Acasa | | Limba mielului sau planta care-i face pe barbati sa se insoare
Limba mielului – Borago officinalis / Foto: bioproduct.ro
Florile stelate, de mici dimensiuni, sunt fomate din cinci petale triunghiulare de culoare albastra, o nuanta care aminteste de celebrul albastru de Voronet. Desi este o planta anuala, se poate raspandi foarte usor prin seminte si poate deveni chiar invaziva. Planta rasare primavara, in luna aprilie, si creste rapid astfel incat in prima jumatate a lunii mai apar deja primele flori. Desi nu au un miros puternic, veti fi uimiti sa vedeti ce agitatie se va starni in jurul acestora: albinele, fluturii, bondarii si tot soiul de alte insecte sunt atrase de ele, intr-un du-te-vino bazaitor. Si nu doar acestea se pot bucura de ele! Florile de limba mielului sunt comestibile, au un gust dulceag si se folosesc adesea la decorarea salatelor si deserturilor. Iar acum, tineti-va bine ca urmeaza partea cea mai interesanta.
Limba mielului in medicina si traditia populara
Daca tot vorbeam despre flori, ei bine, iata, nu doar in mancare isi pot gasi locul binemeritat, ci si in… vin! Se spune ca barbatului care bea vin in care au fost strecurate cateva flori de limba mielului i se face de-insurat. Aviz amatorilor si amatoarelor! Un sambure de adevar exista, pentru ca stiinta a demonstrat, intre timp, ca limba mielului stimuleaza glandele suprarenale si stimuleaza producerea de adrenalina.
Proprietatile medicale ale plantei nu se opresc aici. Frunzele se recomanda in tratamentul reumatismului, in afectiuni respiratorii. Sunt diuretice, depurative si au proprietati antiinflamatoare.
Preparate naturiste cu limba mielului
Ceaiul de limba mielului se pregateste din doua-trei lingurite de flori, la o cana de apa fierbinte;
Decoctul de limba mielului se pregateste din doua-trei linguri de frunze care se fierb zece minute in 500 ml apa.
Frunzele de limba mielului in bucatarie: un spanac cu miros de castravete
Frunzele de Borago officinalis miros puternic a castravete si au un gust dulce-acrisor, cu o textura ce aminteste de cea a spanacului. Totusi, pentru ca frunzele, pe masura ce cresc, capata peri aspri, intepatori, nu se pot folosi la gatit decat frunzele tinere. Acestea se oparesc si se taie fasii, apoi se gatesc precum spanacul si stevia. In bucataria spaniola se servesc cu usturoi si cartofi fierti.