Acasa | Articolul tau | Marea debarasare, marea mea dezamagire
DEE-urile mostenite / Foto: Cristina
Am inceput prin indepartarea lucrurilor de care nimeni nu mai avea nevoie. Mobila veche a fost data unor vecini, pe post de lemn pentru iarna, tabla de pe casa am dus-o la tara sa acopere cu ea cotetul porcilor iar molozul a fost carat de angajatii primariei, ei stiu pe unde. De toate am scapat intr-un fel sau altul, incercand sa facem in asa fel incat sa nu stie tot Bucurestiul si mediul inconjurator ca noi am scapat de vechituri.
A venit randul unei magazii in care am gasit o masina de spalat de acum 20 de ani si un televizor cam de aceeasi varsta. Unchiul a venit cu ideea sa le aruncam la ghena de la blocuri dar am zis ca daca tot se face marea debarasare, se face si ea cu un scop, prin urmare sa le pastram si sa le dam atunci. Le-am lasat intr-un colt de curte asteptand urmatorul week-end cand se vor colecta aceste DEE -uri.
In continuare, cred ca e mai bine sa va spun de la inceput ca locuim in sectorul 5, undeva la periferie, la iesirea din Bucuresti, in cartierul in care zapada nu s-a mai dat de pe sosea de 2 ani si unde avem, in schimb, angajati ai primariei care matura strazile laturalnice unde, de fapt, ar fi de datoria cetatenilor sa isi mature trotuarul. In ziua mult asteptata a debarasarii, l-am rugat pe sotul meu ca, inainte sa plece la munca, sa scoata cei doi monstri la poarta. Noi stam undeva pe colt cu o sosea importanta din zona si ni se spusese ca pe acolo ar trece "caravana". Degeaba au stat ei cuminti asteptand sa plece catre un centru, ca nimeni nu a venit sa ii ridice... doar niste romi cu o caruta s-au aratat interesati sa imi ridice "gunoiul" contra unei sume modice. Am refuzat pentru ca stiam unde le duc. La 5 strazi mai incolo, in raiul lor, exista o mare groapa de gunoi. Acolo duc ei orice sunt platiti sa duca.
Apoi sotul meu le-a mai carat odata inapoi in curte. Peste cateva zile varul meu a venit cu ideea ca masina de spalat se poate da la fier vechi, dar nici de ea nu am reusit sa scapam pentru ca nu o primeau decat gata dezmembrata. Intr-un final am reusit sa gasim noi un centru unde le-am lasat, fericiti ca am scapat de ele. Mai departe nu stim ce s-a intampla cu ele.
Am incercat insa sa aflu de ce totusi debarasarea ma dezamagise. Se pare ca, cel putin la noi in cartier, nu au fost suficiente persoane care sa scoata deseurile electrice in strada si s-a renuntat la "vizitarea" anumitor zone.
Ar trebui sa ii stimulam cumva sa renunte la ele. Cred ca pana acum cea mai buna idee a fost cea a sistemului buy-back prin care, la predarea unui aparat vechi, beneficiai de un discount la achizitionarea unuia nou. Dar nu toata lumea are bani sa cumpere neaparat un produs. Ma gandeam ca, daca sistemul nu e de asa natura incat sa ii stimuleze teama de o amenda, atunci sa ii stimulam in mod pozitiv. Dupa parerea mea, o tombola cu premii i-ar cam stimula; omul preda bunul de care nu mai are nevoie, este bagat intr-o baza de date si de 2 ori pe an se organizeaza o tombola la care, in calitate de participant la debarasare, participa si are sansa sa castige un "mancator de curent" nou.
Partile cele mai grele sunt insa informarea si mijloacele prin care sa aruncam selectiv gunoiul, sa reciclam ce poate fi reciclat. Lumea nu stie cat rau face aruncand un bec ars la gunoi. Eu insami am aflat asta de curand. Becurile am reusit sa le strang intr-o punga pentru ca nu arunc in fiecare zi becuri, dar ce fac cu pet-urile, dozele si alte chestii care vor ajunge unde nu trebuie? Intram intr-un cerc vicios, in care oricat ti-ai dori sa faci lucrurile cum trebuie pana la urma le faci cum ti se permite.
Nota redactiei: Acest material a fost primit in cadrul concursului Trimite-ne povestea ta despre reciclarea deseurilor electrice si electrocasnice, iar noi te premiem cu un sistem audio. Intra pe pagina de Facebook SmartWoman.ro si acorda un “Like” articolului tau preferat.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Vezi aici regulamentul concursului. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare
* Pentru a evita confuziile si a pastra coerenta discutiei va rugam sa postati folosind un singur nume / ID in cadrul aceluiasi articol
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioase