Acasa | Insider | Papa Benedict al XVI-lea: folosirea prezervativelor este in continuare un pacat. In cuplu, nu si in cazul prostitutiei
Cartea Papei Benedict este expusa intr-o librarie de langa Vatican / Foto: Reuters
Purtatorul de cuvant al Vaticanului a declarat ca afirmatiile pontifului nu sunt "revolutionare", dar a adaugat ca aceasta a fost pentru prima data cand Papa Benedict al XVI-a s-a exprimat intr-un mod informal legat de problema prezervativelor.
Desi Vaticanul incearca sa minimizeze importanta declaratiilor, este evident faptul ca s-a produs o schimbare importanta in atitudinea Papei. Daca anul acesta a recunoscut faptul ca folosirea prezervativului este mai putin pacatoasa decat raspandirea virusului HIV, anul trecut Papa declara ca prezervativele nu fac decat sa inrautateasca problema SIDA, relateaza Chicago Tribune. La vremea respectiva, vorbele suveranului au aprins dispute puternice.
Papa Benedict insista totusi pe faptul ca prezervativul ar putea fi tolerabil numai in anumite situatii mai speciale, exemplul sau fiind indreptat catre prostitutia masculina. In acest caz putem vorbi de un pas in fata spre o sexualitate mai morala si responsabila, scopul fiind protejarea partenerului de infectii mortale:
"Pot exista cazuri individuale, ca acela in care un om care se prostitueaza foloseste un prezervativ, dar acesta ar trebui sa fie un prim pas spre moralitate, un inceput al responsabilitatii care sa permita crearea unei noi constiinte potrivit careia nu totul este permis si nu putem face tot ce vrem", a explicat Papa Benedict, conform HotNews.ro.
In manuscrisul original, cel din limba germana, Papa foloseste varianta masculina pentru a se referi la prostitutie in timp ce in traducerea italiana apare varianta feminina. Purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a trebuit sa lamureasca problema dupa ce s-a consultat cu suveranul pontif. Marti, 23 noiembrie, acesta a declarat ca l-a intrebat pe Papa daca are vreo relevanta genul iar raspunsul a fost nu, "daca esti femeie, barbat sau transsexual, este acelasi lucru" a declarat Lombardi.
De ce in exemplul dat mai sus nu este un pacat folosirea prezervativului in timp ce intr-un cuplu este? Deoarece suveranul pontif facea referire la sexul intre homosexuali sau cel platit, unde nu se pune problema unei forme de concepere. Initiatorii Programului Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA saluta initiativa pontifa si o considera ca fiind "un pas inainte semnificativ si pozitiv facut de catre Vatican", relateaza news-medical.net.