Acasa | Cariera | La vanatoare ascunsa de joburi: 4 sfaturi utile atunci cand jonglezi cu actualul loc de munca si inteviuri pentru un posibil nou job
In cautarea unui loc de munca / Foto: Photoxpress
Cautarea unui loc de munca e o actiune ambitioasa in conditiile economice actuale. Insa, dupa cum e bine stiut, e mai simplu sa iti gasesti un job cand deja ai unul, ca sa nu mentionam ca negocierea salariului pleaca de la alt nivel. De aceea e indicat sa nu iti dai demisia inainte de a sti incotro pleci. Mai mult decat atat, e recomandat sa fii discret in cautarile tale, altfel risti sa primesti preaviz in loc sa il dai, ne sfatuieste CBS Money Watch.
1. Pastreaza secret tot ce tine de comunicarea cu alte companii
Nu folosi echipamentele de la birou pentru a printa sau trimite prin fax CV-ul si nu folosi adresa de email de munca pentru a intra in contact cu alte companii.
E de bun simt sa iti cauti un alt loc de munca in afara orelor de program. Daca, totusi, trebuie sa vorbesti la telefon cu posibilul angajator in timpul orelor de program, atunci foloseste-ti telefonul personal si gaseste un spatiu izolat. O idee ar fi sa parasesti cladirea pe parcursul conversatiei.
2. Fereste CV-ul de ochii actualului sef
Postarea unui CV pe un site public vine cu riscul de a fi vazut de sef. CV-urile postate sunt adesea trimise tuturor angajatorilor, iar daca datele altora ar putea trece neobservat, pe ale tale cu siguranta le va observa. Posteaza CV-ul pe site-uri ce iti ofera posibilitatea de a pastra ascunse numele companiei la care lucrezi si informatiile de contact. Foloseste-te de conexiunile pe care le ai si fii tu cel care trimite CV-ul, daca e posibil.
3. Ai grija cum te imbraci
Daca pauza de masa coincide cu un interviu de angajare atunci trebuie sa fii adecvat imbracat. Asta inseama insa ca vei fi toata ziua la patru ace. In birourile ce incurajeaza o tinuta office, acest lucru nu e o problema. In schimb, daca apari zilnic in jeansi si tricou atunci un costum va da de gandit. Domnilor, daca in general preferati o tinuta business casual atunci lasati cravata in masina/ servieta etc. pana la momntul interviului. Pentru doamne, un sacou peste o rochie de zi si o pereche de pantofi cu toc gata sa fie schimbati cu balerinii reprezinta cele mai simple solutii pentru a crea o imagine profesionista.
4. Programeaza-ti interviurile in timpul liber
Cum pauza de masa nu este intotdeauna o optiune pentru interviu, foloseste zilele libere pentru a programa interviurile. Nu e recomandat sa recurgi la o zi libera pe motiv de boala. Ce se intampla daca intr-adevar te imbolnavesti mai apoi si ai nevoie de cateva zile acasa? Pentru a nu irosi timpul, fixeaza cat mai multe interviuri intr-o singura zi.
Interviul video, facut de acasa, reprezinta o alta optiune. Programeaza-l inainte sau dupa programul de munca. Ideal in cazul locurilor de munca localizate la distanta, interviul video e o practica tanara la noi si folosita mai degraba de marile corporatii.
Poti incerca sa fixezi un interviu si dupa orele de munca sau in weekend. Sugereaza-i angajatorului sa va intalniti la o cafea intr-o locatie aleasa de comun acord. Tactica nu e neobisnuita in cazul celor care au deja un loc de munca.