Acasa | | India si Sindromul Alba ca Zapada: Cremele pentru albirea tenului au devansat la vanzari Coca-Cola
"Culoarea pielii influenteaza relatiile sociale" / Foto: Agerpres
Industria "cremelor de albire" a plecat de la urmatoarea constatare a specialistilor: in societatea indiana, culoarea pielii influenteaza relatiile sociale. Cele mai pregnante diferentieri se intalnesc in zonele rurale, unde persoanele cu un ten inchis sunt deseori discriminate. Mai exact, in societatea indiana, cu cat esti mai alb, cu atat esti mai atractiv. "Piata indiana este uriasa, intr-adevar uriasa", a declarat purtatorul de cuvant al Procter & Gamble.
Expansiunea fara precedent a industriei a dus si la diversificarea produselor din acest sector. Exista creme pentru stralucire, curatare, albire, antipigmentare, improspatare si chiar pentru iluminare. "In India, toata lumea vrea sa arate bine", a declarat Mohan Goenka, director al grupului Emami, al carui produs destinat barbatilor a fost primul de acest gen de pe piata.
Lansat in 1978 in India, brandul Fair & Lovely de la Unilever este lider pe piata cremelor de albire a tenului pentru femei, in timp ce grupul Emami conduce piata cremelor de albire pentru barbati cu brandul sau Fair And Handsome. Acesta a fost lansat in 2005, iar compania sustine ca este pe primul loc in lume pe acest segment. Unul dintre ambasadorii brandului este cunoscutul actor de la Bollywood, Shah Rukh Khan, iar vanzarile au fost de 13 milioane de dolari in 2008-2009. "Daca tenul tau este frumos, poti scapa. Toata lumea, in India, vrea sa fie frumoasa (…) si toti vor sa aiba un tub de crema de albire", a declarat designerul Rohit Bal. In consecinta, produsele - cu preturi intre 50 de centi si 150 de dolari pentru un tub de crema - sunt la mare cerere in toata tara.
Cu toate acestea, nimeni nu a facut pana acum vreun studiu care sa dovedeasca ce "claritate" a tenului se poate atinge in patru saptamani, asa cum promit cremele. Dimpotriva, exista mai multe controverse legate de produse. Specialistii din industria medicala au ridicat o serie de intrebari cu privire la modul in care functioneaza cremele si la efectul pe care il au asupra pielii. "Daca aplici orice pe piele, in mod evident vor aparea efecte secundare", a declarat directorul departamentului de dermatologie de la Institutul de Stiinte Medicale din India. "Foarte putini stiu ca multe dintre aceste creme contin steroizi. Orice ar spune doctorii va fi insa intotdeauna numai o picatura in ocean, in conditiile in care reclamele inunda piata si au un impact major asupra oamenilor".
Companiile spun, insa, altceva. "Noi nu vindem steroizi si, până în prezent, compania nu a fost implicata în niciun proces in care cineva sa ne invinovateasca pentru efecte negative asupra pielii. Produsele noastre sunt testate in laborator şi garantam pentru ele", sustine Mohan Goenka, de la Emami.