Acasa | Articolul tau | Protestul impotriva scumpirii carburantilor: "Transportul in comun pe unii ii dezumanizeaza…"
Transportul in comun, o alternativa la masina personala / Foto: Agerpres
Singura alternativa plauzibila este reducerea drastica a consumului si implicit eliberarea multora din sclavia masinii private, redirectionarea atentiei catre transportul in comun sau alte forme de asociere in transport.
De exemplu, nu e necesar ca fiecare persoana sa se deplaseze in acelasi loc cu masina personala, ajunge sa devenim iar umani si sa ne asociem. Trei persoane intr-o masina incap fara artificii de "sardelism"! Lucrul acesta ne-ar ajuta pe toti (numai pe comerciantii de carburanti NU), in fiecare zi din an si nu doar 3 zile, ocazional.
O alta varianta e reprezentata de un bun comun (nu degeaba se numeste public), castigat de civilizatie, si anume transportul in comun. Si aici ajungem la propozitia lipita pe creierul meu: pe unii i-ar dezumaniza folosirea acestui mijloc de transport si chiar nu pun la indoiala aceasta afirmatie. Totusi nu pot sa nu trag concluzia ca avem o problema, suntem constienti ca o avem si ne place sa traim cu ea! Solutia nu este insa evitarea transportului in comun ci lupta asidua ca lucrurile sa se schimbe! Daca, de exemplu, copilul meu merge la scoala si acolo toti sunt mojici, il bat, il scuipa si il imping, nicidecum nu il mut la invatamantul la distanta sau il tin acasa. Ma duc la scoala si fac in asa fel incat el sa poata socializa si sa isi dezvolte calitatile specific umane. De ce nu se intampla acelasi lucru si cu transportul in comun? Poate pentru ca ne amagim ca exista o alternativa. Care este aceasta? Sa devenim sclavii costurilor si deci a masinii individuale?
Posesorii de masina mica nu mai considera de multa vreme transportul public o prioritate; atentia tuturor, inclusiv a autoritatilor (europene sau locale) e indrepatata spre transportul individual (subventii pt. fabrici private de masini, proiecte de reinnoire a parcului auto-ex. Rabla, etc.), uitandu-se ca transportul public in comun ramane singura alternativa viabila cu costuri acceptabile. De ce, de exemplu, intr-un proiect ca Rabla nu s-a oferit si posibilitatea unui abonament de durata la transportul in comun pentru cine renunta definitiv la o masina?
O masina proprie are deja incluse cheltuieli administrative, taxe, carburant, aproape de costul unei excursii zilnice cu taxiul; deduc ca singurul lucru care ne determina sa o folosim este confortul de a sta singuri. Intr-adevar e foarte comod sa te supui doar regulilor tale, sa comanzi doar tu, dar cum vedeti…asta costa si e o liberatate doar iluzorie, pentru ca, de fapt, singurul stapan devine costul benzinei.
Nu exista niciun lucru material de care sa nu poti sa te lipsesti daca acesta iti conditioneaza viata. In cazuri extreme il poti inlocui, deci o solutie exista intotdeauna.
Va promit eu ca maine, imbarcati cu rabdare in autobuze, nu veti gasi nici dinozauri, nici specii pe cale de disparitie ci doar persoane care, din pacate, au chipul si asemanarea voastra.
Nota redactiei: Acest material a fost primit la rubrica “Articolul tau”.
Scrie-ne si tu pe adresa redactiei smartwoman[at]hotnews[dot]ro. Noi vom trata cu toata atentia articolul tau si, daca il vei trata la fel, ii vom acorda prima pagina. Datele tale raman strict confidentiale, iar identitatea va fi protejata.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a modera materialele primite si de a le publica sub aceasta rezerva.
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a alege, de a edita si de a transforma o parte dintre comentariile postate de cititori (ca raspuns la articolele de pe site) in materiale de sine statatoare
* Redactia SW isi rezerva dreptul de a sterge sau edita mesajele ce contin atacuri la persoana, insulte sau cuvinte licentioase