Acasa | Intalniri online | Medeea Marinescu a discutat online despre frumusetea meseriei de actor, despre film si teatru
* S-a nascut pe data de 27 mai, 1974, in Bucuresti.
* A absolvit in 1996 Academia de Teatru si Film Bucuresti, clasa prof. univ. Florin Zamfirescu.
* A devenit foarte cunoscuta prin rolul Mirabelei, interpretat la varsta de 6 ani, in "Maria, Mirabela", regizat de Ion Popescu Gopo (1980), o combinatie de film cu actori si desen animat.
* A jucat in peste 18 filme, printre care "Domnisoara Cristina" (1991), "Patul lui Procust" (1996) si "Fii cu ochii pe fericire" (1998), Je vous trouve tres beau, regia Isabelle Mergault, 2006
Medeea Marinescu a colaborat cu regizorul Stere Gulea in filmul "Weekend cu mama". In ultimii ani a jucat in filme frantuzesti, ultimul fiind “Je vous trouve tres beau”. In stagiunea 2009-2010 a Teatrului National Bucuresti joaca in: Egoistul, Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal, O noapte furtunoasa si Burghezul Gentilom.
Cel mai mare succes de pana acum al Medeei este "Je vous trouve tres beau", o productie franceza care s-a mentinut o perioada pe locul intai in box-office-ul francez. Filmul spune povestea unui fermier francez care, pierzandu-si sotia intr-un accident, si exasperat de volumul mare de munca de la ferma, apeleaza la o agentie matrimoniala pentru a-si gasi o partenera. Cautarile sale il duc pana in Romania, unde, la selectia organizata de directoarea agentiei la care apelase, o remarca pe Medeea care interpreteaza rolul Elenei.
Roluri la TNB:
* Katia Ezova – „Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal” de Matei Visniec, regia Florin Fatulescu, 2007
* Lucile / Lucia - „Burghezul gentilom” dupa J.B.P. Molière, regia Petrica Ionescu, 2006
* Josephine - „Egoistul” de Jean Anouilh, regia Radu Beligan, 2004
* Kitty - „Anna Karenina” de Hellen Edmundson dupa Lev N. Tolstoi, regia Alice Barb, 2003
* Zita - „O noapte furtunoasa” de I.L. Caragiale, regia Felix Alexa, 2002
* Irina - „Trei surori” de A.P. Cehov, regia Yuri Krasovski, 2002
* Aristizza Romanescu - „Mofturi la Union” dupa I.L. Caragiale, regia Gelu Colceag, 2002
* Alais Capet - „Leul in iarna” de James Goldman, regia Petre Bokor, 2002
* Antonia - „Omul din La Mancha” de Dale Wasserman, regia Ion Cojar, 2001
* Lidia Petrovna - „Nunta lui Krecinski” de Aleksandr Vasilievici Suhovo-Kobilin, regia Felix Alexa, 2000
* Eleni - „Eleni” de Kostas Asimakopoulos, regia Ion Cojar, 1999 - 2000
* Lucietta - „Badaranii” de Carlo Goldoni, regia Victor Moldovan, 1998 - 1999
Activitati in afara TNB
Lincoln Center: Grecoaica - „La tiganci” de Mircea Eliade, regia Gelu Colceag
Bristol Old Vic: 1997 - 1998 - Gabi - „With love from Nicolae” de Lin Coghlan, regia Philip Osment
Roluri in film
* Elena – „Va gasesc fermecator” (Je vous trouve tres beau), regia Isabelle Mergault, 2006
* „Patul lui Procust”, regia Sergiu Prodan si Viorica Mesina, 2001
* „Recordul”, regia Edwin Baily, France 2, 1998
* „Fii cu ochii pe fericire”, regia Alex Maftei, TVR, 1998
* „O mama cum nu-i alta”, regia Jacques Renard, France 2, 1996
* „Mykosch”, regia Daniel Daniel, 1993
* „Craciun insangerat”, regia Claudio Nasso, Canada, 1992
* „Domnisoara Christina”, regia Viorel Sergovici, TVR, 1991
* „Km 36”, regia Anghel Mora, 1989
* „Vacanta cea mare”, regia Andrei Blaier, 1988
* „O zi prin Bucuresti”, regia Ion Popescu Gopo, 1987
* „Zambet de soare”, regia Elisabeta Bostan, 1987
* „Promisiuni”, regia Elisabeta Bostan, 1985
* „Singur de cart”, regia Tudor Marascu, 1984
* „Intoarcerea din iad”, regia Nicolae Margineanu, 1981
* „Saltimbancii”, regia Elisabeta Bostan, 1981
* „Maria Mirabela”, regia Ion Popescu Gopo, 1980
* „Proba de microfon”, regia Mircea Daneliuc, 1979
* „Iarna Bobocilor”, regia Mircea Moldovan, 1977
1. Cum a fost experienta la Je vous trouve tres beau si cat de dificil a fost?
2. Care este cea mai placuta amintire din cariera dumneavoastra de actrita?
2. Am multe amintiri frumoase si de obicei, amintirile frumoase vin din acea portiune a unei productii de film sau de teatru care vin din lucru, lucru-repetitie. E perioada cea mai frumopasa pt un actor atunci cand "te joci" cautand, cand iti poti permite sa gresesti, sa faci tampenii, si cateodata, sa te intalnesti cu oameni interesanti asa cum pt mine au fost in ultima perioada intalnirile cu Isabelle Mergault, Michel Blanc sau Daniel Auteuil. Astea sunt marile castiguri in meseria noastra. Cateodata insa, ai si amintiri neplacute. La mine insa ponderea e mult mai mica fata de prima varianta.
cum vi se pare ca este acum viata dvs de actor?sunteti multumita de rolurile pe care le primiti?simtiti ca sunteti mai apreciata in strainatate decat in aici?
multumesc
Fac parte din acea categorie de actori care nu se pot plange. Sigur, intotdeauna vrem mai mult. Mi-ar fi placut sa fiu "exploatata" de directori de teatru care sa-mi dea unda verde spre a fi distribuita in roluri potrivite, de scenaristi care sa ma puna in pagina (asa cum s-a intamplat in Franta anul trecut cand a fost un scenariu conceput pentru mine si Daniel Auteuil). Mi-ar placea sa am intalniri cu regizori care sa aibe mai multa incredere in mine si toate lucrurile acestea nu se intampla deocamdata aici. Si atunci ma gandesc ca poate trebuie sa devin propriul meu impresar sa incep sa ma lupt intr-un sistem foarte rigid inca in care sa joc ceea ce cred ca mi se potriveste si ceea ce cred ca publicul ar avea nevoie. Deocamdata stam, din pacate, si nu e numai cazul meu, la mana institutiilor de stat si a parerilor subiective a catorva oameni.
Amandoua. Poate un pic mai mult filmul. Am crescut cu filmul sunt legata ombilical de cinema si ca sa nu fiu suspectata de ipocrizie, filmul iti ofera mai mult decat teatrul sansa de a fi vazut, de a te intalni cu mult mai multa lume.
Multumesc
1- CE este un actor (adica unul bun)? Evident, nu vreau definitia din DEX, ci definitia ta, pur personala.
2 - mie personal mi se pare oribil sa ma chinui o viata intreaga sa imit pe altii, prin roluri. Daca nu sunt natural, ma simt batut. Cum poti interpreta atatea personaje? De ce cauti mereu sa fii un personaj, si nu tu insati? atunci, cine esti tu? Stiu ca pare un pic de psihologie dar sunt curios.
2. Cum imiti tu un text de Shakespeare? Un text scris e un text scris caruia tu ii dai viata si sens. Poti sa spui "esti frumoasa" si sa spui in asa fel incat sa vad un indragostit si poti sa spui aceeasi replica, altfel, cu alt subtext, alta intonatie, si sa vad un personaj rau, ironic. Ceea ce vreau sa spun este ca a da viata unui text scris inseamna sa vii cu propria ta intelegere, gandire, emotie, desigur, in sensul textului, dar in forma si intensitatea pe care numai actorul poate s-o redea. A, pot sa imit un actor, dar nu pot imita un personaj scris, teoretic, pe hartie.
Cand erai mic, te jucai de-a hotii si vardistii, de-a doctorul, de-a luptatorul neinfricat? Si profesia asta presupune "sa te joci". De ce? Sigur ca pentru noi dar si pentru ca ne place oameni maturi fiind sa creeam povesti, avem nevoie sa ne refugiem acolo si cred eu ca avem nevoie a intelegem si sa ne intelegem. Cred ca actoria e si o forma de cunoastere, o terapie pe care o facem cu noi insine punandu-ne in anumite situatii si incercand sa intelegem de ce reactioneaza personajele in acel fel.
2. Ati avut vreo zi in care ati regretat ca v-ati apucat de actorie?
3. V-a placut sau nu "Avatarul"? Mie nu.
2. Niciodata. Dar am si avut noroc.
3. N-am vazut Avatar, sincer, vreau sa-l vad chiar daca SF-ul nu e chiar pe sufletul meu. Dar sunt convinsa ca e o revolutie tehnologica in cinema, probabil ca asta explica premiile de la Globul de Aur. Sunt curioasa dar nu astept cu aceeasi nerabdare cu care astept de exemplu sa vad Nine care banuiesc ca ar fi mai mult pe gustul meu.
Care este cel mai frumos moment din cariera ta pe care l-ai trait pana acum?
"Mirabela" ai fost unul dintre putinii copii-minune care a confirmat, odata cu inaintarea in varsta talentul aratat in copilarie si care nu s-au "pierdut" pe parcurs. Cat de greu ti-a fost sa joci de la o varsta atat de frageda si sa continui?
sanatate multa
Cel mai usor lucru e sa fii actor cand esti copil. N-ai niciun fel de inhibitii, temeri, restrictionari, autocenzura. Te joci si nu te intereseaza ce iese. Lucrurile se schimba cand incepi sa devii constient ca actoria e profesie si nu e joaca.
Nu va tentat Holywood-ul? Presupun ca au existat oferte.
Cum este rolul de mama?
As mai adauga pentru ca nu am avut ocazia sa o cunosc indeaproape pe Merill Streep am avut totusi ocazia, in teatru, sa-i urmaresc indeaproape si sa fur meserie de la Carmen Stanescu si Radu Beligan.
Pe cine n-ar tenta Hollywood-ul?Din pacate n-au exista oferte pana acum. Dar mi-as dori enorm sa ajung macar o data sa trec prin experiente Hollywood-ului.
Cel mai tare rol. Sincer, imi pare rau ca nu l-am avut mai devreme. Imi acapareaza intreaga minte si tot sufletul si nu cred ca exista o satisfactie mai mare decat asta. Sunt foarte mandra de fiul meu.
Felicitari pt. frumoasa ta cariera si pt. bebelus, inteleg. Ce varsta are? In ultimul film pe care l-am vazut cu tine - "Va gasesc fermecator", ai fost pur si simplu adorabila!
Din pacate, fiind plecata din tara, nu te-am putut vedea la teatru, si ca tot am amintit de el, imi lipseste enorm teatrul romanesc...
Admir discretia si bunul simt de care ai dat dovada intotdeauna, desi o actrita in toata regula, nu s-a scris despre tine nici pe departe cat se scrie despre tot felul de domnisoare, astazi..
Sper sa fac rost si de alte filme noi in care ai jucat, nu stiu ce este pe DVD-uri si ce nu.
Din cate am citit intr-un interviu al tau, mai demult, ai avut o perioada "americana"...Nu te-a tentat niciodata sa ramai acolo, sa-ti incerci norocul la Hollywood?
Eu te aseman, intr-un fel, cu Alexandra maria Lara, o alta actrita romanca cu clasa.
Mult, mult succes in continuare si sanatate!
Poate nu ar fi rau sa fii mai "vizibila", totusi..:-)
Referitor la ce-mi spui legat de discretie si de bun simt pe care am incercat sa le pastrez impotriva tentatiilor notorietatii, m-am tot gandit ca oamenii ar trebui sa iasa la rampa numai daca chiar au ceva de comunicat. Ca-ti schimbi iubitul, ca-ti cumperi o rochie sau mergi la o intrunire mondena, mi se pare ca asta nu intereseaza pe nimeni si mai mult nu cred ca pot influenta in vreun sens mersul lumii si criza globala. Din pacate la noi, acest tip de notorietate a devenit barometru al valorii de aici pornind s-au creat false ierarhii si iti spun sincer ma intristeaza de multe ori lipsa de discernamant a publicatiilor, a televiziunilor, a mass-mediei care nu e in stare sa faca o triere.
Am avut o "perioada americana", dar n-am incercat nimic in zona cinema-ului acolo. Cred ca e si foarte greu sa patrunzi pur si simplu, sincer cred ca un "vehicol" profesional romanesc sau european te pot apropia mult mai mult de sistemul american decat incercandu-ti pur si simplu norocul acolo.
Si mie imi place Alexandra Maria Lara si ii prevad o cariera mai ales ca a pornit cu un film nominalizat la premiile Oscar. Cat despre "vizibilitatea" mea, nu cred ca as putea sa apar oricum si in orice conditii numai de dragul de a fi vazuta. Si mai cred ceva, ca orice as face n-am sa pot sa fiu placuta sau iubita de toata lumea. Cred ca cei care ma apreciaza nu ma vor judeca negativ daca apar mai putin, iar cei care nu ma plac, nu ma vor iubi mai mult daca voi aparea de maine la toate emisiunile mondene.
chiar n-ai stiut franceza pina la filmari ? mie nu-mi vine sa cred asa ceva !
in rest,continua tot asa ! bravos !
Mi-am trait copilaria cu Mirabela, m-am visat alaturi de Oachi si Scaparici, mi-am imaginat tarame de basm. Am trecut prin adolescenta cu "Domnisoara Cristina" si Eliade, si am ajuns la maturitate (impartasim aceeasi varsta) cu "Je vous trouve tres beau" si "Weekend cu mama". Multumesc pentru aceasta calatorie!
Ce proiecte ai in viitor, in cinematografie? Care consideri ca a fost cea mai marcanta colaborare regizorala de pana acum?
Mult succes pe viitor! Si mai multe aparitii media!
Cu mult drag de departe,
Carmen
Cipru
Multumesc
Am vizionat cateva filme in care a jucat Michel Blanc si in general (mai putin fiind cazul Je vous trouve très beau) este un actor care joaca caractere puternice, la limita nevrozitatii care degaja o emotie foarte puternica, spectatorul se regaseste des captiv si implicat alaturi de personaj in actiunea propriu zisa devine complice si martor impreuna cu el.
Intreabarile mele ar fi :
1. La ce mod a decurs colaborarea ta cu Michel, in viata de zii cu zi este probabil construit cam in acelasi mod ca si in rolurile pe care le interpreteaza (un pic timid si nervos din aceasta cauza?)
2.Pe cand prima vizita la Paris as dorii un autograf si nu stiu eventual o invitatie "speciala" la o noua premiera a unui mare film in care vei juca tu
2. Voi reveni in toamna la Paris, nu stiu exact cand, la lansarea Un homme tres recherchee, cred ca poti urmari tu programul si cu cea mai mare placere ne vom putea vedea la cinematograful unde va avea loc lansarea.
1. Daca ai fi putut alege intre o cariera de succes ca interpret copil si una ca adult, care ar fi fost alegerea si de ce? Bineinteles ca e preferabil sa ai succes in ambele perioade ale vietii, dar totusi...
2. Cat de mult crezi ca a contat, in cazul tau si al altor copii ai cinematografiei romanesti, numele purtat? Intreb asta deoarece copiii minune ai cinematografiei universale, de exemplu Mickey Rooney sau Sherlie Temple au fost ai ....nimanui!
Multumesc!
2. Cred ca si Michey Rooney si Sherlie Temple nu au fost ai nimanui, au avut parinti. Din cate imi amintesc niciunul nu provenea de la orfelinat. Si sigur e un mare avantaj sa vii dintr-o familie stabila care iti poate oferi echilibru si educatie.
In perioada in care am facut Maria Mirabela se faceau cam 30 de filme pe an. Studiourile Buftea aveau aproximativ 3.000 de angajati si existau sute de regizori. Majoritatea aveau copii, cel putin unul. Conform principiului insinuat de tine, cate filme crezi ca cu si despre copii ar fi trebuit sa fie produse la Buftea pentru ca toti copiii de cineasti cu nume sa fie satisfacuti? Poate doar o productie a Bollywood-ului.
1. Ai cumva un impresar roman, strain? Daca da, vei mai cauta sa joci roluri in filme straine, coproductii? Cred ca e foarte important sa o faci, pentru a-ti pune pe plan international in valoare naturaletea, flexibilitatea jocului. Mult succes in continuare!
Sigur ca-mi doresc sa joc, dar chiar cu un impresar, lucrurile nu sunt atat de simple. Eu pot juca un anumit tip de roluri si sigur ca pana acum nu m-am gandit sa ma mut in strainatate. Asa ca incerc sa tin legatura mai mult prin mail. Ceea ce poate fi un impediment la un moment dat, dar nu disper.
mult succes
Te imbratisez pe tine si pe cei doi copilasi ai tai.