Chiftelute japoneze de orez / Foto: Alison's Trials
In contemporaneitate, ele au continuat sa fie gatite si au fost un mod intelept de a valorifica ramasitele de orez din casa, rulindu-le sub diverse forme: de triunghi (cea mai populara), de sfera,
Chiftelute japoneze de orez / Foto: Alison's Trials
de cilindru sau chiar cub. Dupa rulare, orezul era impregnat cu sos de soia si rumenit la cuptor, varianta aceasta fiind foarte populara pentru aroma de "facut in casa" si purtand numele de yakimusubi:
Chiftelute japoneze de orez / Foto: Alison's Trials
Intre timp, onigiri s-a diversificat foarte mult devenind o gustare populara in Japonia, nelipsita acasa, de la pachetelul pentru serviciu sau scoala, gradinita. Cultura occidentala a adoptat si ea in ultimii ani acest fel, onigiri a ajuns astfel celebra dar si influentata in compozitie si forma. De obicei in centru are umplutura, de preferinta ceva acru (prune murate - umeboshi este denumirea pentru onigiri cu aceasta umplutura) sau sarat (peste sau chiar icre de peste - tarako fiind denumirea pentru onigiri umplute cu icre sarate de cod), bucatele de ton (katsuobushi).
Chiftelute japoneze de orez / Foto: Alison's Trials
Umpluturile se diversifica, ajungand pana la salata de ton cu maioneza sau bucatele de carne la gratar si, astfel, micuta "chifteluta" de orez se dovedeste a fi atat de versatila, creativitatea fiecaruia putand sa-i inventeze si evidentieze un alt gust si un alt aspect. Onigiri sunt de obicei invelite in nori, o alga comestibila, prajita, si sunt decorate cu nori tocat, seminte de susan prajite sau chiar cu diverse desene facute din nori decupat (eu am apelat la un decor ultrasimplist)
Chiftelute japoneze de orez / Foto: Alison's Trials
si am ales sa fac varianta cu somon la gratar, sarat si piperat, stropit cu lamaie (lasat in frigider o ora inainte),
Somon la gratar pentru chiftelute japoneze de orez / Foto: Alison's Trials
dupa care l-am faramitat si rulat odata cu orezul sau l-am pus inauntru drept umplutura. De specificat ca putem sa modelam onigiri si in folie alimentara, fara sa punem mana pe orez, sau chiar in forme speciale, in care tasam orezul cu o lingurita sau o spatula.
Ingrediente:
- 2 cesti de orez , eu nu am avut japonez , am folosit niste orez arborio, spalat in apa pana ce apa se limpezeste si lasat 30 minute la inmuiat,
- 1 medalion de somon copt la gratar, dupa asezonarea descrisa anterior,
- 1 foaie de nori, taiata dupa necesitatile de decorare,
- un bol cu apa in care am pus putina sare, in care ne vom inmuia mainile pentru modelarea a fiecare onigiri in parte.
Orezul l-am facut la rice-cooker, dar putem sa-l fierbem si in mod obisnuit. La 2 cesti de orez punem 2 1/8 cesti de apa. Cand incepe fierberea dam focul la mic si acoperim. Intrerupem dupa 15 minute si mai lasam acoperit inca 10, apoi il amestecam cu o furculita si incepem prelucrarea lui (asa fierbinte, nu va fie frica, nu frige!).
Cu mainile foarte bine spalate, inmuiate in apa sarata, punem in palma cat orez ne incape, facem o gaura in mijloc cu mana cealalata, in care punem umplutura, stringem palma (aducind degetele intinse spre articulatia pumnului cu antebratul) si odata cu ea si marginile orezului, care va cuprinde umplutura, si dam forma pe care o dorim, ajutindu-ne si de cealalta mana.
Daca vrem ca sa iasa impregnate peste tot cu umplutura, dupa ce clatim mainile cu apa sarata punem bucatelele de somon in palma si apoi orezul, la fel procedand si cu semintele de susan, daca folosim. Dupa ce ii dam forma, impachetam cu nori si decoram chifteluta de orez, fiind gata de a fi gustata acum sau mai tarziu, dupa dorinta. O gustare simpla, clara, fara amestecuri de condimente multiple, a carei executie pare un ritual desprins dintr-o veche stampa. Enjoy!