Acasa | | Livezile de nuci de altadata
Nuca verde / Foto: Bioproduct.ro
Nucul, regele pomilor
De la nuc se foloseste orice. Miezul de nuca este delicios si are marele avantaj ca se poate pastra un timp foarte lung, de cativa ani. Este un aliment satios, bogat in lipide si proteine. Cojile de nuca se folosesc si ele ca obiecte de design, pentru ca sunt foarte tari si usoare. Lemnul de nuc este foarte apreciat pentru mobilier.
Delicios este si uleiul de nuca, un ulei care in trecut era destul de raspandit, ca si uleiul de fag. Astazi, ulei de nuca se gaseste mai ales din import. Este un ulei-medicament, care scade colesteroul si indeparteaza anemia, datorita continutului de cupru.
Suntem printre primii producatori din lume
Pentru ca nucul creste adesea izolat, nu a avut soarta celorlalti pomi fructiferi, ale caror liovezi au fost defrisate pentru a face loc unor cartiere de vile sau spatii pentru birouri. Asa se face ca Romania este si astazi printre cei mari producatori de nuci din lume, alaturi de China, SUA si Iran.
Pana prin secolele 17-18, in sudul tarii existau chiar paduri intregi de nuci. In prezent, nucul este o specie protejata, putand fi taiat doar in anumite conditii:
* exemplarele care au cel putin 1/3 din coroana uscata;
* exemplarele care sunt pe suprafete unde s-a autorizat construirea de obiective;
* exemplarele dezradacinate din cauze naturale.
Chiar si in aceste conditii, proprietarul care taie un nuc este obligat prin lege sa planteze la loc trei nuci tineri.
Cozonac cu nuci
Cum nu se poate nunta fara lautari, la romani nu prea exista nici cozonacul fara nuci. Este adevarat, exista stafidele sau rahatul turcesc. Dar niciun cozonac nu iese parca asa de bun precum cel cu nuci, orice i-ar taia prin cap patiserului sa adauge in reteta.
Ingrediente :
* aluatul: jumatate de kilogram de faina, o cana cu lapte, doua oua cu tot cu albus, doua galbenusuri, o ligurita sare fina, trei sferturi de pachet de unt, doua linguri de zahar, un cub mic de drojdie, vanilie.
* umplutura: 500 g nuci pisate, o cana de zahar pudra, un praf de sare, jumatate ceasca cu lapte.
Se dizolva drojdia in putin lapte cald si se adaufa o lingura de zahar, amestecand incet. Untul se freaca spuma impreuna cu doua linguri de zahar. Se toarna faina intr-un vas mare iar in mijloc se toarna drojdia dizolvata, impreuna cu o cana de lapte, o lingurita de sare, doua oua intregi si doua galbenusuri. Aluatul se framanta, adaugand apoi si untul frecat spuma. Se lasa sa dospeasca, acoperit cu o carpa.
Se trece acum la umplutura, amestecand nucile macinate cu zaharul pudra si sarea. Se adauga laptele fierbinte si se omogenizeaza.
Dupa ce a crescut, se ia aluatul si se imparte in doua; prima bucata se intinde pe masa presarata cu faina iar deasupra se unge cu jumatate din umplutura. Se ruleaza si se pune intr-o tava unsa cu unt. Acelasi lucru se repeta cu a doua bucata de aluat. Se ung cu ou si se dau imediat la cuptorul incins potrivit, fara sa se lase aluatul sa creasca in tava, deoarece apar goluri intre nuca si aluat.