Saltimbocca alla romana / Foto: cevabun.ro
Portii: 2
Timp preparare: 30 minute
Ingrediente:
4 felii de pulpa de vita
4 felii de prosciutto crudo ( se poate inlocui cu prosciutto cotto si, la nevoie, cu sunca de Praga)
1 ramurica de salvie
3 linguri de faina
50 grame de unt
2 linguri de ulei de masline
1 pahar supa de vita (sau jumatate de cub de concentrat)
1 pahar de vin alb
sare si piper
Preparare:
1.Se bat foarte bine bucatile de carne cu ciocanul de snitele. Se vor prepara putin timp asa ca trebuie sa fie subtiri si lipsite de zgarciuri.Fasiile de carne trebuie sa fie mai mari decat cele de sunca deoarece in urma tratamentului termic, fiind crude, isi vor restrange diametrul.
2.Se aseaza o felie de sunca peste una de carne. Peste sunca se pune o frunza de salvie si se prind toate cele trei elemente cu o scobitoare (vezi imaginile), cu grija sa nu rupeti frunza de salvie.
3.Dati prin faina cele patru bucati de carne-sunca-salvie. Scuturati-le bine de excesul de faina.
4.Se topeste untul in ulei intr-o tigaie, iar cand grasimea s-a incins se rumenesc bucatile de carne pe ambele parti. Dupa ce s-au rumenit, se scot si se pastreaza la cald.
5.In grasimea din tigaie prajiti inca 2-3 frunzulite de salvie. Dupa ce salvia s-a rumenit stingeti totul cu supa de vita (sau un pahar de apa plus o jumatate de cub concentrat de vita) si paharul de vin, sare si piper. Fierbeti pana se leaga sub forma unui sos inchis la culoare.
Saltimbocca alla romana se serveste fierbinte, stropita cu sosul din tigaie. Ca garnitura se autoimpun cartofii cu rozmarin. Gustul de salvie din saltimbocca si cel de rozmarin de pe cartofi intregesc gustul italian al a acestei fripturi deosebite.
[gallery link="file"]