Murdaria nu e intotdeauna daunatoare / Foto: MorgueFile
Bolile infectioase sunt un motiv real de ingrijorare, dar se pare ca societatea moderna exagereaza in privinta protejarii celor mici de microbi si bacterii. Tot mai multe cercetari releva ca expunerea copiilor la microbi le intareste sistemul imunitar, protejandu-i astfel de unele boli mai tarziu in viata.
Astfel, limitarea expunerii copiilor la paraziti, bacterii sau virusuri in primii ani de viata, ii face vulnerabili mai tarziu, in perioada adulta, la alergii sau alte afectiuni precum astmul sau bolile autoimune. De fapt, copiii care si-au petrecut prima parte a copilariei intr-o gospodarie la tara sau care au fost dusi devreme la gradinita par sa fie mai putin afectati de alergii.
La fel cum creierul copiilor are nevoie de stimuli si de interactiune pentru a se dezvolta normal, si sistemul imunitar se intareste prin expunerea cotidiana la microbi, sustine Thom McDade, conferentiar si director al Laboratorului de cercetare a biologiei umane de la Northwestern University, Statele Unite, citat de WebMD. Intr-un studiu recent, prof. McDade si colaboratorii sai au demonstrat ca incidenta infectiilor in organismul adultlor este mai redusa daca pana la varsta de doi ani au fost mai expusi la fecale animale si au suferit mai des de diaree. Infectiile in organism sunt asociate cu numeroase boli cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul sau Alzheimer.
Citeste textul integral pe MedLive.ro