Acasa | Articolul tau | Povestea unei traditii de Craciun: Mi-am inceput "cariera" de gospodina cu un chec, gustos dar prea copt. In timp, s-a nascut casuta...
Casuta de turta dulce / Foto: Cita
Pentru mamici, tatici, bunici si nu numai, ca un fel de urare, m-am decis sa va arat fotografiile principalului decor care, impreuna cu bradul si masa traditionala, intregesc, de peste 20 de ani, ceea ce eu numesc sarbatoarea de Craciun!
Cum acest ansamblu, desi dulce, este totusi o creatie, in fiecare an iese altfel. Nu as spune ca cel din acest an este unul foarte reusit, dar e oricum mai bun decat cele din ultimii doi ani! Fotografiile nu sunt foarte bune nici ele caci aparatul foto a fost adesea "violentat" de nepotii mei, dornici sa descopere lumea. :)
Cu toate nemultumirile mele va invit sa priviti si poate, de ce nu, sa incercati si voi ! Si, pentru ca orice lucru are povestea lui, va voi istorisi-o pe cea a acestei bucurii aromate devenita traditie in familia mea.
Casuta de turta dulce / Foto: Cita
M-am casatorit destul de tanara si pot spune ca prea multe nu stiam sa fac. Aveam impresia ca nu calc pe pamant de fericire si doream ca si in caminul meu sa se vada ce era in suflet!
Soacra mea, cu toate nefericirile pe care mi le-a produs, a fost totusi una din persoanele care au schimbat in mod pozitiv ceva in mine! Era absolventa a 3 facultati dar prajituri ca cele facute de ea nu am mancat in Romania, la NIMENI, iar cum se face curatenie adevarata tot de la ea am invatat! Avea o inteligenta sclipitoare si niste maini de aur ! Mi-a aratat astfel ca scoala, cariera, inteligenta nu au de ce sa fie incompatibile cu priceperea in gospodarie, ca poti fi o somitate profesionala dar si o regina in casa ta si o zana "la cratita", ca a fi gospodina casei este o demnitate si nu o umilinta, ca a fi stapana casei nu-ti stirbeste cu nimic farmecul.
Pentru a fi femeie cu "F" mare nu trebuie decat sa vrei, sa iubesti, sa te daruiesti! Incercand sa calc pe urmele soacrei mele, am inceput si eu sa invat, sa observ, sa intreb. Imi amintesc de primul chec - gustos dar un pic prea copt. :) Chiar daca mi-au cazut doua unghii dupa ce am spalat primul asternut, incet, incet nimic nu mi s-a mai parut imposibil! Am inceput prin a copia, sfarsind prin a creea eu insami atmosfera casei mele, retetele culinare, prajiturile, chiar hainele.
Casuta de turta dulce / Foto: Cita
Am apucat vremuri grele pentru a ma forma in gospodarie dar poate ca tocmai provocarea aceasta m-a indarjit. Trebuia sa inventez mereu, sa fac din "nimic" un "ceva"! Asa am ajuns sa am doua lucruri de pret: caietul cu retete si albumul de fotografii cu mesele puse de-a lungul anilor, la fiecare eveniment!
In iarna in care ne-am mutat la Sibiu, invitati de Craciun la niste prieteni, am zarit intr-un colt, langa brad, o casuta din turta dulce asemeni celei descrise in povestea lui "Hansel si Gretel" a fratilor Grimm. Era… minunata! Parfumul fin de scortisoara si cuisoare impreuna cu cel de brad mi-au ramas pana azi repere olfactive ale sarbatorii de Craciun. Nu aveam de gand sa plec de acolo fara reteta si explicatii! Noua mea prietena invatase sa faca prajituri de la o nemtoaica priceputa si casuta aceasta era una din specialitatile ei.
Eram decisa sa o fac si eu. Si am facut-o si o fac, de peste 20 de ani spre bucuria tuturor!
Cum timpul ne desteapta, mi-am zis ca, in fond, Craciunul nu e sarbatoarea personajelor fratilor Grimm si am adaugat casutei "ieslea cea saraca" in care s-a nascut Iisus precum si alte elemente de decor! In Franta, exista un cult pentru locul nasterii Domnului. In familiile catolice, langa brad, mai toti au ieslea cu personajele biblice, fie ca e cumparata, fie ca e facuta artizanal. Asa, cu trecerea vremii si cu imbinarea celor doua culturi, proiectul meu s-a modificat, a capatat alt aspect si ieslea, asezata langa casuta, a primit locul de cinste.
Casuta de turta dulce / Foto: Cita
Am gasit si niste magazine specializate unde poti cumpara figurinele la scara pe care o doresti. De trei ani, inainte de Craciun, merg cu nepotii mei si mai cumparam cate una pe care sa o adaugam "tabloului".
Nu e deloc o filozofie sa faci acest decor "aromat"; trebuie doar sa te organizezi. Nu necesita timp mult dar lucrarea se desfasoara pe parcursul a trei zile! La inceput lucram noaptea pentru a le oferi copiilor surpriza. In timp insa au intrat si ei in joc si am inceput sa lucram impreuna imbogatind "peisajul" chiar si "tehnica" :)
Constructia e din aluat de turta dulce facut de mine; partile componente sunt decupate, coapte, "scrise" si decorate, apoi asamblate cu "mortar" de bezea. Au fost ani in care am facut "caramizi" fasonate din turta dulce din comert pe care le-am asamblat cu "mortarul" respectiv ridicand zidurile ca in constructiile adevarate! Personajele sunt cumparate. Fantana am facut-o din "aluat cu sare" - reteta invatata de la nepotii mei, de la gradinita. :)
In ziua 24 decembrie, merg in locuri de mine stiute si caut muschi si licheni ca sa decorez solul; pudrez apoi totul cu faina, mai adaug cateva pietricele si… gata! Ultimul personaj, Micul Prunc si Marele Domn, il punem in iesle in noaptea de Ajun, dupa miezul noptii!
Va puteti inchipui bucuria cu care Il cauta copiii in dimineata Craciunului? Dar bucuria noastra la vederea ochilor iscoditori, uimiti si fericiti? Desi dulce si aromata, nimeni nu indrazneste sa isi inchipuie ca poate gusta din aceasta feerie devenita sacra prin frumusetea mesajului!
Casuta de turta dulce / Foto: Cita
Daca doriti sa incercati, va doresc indrazneala, rabdare si succes! Nu se stie niciodata cum si cand incepe ceva ce devine traditie! :)
Bunica mea zicea ca o femeie, daca vrea, face placinta si langa un gard! Viata mi-a aratat ca avea dreptate.
Sa traiti cu increderea ca tot binele ce l-ati facut se va revarsa asupra voastra insutit si cu convingerea ca bucuria adevarata e aceea pe care o traiesti aducand bucurie altora! La ceas de sarbatoare invatati sa ascultati, incercati sa iubiti si impuneti-va sa iertati!
Cu tot dragul, va doresc un Craciun fericit alaturi de cei dragi.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioase