.
Nu trebuie sa blamam tinerii de azi pentru ceea ce fac. Aici trebuie blamati in primul rand PARINTII pentru cei “7 ani de acasa”si apoi sistemul educational care nu te invata absolut nimic despre comportamentul in public.
Dar dupa cum vedeti la noi au “succes..uri” numai analfabetii.
Gheorghe
Cred ca totul tine de educatie si cultura unui neam. La noi, romanii, in ultimii 20 de ani acestea s-au deteriorat simtinor ca sa nu spun ca nu mai exista.
Cu ani in urma am fost la Paris. Calatoream cu un metrou si cum erau scaune goale si nimeni in picioare, eu si sotul meu ne-am asezat. Dupa numai o statie s-a urcat o familie de pensionari. Eu si sotul meu (desi nu suntem foarte tineri si existau adolescenti asezati) ne-am ridicat sa le cedam locurile noastre.
Batranilor nu le venea sa creada, ne multumeau si ne intrebau din ce tara venim (se vedea ca eram turisti) de suntem asa politicosi, si ne laudau parintii care ne-au crescut si educat… Apoi ne-au explicat ca avem aceleasi drepturi ca si ei, pentru ca si noi am platit bilet! Am ramas interzisi si nu mai stiam ce sa credem.
Scena s-a repetat apoi si in alte tari din vest… Cu greu am inteles cum sta treaba pe la ei. Ulterior am aflat ca acolo, in vest, NU exista gratuitati. Toata lumea plateste conform buzunarului si necesitatilor, deci pensionarii folosesc mijloacele de transport in comun nu la orele de varf cand salariatul de rand pleaca sau vine de la munca, cand elevul/studentul merge la scoala, etc. Asa au ajuns sa se respecte reciproc, pentru ca toti platesc… Exista bilete pe perioade orare (45 min, 1 ora, 90 min) in caz de urgente, sau diverse tipuri de abonamente.
Imi placea respectul care exista inainte fata de batrani, fata de persoanele cu handicap sau bolnave, fata de copiii mici. Dar si acestia stiau sa multumeasca zambind pentru locul primit.
Imi place cum pun problema cei din alte tari: avem aceleasi drepturi atata timp cat platim cu totii!
Eu le-as imbina pe cele doua: contributia tuturor si respectul fata de semeni.
Elena
Nota redactiei: Comentariul a fost postat la articolul: “Scaunul ca subiect de disputa si codul bunelor maniere rescris in RATB”
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare.