Acasa | Frumusete si ingrijire | De ce se poarta pielea bronzata si cum am renuntat la tenul de portelan
Istoria 'bronzului' / Foto: Agerpres
Dar in urma cu 2.000 de ani, grecii isi pudrau fata cu carbonat natural de plumb, ceruza, care era extrem de nociv. Cochetarie imediat copiata in tot bazinul mediteranean si care a fost la moda cateva secole. In timpul Renasterii, semnul cel mai clar de noblete si frumusete era tenul de portelan. Fata palida era considerata drept sic de aristocrati, dar starnea furia Bisericii, care o vedea ca pe un semn al luxului evident. Ratiunea pentru care nobilimea a vrut sa foloseasca "tenul de portelan" pentru a se departaja de restul lumii este urmatoarea: numai aristocratii isi permiteau luxul de a nu munci, ca oamenii de rand. Soldatii, marinarii, taranii si toti cei care lucrau in aer liber nu puteau sa-si ascunda statutul social, pentru ca urmele soarelui erau evidente.
In secolul al XVII-lea, fenomenul se accentueaza: apare pudra de orez. Cele mai gratioase femei purtau voaluri, cape si manusi atunci cand ieseau, pentru a se proteja de razele soarelui. Nobilii voiau sa amplifice diferenta dintre ei si alte clase. Abia la inceputul secolului al XX-lea tendinta a inceput usor sa se inverseze. Doctorii si oamenii de stiinta au fost cei care au incurajat statul la soare, vorbind de faptul ca razele soarelui favorizeaza sinteza vitaminei D de catre organism.
Adevaratul declic s-a produs in 1936, cu introducerea concediului platit. In acelasi an, celebra creatoare de moda Coco Chanel lanseaza fara sa vrea moda pielii bronzate: se intoarce bronzata dintr-o vacanta de pescuit in Marea Nordului, iar tendinta este lansata. O revolutie care se reflecta imediat in presa feminina a timpului.
Insa semnele schimbarii apar inca din 1928, cand Vogue publica urmatoarea intrebare pe prima pagina: "A fi sau a nu fi bronzata?". 12 ani mai tarziu, Marie Claire raspundea, titrand: "Bronzati-va repede". Asa a devenit la moda tenul inchis. Si cu aceasta moda s-a deschis si o noua piata de cosmetice: L’Oreal comercializeaza Ambre solaire si Guerlain scoate in 1984 pudra bronzanta Terracotta, care devine in scurt timp un accesoriu indispensabil pentru femeile care vor sa fie bronzate tot anul. Iar istoria continua.