Acasa | Insider | Pakistanul comemoreaza 3 ani de la asasinarea lui Benazir Bhutto, prima femeie aleasa prim-ministru intr-o tara musulmana
Oameni adunati s-o comemoreze pe Benazir Bhutto / Foto: Agerpres
Benazir Bhutto este considerata de catre poporul ei o martira in lupta cu sistemul. La 27 decembrie 2007, a fost ranita intr-un atac armat iar medicii nu i-au putut salva viata. Bhutto a fost inmormantata in orasul natal, alaturi de cei doi frati ai sai, de asemenea ucisi, si de tatal sau care a condus Pakistanul intre 1972 si 1977. Acesta a fost executat atunci cand Generalul Ziaul Haq i-a sustras puterea instaurand o dictatura militara. In urma atacului asupra masinii din care isi saluta sustinatorii, 24 de oameni din imediata vecinatate si-au pierdut viata.
Bhutto trecuse cu bine peste prima incercare de asasinat la adresa ei. Dupa 8 ani de autoexil, in 28 octombrie 2007, ziua in care s-a intors in Pakistan, un atac terorist ce o viza a ratat-o, ucigand in schimb 136 de persoane, conform CNN. Dupa ce a devenit prima femeie care conduce un stat islamic din postul de prim-ministru, in doua mandate (1988–1990; 1993–1996), Bhutto se intorsese pentru a candida inca o data. Asasinatul nu a venit ca o surpriza avand in vedere ca Benazir a anuntat primirea in repetate randuri de amentintari si a cerut protectie presedintelui Pervez Musharraf, protectie care nu i s-a acordat insa in mod adecvat, anunta thaindian.com.
Benazir Bhutto s-a nascut intr-o familie cu radacini adanci in politica Pakistanului, un stat musulman, insa educatia si modul de a gandi si le-a desavarsit in Occident. Aceasta a urmat cursurile Radcliffe College, in cadrul Harvard University si a obtinut, magna cum laude, o diploma in Sisteme guvernamentale comparative. La scurt timp dupa, a plecat in Marea Britanie unde a inceput sa studieze Filosofie, Politica si Economie facand in paralel cursuri de Legislatie internationala si Diplomatie, in cadrul Oxford University.
in 1987 s-a maritat cu Asif Ali Zardari, actualul presedinte al Pakistanului (acesta a fost ales in functie la 9 septembrie 2008). In 1988, Partidul Popular castiga la alegeri cele mai multe locuri in Adunarea Nationala, iar Benazir Bhutto devine premier la 35 de ani, cel mai tanar lider dintr-o tara musulmana. Este insa demisa doi ani mai tarziu, in urma acuzatiilor de coruptie. In 1993 se relanseaza in functia de premier, dar renunta la ea tot din cauza scandalurilor de coruptie in care era implicata impreuna cu sotul ei, relateaza HotNews.ro.
Totusi, in randul populatiei, Bhutto se bucura de un capital de imagine solid si era apreciata ca o luptatoare pentru drepturile omului, drepturile femeilor si o activista impotriva extremismului. De asemenea, a luat pozitie in nenumarate randuri impotriva avorturilor. In 1989 i-a fost acordat "Premiul pentru libertate" din partea federatiei politice internationale "Liberal International".
Nu in ultimul rand, Benazir Bhutto este fondatoarea " Council of Women World Leaders" (in traducere "Consiliul femeilor conducatoare la nivel mondial") din care fac parte femei ce detin sau au detinut functiile de prim-ministru si presedinte.