Acasa | Articolul tau | Nu putem face fata adevarului, insa nu putem sa recunoastem asta asa ca ne multumim cu minciuni comode

Nu putem face fata adevarului, insa nu putem sa recunoastem asta asa ca ne multumim cu minciuni comode

 SHARE  

Adaugat in 10 ianuarie 2011

Nu putem face fata adevarului, insa nu putem sa recunoastem asta asa ca ne multumim cu minciuni comode

Suntem capabili sa facem fata adevarului? / Foto: Reuters

O intrebare curajoasa ar fi cati dintre noi cred ca pot face fata adevarului si cati pot face fata acestuia? Pentru ca putini oameni pot face fata adevarului, asta este cauza pentru care traim in minciuna.

- Citeste aici articolul care a generat acest comentariu-reactie

Din punct de vedere moral si etic mi se pare o lasitate sa recunosc din start ca nu pot face fata adevarului si in consecinta ma multumesc si cu o minciuna comoda care sa-mi ridice mingea la fileu pentru un compromis care -mi face viata mai usoara pe termen scurt si-mi va inchide incet incet cercul vicios din care nu voi iesi decat cu mari suferinte mai tarziu.

Sa constientizez ca nu pot face fata integral adevarului si ca doresc sa aflu cat mai mult, crescand interior capacitatea de intelegere, manifestare si traire a adevarului in toate palierele vietii mele sufletesti, interioare si lumesti, exterioare – asta suna altfel si ar reprezenta un angajament pentru cunoastere de sine, pentru invatare.

Si atunci si traiul intr-o relatie s-ar baza in principal si pe termen lung pe adevar, pe sinceritate, pe fapte bune care graiesc mai mult decat vorbele si doar conjunctural pe minciuna, doar pentru evitarea unor zdruncinaturi pana cand partenerul(a) poate face fata adevarului.

Intreg articolul suna demoralizator si comod – toata lumea traieste in minciuna, toata lumea traieste stramb, deci si eu am voie sa traiesc stramb. Nu, nu este corect pentru ca nu toata lumea traieste viata mea si am dreptul si obligatia fata de mine insumi sa traiesc cat de frumos, onest , sincer, curajos pot si ma tine sufletul, atat de mult cat reusesc.

Este de datoria mea sa incerc sa traiesc frumos, atat cat pot si avand grija sa pot mai mult azi decat ieri si maine mai mult ca azi, eu in comparatie cu mine si nu cu cel de linga mine. Fiecare are propria lui realitate si propriile lui alegeri si raspuns la propria perceptie a realitatii. Realitatea este aceeasi pentru doi oameni dar o percep diferit si raspund la stimulii realitatii in mod diferit pentru ca lectia de viata a fiecaruia este individuala, responsabilitatea fata de propria viata este individuala, nicidecum colectiva.

Fiecare dintre noi are anumite capacitati, talente pe o parte si carente, lipsuri, defecte pe cealalta parte a monedei si in consecinta raspunsul la aceiasi stimuli este diferit, nu merge copiat. A invata din greselile altuia nu inseamna sa-l imit si atat, am succesul asigurat. Presupune sa-l ascult in momentul in care lectia de viata s-a definitivat, concluziile s-au asezat, patimile s-au stins si intelepciunea vietii a iesit la suprafata.

As spune ca as invata din greselile unui om intelept si cu capacitate de constientizare, om care odata trecut prin viata poate extrage acea intelepciune care are gradul necesar de universalitate, aplicabil si altuia. Din greselile prostilor nu prea ai ce invata pentru ca iesirea dintr-o situatie a unui prost spiritual nu este decat o evitare, amanare, ocolire si nicidecum o rezolvare.

Nota redactiei: Acest comentariu a fost postat la articolul Liar, liar, pants on fire… Toata lumea vrea sa afle adevarul, dar nimeni nu-l spune. Daca vrem sa ne intelegem intre noi, e nevoie si de minciuni

Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.

* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.

* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare

Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioaseAutor: Silviu
 


 SHARE :  Trimite pe mail
sentimenteminciunaevitareadevargandiremoralaeticainvatare CITESTE MAI MULTE DESPRE

7158 citiri

28 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!
Adauga comentariu
Nume
Email
Website
Subiect
Comentariu
2000 caractere ramase
 
  Trimite

Good to know

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Plângi în fața copilului sau te ascunzi în baie? Să ascunzi emoțiile negative de copil sau să le exprimi? Studiile spun că există o cale de mijloc

Mulți părinți nu vor să devina emoționali în fața copiilor. Este bine sa procedezi asa sau ar trebui sa ii spui copilului ca ti-e frica de paianjeni sau ca esti furios din cauza jobului? În timp ce tema este complexă, din studii reies câteva răspunsuri clare, conform theconversation .

Good to know

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție

Căpitanul Andreea Oana Ardeleanu a executat astazi, de la ora 10.00, zborul de evaluare pentru obținerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 devenind, astfel, prima femeie pilot din Forțele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacție.

Familie

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

„Tatăl meu a avut două familii. M-am născut când tatăl meu era încă în divorț de prima sa soție”

În curând, se împlinesc 14 ani de când tatăl meu a murit. S-a întâmplat brusc și, oarecum, neașteptat. Nu mai era chiar tânăr și nici cu sănătatea nu stătea prea bine. Era însă, în ciuda problemelor de sănătate, într-o formă foarte bună. S-a dus așa cum și-a dorit: ”mâncat bine, dormit bine, dimineața sculat mort”.

Relatii

 Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Oamenii au parte de mai puțin sex decat crezi

Noi considerăm că tinerii au parte de mai mult sex decât au în realitate, iar bărbații au viziune distorsionata asupra vieții sexuale a femeilor tinere, conform unui nou studiu.

Familie

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Generația lui ''am fost bătut când eram mic și uite că n-am nimic

Au trecut câteva zile de când niște femei au plecat pe lumea cealaltă lăsându-și copiii pe mâna cine știe cui pe lumea asta. Am urmărit cât am putut cazul Nicoletei Botan. Am dat drumul chiar și la televizor, cu ocazia asta. M-am uitat la știri! M-am uitat câteva zile.

Good to know

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii. Și dacă nici nu-i fac, e foarte bine

Există femei care nu-și doresc copii, dar nu au curajul să admită și să spună. Prietena mea o recunoaște: nu-i plac copiii, nu o emoționează obrăjorii bucălați și nici nu simte că viața ei e incompletă fără o pereche de mânuțe încolăcite în jurul gâtului.

Relatii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Poti avea o viata sexuala si daca ai copii

Cand sunteti doar voi doi, sexul se poate întâmpla oricând, oriunde, dar pe masura ce familia începe să crească, momentele de intimitate pot deveni o amintire.