Autobuzul de zi cu zi / Foto: Agerpres
La urmatoarea statie au urcat destul de multi oameni iar in fata mea au venit sa se tina de bara o doamna mai in varsta, dar care parea in putere, si o gravida. Mi-am prioritizat in gand preferintele si m-am ridicat oferindu-i scaunul tinerei care parea sa fie in luna a 7-a sau a 8-a. Batrana, insa, si-a plasat strategic un cot spre mine, si-a rasucit fundul prin fata insarcinatei si s-a trantit pe scaun. M-a facut sa ma intreb daca aseara s-a uitat la Matrix. Mama s-a uitat perplexa, s-a ridicat si i-a oferit locul ei tinerei. Atunci a grait si doamna in varsta: "Vaaai, nu v-am vazut, imi cer scuze". In timpul asta s-a ridicat, s-a trantit pe scaunul mamei si a adaugat aratand catre scaunul ramas gol "Va rog, luati locul meu". Restul drumului nici nu s-a obosit sa arunce vreo privire spre noi.
Acum doi ani ma intorceam de la serviciu. Avusesem o zi plina, asa ca nu apucasem sa mananc. In tramvai s-au eliberat la un moment dat doua locuri, dar am laut-o agale catre ele si pana sa ajung s-a asezat un cuplu. Eu m-am prins de bara in dreptul barbatului, sotia fiind in spatele lui. Dupa cateva statii mi s-a facut rau, simteam ca nu ma mai pot tine in picioare si am cazut. Omul s-a uitat la mine dar nu s-a deranjat, in timp ce sotia m-a ridicat si m-a asezat pe scaunul ei. Am mai facut inca 45 de minute cu tramvaiul si inca nu-mi revenisem complet, iar femeia a stat in picioare langa sotul ei, au vorbit, m-a mai intrebat cum ma simt. In tot acest timp nici nu i-a dat prin cap sa-i ofere locul macar nevestei lui.
O alta scena s-a intamplat in urma cu aproximativ o saptamana, cand o colega s-a urcat intr-un tramvai pentru a ajunge casa. Erau scaune libere si in fata si mai in spate, ea asezandu-se undeva la mijloc. La a doua statie s-a urcat un tanar de 24-25 de ani, cu un rucsac imens, numai bun de cateva zile de drumetii. Si-a asezat bagajul in dreptul ei si a ales sa ramana in picioare. Dupa jumatate de statie, un barbat pana in 60 de ani, care il urmarise cu atentie pe tanar, a inceput sa-i faca morala fetei, indeajuns de tare cat sa auda toata lumea, putina ce-i drept, din tramvai. "Dar nu iti e rusine femeie sa-l vezi cu bagaj si sa nu-i dai locul? Asa sunteti toate, barbatii muncesc toata ziua, trag ca la jug sa va fie voua bine iar voi stati pe scaune ca vitele".
Acesta este RATB-ul. Cu batrani deranjati de "tinerii din ziua de azi" care le iau fata, cu locuri pentru gravide ocupate de barbati in putere, cu oameni obositi care se intorc de la munca si se uita cu dezaprobare la cei in varsta care se intorc din parc. Si mai este cealalta fata a RATB-ului. Cea in care oamenii le ofera locul celor care au nevoie, in care esti ajutat daca ti se face rau, in care ti se raspunde intotdeauna la intrebare daca ceri sa fii ghidat. Nu poti niciodata sa stii ce fel de poveste vei primi, dar in mod sigur un bilet aduce cu sine o poveste iar un abonament o carte intreaga.