Acasa | Smart Story | Radu Afrim, regizorul pasionat de fotografie: Pot vorbi despre lumina oraselor asa cum altii pot vorbi despre starea vremii
Radu Afrim / Foto: SmartWoman
O expozitie a carei idee s-a nascut in doar 10 minute, dar care, ca orice eveniment marca Radu Afrim, a atras ca un magnet, facand ca micuta, dar cocheta librarie engleza din centrul Bucurestiului sa devina neincapatoare.
Alternanta alb-negru, ipostaze mai mult sau mai putin indraznete, trupuri partial goale si atat de cunoscuta grija pentru detalii si estetic a lui Radu Afrim - sunt ingredientele celor 20 de imagini semnate de regizor si selectate de fotograful Cosmin Bumbut pentru a fi expuse la English Bookshop.
Cum s-a nascut ideea unei astfel de expozitii am aflat chiar de la Cosmin: "Ideea a fost a celor de la libraria engleza, care ne-au propus ca expozitia sa aiba loc cand se lanseaza numarul 2 al revistei de fotografie Punctum. Cu cine sa facem? Cu Radu Afrim, ca el era invitatul acestui numar. I-am intrebat: Vreti cu Radu Afrim? Da. L-am intrebat si pe Radu: Vrei expozitie? Da. Si asta a fost. Scurt si in 10 minute s-a hotarat."
Expozite Radu Afrim / Foto: SmartWoman
In fata celor adunati la vernisaj, Radu Afrim e mai modest ca niciodata: "N-o sa vorbesc prea mult despre fotografiile mele, prefer sa ii las pe altii sa o faca. (...) Pe cineva care nu are diploma de regizor, mi s-ar parea ciudat sa il aduc sa regizeze. Eu nu am diploma de fotograf, si atunci, daca un profesionist nu iti spune ca ar putea sa fie interesant ca tu sa iti arati lucrarile, eu nu as face lucrul asta niciodata."Cum se vad fotografiile lui Radu Afrim prin ochii unui profesionist ne-a spus tot Cosmin Bumbut: "Mie imi plac foarte tare, ca de-aia au intrat in revista Punctum. In revista Punctum ar trebui sa intre doar fotografie buna. Eu ii stiu fotografiile de mai demult, de pe vremea cand nu ma gandeam ca o sa facem o revista de fotografie, i le stiu de prin 2006. Ce sa zic? Sunt foarte frumoase. Mie imi plac. Altfel n-ar fi aici."
Cu toate ca are mereu aparatul foto la el, la expozitie, Radu a lasat acasa "obiectul cu care a savarsit crima": "Da. Uite, la expozitie nu il aveam. Mi-am dat seama acolo. Poate speram sa mai salvez ceva. Cand ma mut dintr-un oras in altul pentru repetitii la spectacole, primul obiect pe care-l pun in bagaj e aparatul foto. Sunt mult mai atasat de lumina. Eu pot vorbi despre lumina oraselor asa cum altii pot vorbi despre starea vremii ….stiu ca nu e ceva paranormal dar nu e de ici de colo…", avea el sa marturiseasca mai tarziu.
Expozitie Radu Afrim / Foto: SmartWoma
Nu aveam cum sa il "iert" pe Radu de intrebarea legata de pasiunea lui pentru fotografiile alb-negru, in contrast izbitor cu spectacolele de teatru atat de colorate. A admis ca am dreptate sa il intreb, dar m-a avertizat ca "Asta nu inseamna ca nu visez spectacole alb-negru. Mai greu e cu pielea actorilor in acest caz. Si cu luminile de scena primitive din Romania…Cosmin a ales pentru Punctum doar poze black/white, insa cred ca deocamdata mi-e teama de culori. Cioran zicea ca daca vrem sa terminam cu melancolia trebuie sa ucidem culorile. Si totusi alb/negru in fotografie are acelasi efect de multe ori. Si e suficient sa privim imaginile vintage facute de maestrii acestei arte..."Scormonind prin memoria lui Radu dupa primele lui contacte cu marea pasiune de astazi, aflu ca "Ciudat, in copilarie, cand mergeam cu parintii in vacanta si tata facea fotografii (anii '70) nu eram tentat sa fac pe micul fotograf. E adevarat ca priveam lumea prin obiectivul rudimentar, insa faceam asta pentru ca mi se parea ca totul e mult mai misterios vazut pe acolo. Ma limitam la privit doar. Nu actionam. Apoi, prin clasa a noua de liceu, m-am dus singur pe la manastirile din Moldova.
A fost un esec "albumul" foto care a rezultat... Am fotografiat Voronetul in alb-negru…asta da experiment…Abia cand eram student la Litere, in timpul unei burse la Bruxelles, un amic de acolo mi-a facut cadou un Pentax vechi cu 2 obiective bune. Am inceput sa lucrez pe filme Ilford. Vizitam locuri fascinante din Tarile de Jos si, desi aveam vagi cunostinte tehnice, faceam sute de fotografii. Evident 3 fotografii bune tot ieseau…mai tarziu cand subiectele nu-mi mai permiteau sa le developez in oras, am inceput sa le lucrez chiar eu intr-un mic studio. Imi amintesc niste imagini bune pe care le-am surprins la Ostende pe plaja sau la Jim Morrison la mormant."
Expozitie Radu Afrim / Foto: SmartWoman
Ce ii place astazi la o fotografie? "Dupa ce am facut-o? Se intampla un paradox. Nu e cum se intampla adesea in cazul cuceririlor amoroase, cand dupa ce ai obtinut ce ai vrut, interesul incepe sa dispara (mai lent sau subit). E preferabil sa nu stiu ce anume imi atrage atentia, ce anume ma intriga la acea fotografie. Misterul subiectului e transferat fotografiei. Si lucrurile trebuie sa se opreasca aici. Iti amintesti "Blow Up" de Antonioni cand protagonistul fotografiaza un parc londonez intr-o zi aparent linistita? Abia acasa, in laborator descopera in detalii din fotografii semnele unei posibile crime pe care le-a surprins in parc…si totusi filmul nu continua o ancheta, nu se transforma intr-un policier... E tocmai ce ziceam: misterul nu e decriptat. Chiar daca societatea a pierdut urmele unui posibil criminal."Nu s-a gandit daca lumea va veni la expozitie pentru poze sau pentru Afrim. Nici nu vrea sa se gandeasca. "Insa mai stiu ca oamenilor din zona artelor vizuale li se rupe de ce fac eu in teatru. Ei sunt exigenti pe felia lor. Si taxeaza just. Si la expozitie erau profesionisti din foto. In plus, in Punctum sunt alaturi de niste fotografi excelenti care nu cred ca au vazut vreun spectacol al meu. Bumbut deja e un cunoscator... a facut la repetitii o serie de imagini uluitoare."
Inchei intrebandu-l pe Radu, pentru ca il stiu talentat, spre ce domeniu artistic si-ar mai putea indrepta atentia. "Faci misto?" - e prima lui reactie. "Faza e ca spectacolul de teatru imi da libertatea sa le fac pe toate. Datorita faptului ca lucrez totusi cu echipe de profesionisti. Fiecare pe parcela lui. Cat despre abordari…O sa rizi, si eu am ras, dar Vlaicu Golcea ma tot bate la cap sa cant la voce un cantecel pe care sa-l intregistram…"
Expozitie Radu Afrim / Foto: SmartWoman
Expozitia foto Radu Afrim este deschisa publicului pana pe data de 25 martie, la Libraria Engleza Anthony Frost (Calea Victoriei, nr. 45). Fotografiile expuse au fost publicate si in numarul 2 al revistei Punctum, iar 50 de exemplare ale revistei contin o fotografie realizata si semnata de Radu Afrim.