Acasa | Familie | 1 milion de femei mor anual în perioada sarcinii

1 milion de femei mor anual în perioada sarcinii

 SHARE  

Adaugat in 11 iulie 2012

1 milion de femei mor anual în perioada sarcinii

Riscurile sarcinii. Foto: stock.xchng

Pentru a sublinia faptul că, la nivel global, un milion de femei mor anual în perioada sarcinii, Ziua Internaţională a Populaţiei, celebrată astăzi, are ca temă accesul la serviciile de planificare familială.

Raportul “Dreptul fiecărei femei – Cum planificarea familială poate salva vieţi”, publicat de către Salvaţi Copiii Internaţional, arată că fetele cu vârste sub 15 ani prezintă riscuri mari de deces în timpul sarcinii. De asemenea, riscul naşterilor premature este mult mai mare la mamele cu vârste mici, naşterile premature fiind şi cauza principală a mortalităţii infantile.

În 2010, dintr-un număr total de 212.199 de nou-născuţi în România, 21.775 de copii au fost născuţi de mame cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, iar alţi 732 de mame cu vârsta mai mică de 15 ani, aproximativ 10% dintre copiii născuţi în această perioadă având mame cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani. De asemenea, statisticile arată că în anul 2009 s-au înregistrat şi 11.982 de întreruperi de sarcină şi, implicit, o rată de 18.5 întreruperi la mia de femei (sursa INS).

“Din nefericire, procentual, 70-80% dintre aceste fetiţe nu spun nimic părinţilor. Aceste fete ascund acest lucru şi ajung mult prea târziu la medic, cu o sarcină în trimestrul doi, trei sau chiar la naştere”, a declarat Profesor Doctor Universitar Mircea Onofriescu, Directorul General al maternităţii Cuza Vodă din Iaşi.

“Pe de-o parte, mă temeam să-i spun mamei mele că sunt însărcinată, dar, la un moment dat, s-a aflat când aveam şase luni”, povesteşte Alina, 15 ani, din Cepleniţa, Iaşi, mamă a unei fetiţe de 2 ani.

“Una dintre problemele identificate de către noi prin programul de reducere a mortalităţii infantile ‘Fiecare copil contează’ este accesul limitat al familiilor din comunităţile sărace la informaţiile de planificare familială. Veniturile mici, mentalitatea sau lipsa educaţiei sunt doar câteva exemple care duc la un număr mare de sarcini în rândul fetelor sub 18 ani. De aceea, anul acesta, unul dintre obiectivele programului ‘Fiecare copil contează’ este educaţia sexuală în şcolile din aceste comunităţi. Problema copiilor cu copii trebuie să ne facă să acţionăm pentru că, în multe cazuri, din păcate, moare fie mama, fie copilul”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

Ultimul studiu efectuat de Organizaţia Salvaţi Copiii şi GSK (GlaxoSmithKline România) pe un grup de 200 de mame şi femei gravide din cele cinci judeţe (Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Vaslui), în care se desfăşoară programul de reducere a mortalităţii infantile anul acesta arată că 46% dintre persoanele participante la cercetare au fost informate despre educaţia sexuală, iar 60% au primit informaţii despre planificare familială.  Deşi principala sursă de informare cu privire la educaţia sexuală este medicul de familie, se remarcă importanţa familiei în acest domeniu, 22% din eşantion afirmând că au primit aceste informaţii de la familie sau de la grupul de egali.

La nivel global, 222 milioane de femei care ar vrea sa amâne sau nu îşi doresc o sarcină nu au acces la informaţii despre planificare familială, iar 800 de femei mor în fiecare zi în timpul naşterii. Aproximativ 1.8 miliarde de tineri îşi încep viaţa sexuală fără prea multe informaţii sau fără să se protejeze.

Astăzi, Ziua Internaţională a Populaţiei este încă o ocazie să tragem un semnal de alarmă asupra mortalităţii în rândul mamelor, dar şi în rândul copiilor.

Mai multe detalii despre raportul “Dreptul fiecărei femei – Cum planificarea familială poate salva vieţi” gasiţi pe www.salvaticopiii.roAutor: Organizatia Salvati Copiii
 


 SHARE :  Trimite pe mail
nasteresarcinariscurifemeieajutorspitalizaremortalitatesalvati copiii CITESTE MAI MULTE DESPRE

4717 citiri

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.