Acasa | Smart Story | Maria Vasilescu: "E adevarat, ne lipsesc specialisti pe unele domenii noi ale medicinei dar interesul exista. Nu e cazul sa reinventam...
Maria Vasilescu / Foto: Arhiva personala
Maria Vasilescu este la carma uneia dintre cele mai cunoscute companii romanesti ce organizeaza conferinte medicale internationale. In cei cativa ani ce au trecut de cand a preluat postul de director general al companiei care aduce in tara una dintre cele mai cunoscute publicatii medicale din lume, British Medical Journal, Maria a facilitat implementarea in Romania a catorva a concepte medicale indispensabile pentru un sistem de sanatate axat pe pacient si a lansat o publicatie de excelenta medicala, Medica Academica. In cadrul unui interviu acordat SmartWoman.ro, Maria ne-a povestit despre ceea ce i-a impins cariera in aceasta diectie, despre hibele sistemului de sanatate autohton si despre munca de lobby pentru o asistenta medicala de calitate.
SmartWoman.ro: Cum ti-ai inceput cariera?
Maria Vasilescu: Am terminat Stiinte Politice, la Universitatea Bucuresti, in limba franceza. Pe atunci erau la inceput, era un concept nou; stiam franceza foarte bine si mi s-a parut interesant. N-am vrut insa niciodata sa lucrez in domeniul acesta. Multi colegi de-ai mei s-au dus pe zona de guvernare, dar cumva eu am ajuns in ultimul an in presa, mai mult din greseala. Mai intai am lucrat la Radio Romania Cultural. A fost dificil - se mai taia banda pe atunci. Ulterior am lucrat la Euopa FM unde totul era pe calculator. Am ajuns apoi in televiziune, mai intai la Pro TV iar apoi la Antena 1. A fost foarte interesant. Am prins "Tigareta" si alte cateva episoade faimoase: toata Valea Jiului, Rona Hartner, Vadim. Eram foarte tanara, imi permiteam sa stau pana la trei dimineata acolo iar la opt sa vin iar la munca. Imi placea, eram singura, eram pasionata, a fost ok.
SmartWoman.ro: Cum ai trecut de la presa la partea aceasta, de medicina?
Maria Vasilescu: Acum 5 ani am inceput sa lucrez pe partea de evenimente, sa organizez conferinte internationale (pe afaceri, energie etc.). Una din nise a fost cea medicala; timp de cativa ani am organizat conferinte medicale. L-am cunoscut astfel pe Valentin Ţăruș, presedintele Tarus Group, a vazut ce am facut si mi-a propus sa vin la ei. In acel moment avea doar British Medical Journal, cea mai citita publicatie de medicina din Marea Britanie, revista pe care o traducea de 15 ani in limba romana. Valentin si-a dorit si dezvoltarea diviziei de evenimente si cumva am ramas pe nisa medicala.
E un domeniu care trebuie sa se dezvolte. Am convenit ca nu vrem sa fim organizatori de evenimente cum sunt multi in Romania. Ca sa ne diferentiem, am stabilit ca ne dorim sa aducem in tara concepte de succes, implementate cu succes in sisteme de sanatate occidentale. Si asta se putea face prin partea de publicatie si prin partea de evenimente. Am hotarat ca vom face evenimente internationale in Romania si in afara, cu participarea celor mai buni specialisti din strainatate, bineinteles si cu a celor din Romania si a oficialilor romani, dar aducand mereu tot ce era bun si nou in strainatate.
Asa am adus prima oara conceptul de "chronic disease management" (managementul afectiunilor cronice) intr-o mare conferinta internationala acum doi ani. In Romania nu stiau nici macar firmele farmaceutice ce inseamna asta. Marile companii farmaceutice care in strainatate au divizii specializate pe managementul bolilor respective, in Romania nu le-am avut ca parteneri de dialog pentru ca nu se cunostea importanta acestui concept. A fost greu in primul an pentru ca nu intelegea lumea de ce implicarea, de la asistenta pana la director de spital, e necesara. Le-am explicat ca se reduc costurile si ca va creste calitatea. Ne-am chinuit sa aducem speakeri din Romania, insa acestia nu stiau sa vorbeasca de managementul bolii, vorbeau inca de boala si atat. Incet incet, venind si cu specialistii din strainatate, situatia s-a schimbat.
SmartWoman.ro: In ce fel ati reusit sa aduceti in Romania specialistii din afara?
Maria Vasilescu: Invitatii din afara raspund foarte bine invitatiilor noastre. Ne-am creat o retea internationala foarte buna. I-am convins si prin evenimentele noastre realizate in strainatate. Mi-as dori sa ajungem in momentul in care sa nu mai vina cei din strainatate sa ne zica ca nu au parteneri de discutie aici, sau ca Romania nu e pregatita. Facem tot ce trebuie ca sa fim pregatitit sa gaseasca si ei parteneri de dialog.
SmartWoman.ro: Cum se face comunicarea cu medicii la nivel national?
Maria Vasilescu: Avem alaturi de noi, in Romania, niste oameni importanti, influenti si specialisti. Astfel, comunicarea s-a facut de sus in jos. Avem si mijloacele traditionale: publicatiile noastre, parteneriatele cu colegiile medicilor, cu asistenti, farmacisti, cu asociatiile de pacienti, care sunt foarte importante. Din pacate, in Romania nu exista o organizatie nationala a pacientilor. In strainatate, astfel de asociatii schimba legi. Lucram insa si la asta. Fiecare isi urmareste propriul interes; e important sa ii ajuti sa inteleaga ca fiind uniti si facand lucruri impreuna vor obtine mult mai mult. E o problema, nu prea stim ce drepturi avem.
Anul trecut am creat si o noua revista: Medica Academica. Ne-am dorit sa venim cu o revista care sa prezinte povestile de succes de aici. Avem, spre exemplu, o sectiune cu romanii din lume. Am vrut ca in paginile acesteia sa explicam aceste concepte internationale de succes, inclusiv comunicarea cu pacientii, drepturile pacientilor etc. Am mers pana la a ajuta medicii pe partea pe e-health (partea de comunicare online, site-uri etc). Ne-am propus sa schimbam ceva aici deoarece am vazut ce se intampla dincolo si putem avea si noi asta. E foarte greu sa ramai indiferent in momentul in care tu vezi cum arata clinicile, sa zicem de la Viena, ce se intampla acolo, care e mentalitatea profesorilor.
SmartWoman.ro: In Romania se vorbeste adesea despre lipsa banilor, ca un mare impediment in calea unei schimbari pozitive...
Maria Vasilescu: Lipsa banilor nu e cea mai mare problema a noastra. Pana la urma si cu bani mai putini se pot face lucruri. Poti sa ai bani foarte multi si sa ii gestionezi prost si atunci degeaba ii ai. Trebuie lucrat pe mai multe planuri. Daca ai metodele bune si evaluezi cum trebuie si ai mijloacele de evaluare a calitatii, a serviciilor, atunci poti sa gestionezi bine si banii. Sunt spitale de stat care cu bani nu foarte multi au facut lucruri extraordinare. Managerul e foarte important.
SmartWoman.ro: Care este, in acest caz, cea mai mare problema a sistemului?
Maria Vasilescu: Cred ca organizarea. Avem o problema la nivel de organizare, dar cred ca si aici ne miscam intr-o directie buna si exista vointa de a face lucrurile cum trebuie. E adevarat, ne lipsesc specialisti pe unele domenii noi precum "health economics", dar interesul exista. Nu e cazul sa reinventam roata. Toate aceste s-au intamplat deja in afara si s-au facut bine, e importanta sa invatam cum sa adaptam la specificul romanesc. Nu am intalnit pe nimeni care sa-mi spuna "nu, nu ne dorim".
Incercam sa ii convingem pe cei din Romania sa se uite in afara, sa ia de acolo ce merita. Incercam sa ii aducem si pe cei din afara aici. In cadrul fiecarui evenimemt organizam mese neoficiale de lucru punanad specialisti de aici cu specilisti din afara. Ne-am luat oameni de foarte buna calitate in jurul nostru, precum domnul doctor Vasile Puscas. O alta directie importanta ce trebuie evidentiata local este preventia. Trebuie sa se inteleaga ca screening-urile sunt necesare. Trebuie sa nu mai ajungi in spital, deoarece costurile foarte mari. Suntem putin in urma, cu cativa pasi.