Upload Foto sau Video
Celebra fotografie a lui Alfred Eisenstaedt / Foto: Captura Msnbc.com

Celebra fotografie a lui Alfred Eisenstaedt / Foto: Captura Msnbc.com autor: R.P.

ZOOM
+ SHARE  
Tag-uri: times square,edith shain,alfred eisenstaedt
Descriere:

Povestea uneia dintre cele mai faimoase fotografii ale secolului XX a inceput pe 15 august 1945. Dupa ce si-a terminat tura la spital, Edith Shain, impreuna cu o prietena, a decis sa mearga in Times Square, unde se sarbatorea victoria Statelor Unite impotriva Japoniei. Ce s-a intamplat apoi poate fi vazut "pe hartie": un marinar a luat-o in brate pe tanara asistenta si a sarutat-o "artistic". Fetele celor doi nu sunt foarte clare, insa, in fotografie, asa ca dupa publicarea acesteia a inceput o adevarata cursa a identificarii.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Imaginea a fost surprinsa de fotograful Alfred Eisenstaedt pentru revista Life, dar acesta nu a aflat numele "eroilor" sai. Revista a lansat cativa ani mai tarziu o campanie de identificare a tinerei asistente, insa numeroase femei s-au prezentat ca fiind protagoniste ale aceleiasi fotografii. Anonim a ramas si marinarul din Times Square, al carui nume nu il cunoastea nici macar Edith Shain, dupa cum a povestit aceasta, ani mai tarziu.

Edith Shain / Foto: Reuters

"Am plecat de la spital in Times Square in acea zi pentru ca razboiul se incheiase si unde altundeva se duce un newyorkez?", a povestit ea in 2008. "Acest baiat m-a prins si ne-am sarutat, apoi eu am luat-o intr-o parte si el in alta. Nu aveam cum sa stiu cine era, dar nu m-am suparat pentru ca era cineva care luptase pentru mine. Cat despre fotografie, spune atat de multe lucruri - speranta, iubire, pace si un viitor. Sfaristul razboiului a fost o experienta minunata, iar fotografia reprezinta toate acele sentimente", a continuat Edith.

Edith Shain / Foto: Reuters

Dupa razboi, Shain s-a mutat in California, unde a continuat sa fie asistenta medicala noaptea; timp de 30 de ani, ea a fost si educatoare in Los Angeles. "Era foarte ingrijorata ca generatia noastra nu stie destul despre veteranii celui de-al doilea Razboi Mondial si despre generatia lor", a declarat fiul sau, Michael Shain, care a precizat ca mama lui "a vazut celebritatea ca o cale de a le reaminti oamenilor de marele sacrificiu din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial".

0 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Subiect
Comentariu 2000 caractere ramase
  Trimite
In ploaie
data:
Rigor Cantus
data:
Cutia milei
data:
Pescarusi
data:
La picnic
data:
Pofta buna!
data:
De veghe...
data:
Povestea mea
data:
Copilarie
data: