Acasa | Familie | 9 întrebări şi 9 răspunsuri despre alăptat

9 întrebări şi 9 răspunsuri despre alăptat

 SHARE  

Adaugat in 4 aprilie 2014

9 întrebări şi 9 răspunsuri despre alăptat

Alăptarea copilului. Foto: Photoxpress

Celebru pentru munca de o viață pe care a dedicat-o alăptării, dr. Newman este unul dintre oamenii care schimbă lumea, ajutând cât mai multe mame să îşi alăpteze bebeluşii.

Dr. Jack Newman a fondat prima clinică din lume dedicată alăptării, în Canada, a scris împreună cu Teresa Pitman cartea de succes “Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman” şi a fost consultant UNICEF pentru inițiativa “spital prieten al copilului”.

Iată o serie de întrebări şi răspunsuri care vă vor schimba perspectiva asupra alăptatului:

1. Ştim că alăptatul este important. Dar de ce este ATÂT de important?

Alăptarea este atât de importantă, deoarece copiii au mult mai puţine şanse să se îmbolnăvească atunci când sunt alăptaţi. Acest lucru este valabil chiar şi în ţările dezvoltate, să ştiți! Un studiu de pediatrie realizat în noiembrie 2011 a arătat că aproape 1000 de copii mor în fiecare an în Statele Unite deoarece nu sunt alăptaţi.

Există dovezi că bebeluşii alăptaţi au, totodată, mai puţine şanse să dezvolte deficit de atenţie, să abuzeze de alcool la vârsta adultă, să aibă probleme de comportament ca adolescenţi. Cu cât sunt alăptaţi pe o perioadă mai lungă, cu atât scade riscul de a se confrunta cu toate aceste dificultăţi.

Mai mult decât atât, alăptarea scade riscul mamei de a face cancer la sân, cancer ovarian, sindrom metabolic (caracterizat prin anomalii ale lipidelor, hipertensiune arterială şi intoleranţă la glucoză) şi diminuează riscul de a face accident vascular cerebral şi atac de cord. De asemenea, un aspect foarte important este faptul că alăptarea e o relaţie, o strânsă relaţie intimă ce are loc între doi oameni care se iubesc foarte mult.

2. Dacă toată comunitatea ştiinţifică este de acord că alăptatul este sănătos atât pentru mamă, cât şi pentru copil, dacă Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă pentru şase luni, de ce atât de puţini copii sunt alăptaţi şi de ce numărul lor este în scădere?

Mamele doresc să alăpteze, dar ele nu sunt susţinute de sistemul de sănătate şi de societate, în general. Din nefericire.

3. Care sunt principalii factori care subminează alăptatul?

Iată câteva motive:

A. În timpul travaliului şi al naşterii se fac din ce în ce mai multe intervenţii medicale, iar aceste intervenţii interferează cu începutul alăptatului.

B. Medicii, asistentele medicale, nutriţioniştii şi moaşele ştiu, în general, foarte puţin despre alăptare, despre cum se pot preveni problemele ce apar pe parcursul alăptării ori cum să trateze aceste probleme în cazul în care se confruntă cu ele. Prea multe mame au probleme pe care n-ar fi trebuit să le aibă, dar problemele ar fi putut fi tratate, la rândul lor.

C. Societatea în ansamblul său nu susţine alăptarea. În multe ţări alăptarea în public este văzută ca un gest obscen şi mamele sunt hărţuite pentru că alăptează în public. Dacă mamele nu pot pleca de-acasă, atunci multe dintre ele nu vor mai alăpta. Mai mult decât atât, multe familii cred că alăptarea este de modă veche/un lucru învechit, astfel încât nu există nici un fel de susţinere pentru alăptare în cadrul familiei.

D. Promovarea formulei de lapte praf/laptelui praf este unul dintre cele mai importante motive pentru care alăptatul este în scădere în mai multe ţări. Promovarea este agresivă, lipsită de etică şi înşelătoare, făcând mamele să creadă că formula de lapte praf este mai bună decât laptele lor şi că, din acest motiv, ar trebui să le dea copiilor lapte praf în completare.

E. Alăptatul este privit ca o problemă care leagă femeile în casă şi le împiedică să ajungă la egalitatea de şanse la locul de muncă şi în societate.

4. Este, de fapt, alăptarea o piedică pentru femeile care vor să muncească? Nu trebuie să idealizăm, totuşi, o perioadă în care femeile aveau mult mai puţine drepturi decât au în ziua de azi.

Nu, alăptarea nu ar trebui să fie un obstacol în calea femeilor care îşi doresc o carieră. Dar mamele au nevoie de un concediu de maternitate decent şi protejat de lege, astfel încât să poată alăpta şi apoi să se întoarcă la locul de muncă, dacă doresc. Orice perioadă mai scurtă de 7 sau de 8 luni nu este un concediu de maternitate decent, este nevoie de cel puțin un an. Cred că este anti-feminist să ai pretenţia de la mame să se conformeze unei abordări centrate pe bărbaţi şi pe nevoia de a merge la serviciu.

5. În ce moment al istoriei a început alăptatul să piardă teren în favoarea hrănirii artificiale a copiilor? Ce alte lucruri s-au pierdut odată cu alăptatul?

Hrănirea artificială a existat dintotdeauna, într-adevăr, dar a început să fie mult mai întâlnită la începutul secolului 20. Naşterea naturală s-a pierdut, de asemenea, pe parcurs.

6. Ce le-ați spuneţi părinţilor care decid încă din timpul sarcinii că bebeluşul lor nu va fi alăptat?

Le-aş spune despre riscurile pe care le implică refuzul alăptării, atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Şi le-aş mai spune că ar trebui să încerce să meargă mai departe şi să alăpteze. Dacă mamele află că alăptatul nu li se potriveşte, pot renunţa oricând. Este uşor să renunţi la alăptare. Pe de altă parte, în cazul în care mamele încep administrarea laptelui praf, iar copilul nu tolerează formula (se întâmplă mai frecvent decât cred părinţii), există posibilitatea ca alăptatul să nu se mai poata realiza.

7. Ce le spuneţi celor care cred că alăptatul este indecent? Ce le spuneţi celor care cred că alăptatul e periculos după vârsta de 1 an?

Alăptarea e indecentă? Ce ziceţi de fotografia din stânga? Aceste reclame pot fi văzute peste tot de copii. Oamenii care spun că alăptarea este periculoasă după vârsta de un an habar nu au despre ce vorbesc. Sunt pur şi simplu neştiutori.

8. Care a fost cel mai spectaculos caz întâlnit de bebeluş care, în ciuda piedicilor întâmpinate la debutul alăptării, a fost până la urmă alăptat?


Ştiu povestea unui copil care nu a fost alăptat, ci a fost hrănit din biberon, cu lapte praf, până la vârsta de aproximativ 23 de luni şi apoi a început să primeasca sânul şi să fie alăptat.

9. Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le-aţi da unei viitoare mame în ceea ce priveşte alăptatul?

Informaţi-vă bine înainte de a naşte. Asiguraţi-vă că veţi avea parte de un sprijin bun. Accesaţi www.breastfeedinginc.ca!

Probabil că deja a aflat toată lumea, dar nu putem să nu vă spunem încă o dată: pe 8, 9 şi 10 mai, dr Jack Newman va fi la Bucureşti pentru conferințele “Alăptarea pe înțelesul tuturor”, organizate de TOTUL DESPRE MAME şi Asociația ProMAMA.Autor: Totul despre mame
 


 SHARE :  Trimite pe mail
alaptareintrebariraspunsuriunicefjack newmantotul despre mameformulanou nascutproblemerecomandarispecialist CITESTE MAI MULTE DESPRE

5543 citiri

35 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.