Budinca de taietei cu branza de vaci / Foto: cevabun.ro
Budinca din taietei lati, stropiti cu unt cald si amestecati cu branza de vaci subtiata cu smantana, legata cu oua, indulcita cu zahar, parfumata cu vanilie si/sau coaja de lamaie si data la cuptor spre desavarsire, Vargabeles este un desert satios, intalnit in mai toate casele din Transivania si in multe din restaurantele ei. Simplu de preparat, cu ingrediente nepretentioase, acest desert cunoaste o binemeritata popularitate in toata lumea occidentala.
Portii: 8
Timp de preparare: 60 de minute
Ingrediente:
* 400 grame taietei lati (sau tagliatelle)
* 500 grame branza de vaci
* 100 ml lapte caldut
* 5 linguri smantana grasa
* 6 linguri bune de zahar
* 2 linguri zdravene de unt
* 1 cana de stafide
* coaja de la o lamaie
* 2 plicuri zahar vanilat
* 5 oua
* 2 linguri zahar pudra
* 2 linguri de pesmet
* 1 varf de cutit de sare
Preparare:
1. Incingeti cuptorul la 150-160 de grade Celsius (temperatura mica).
2. Turnati laptele cald peste stafide si lasati-le sa se inmoaie.
3. Fierbeti taieteii in apa cu sare, conform instructiunilor de pe pachet.
4. Topiti untul.
5. Scurgeti taieteii si amestecati-i cu untul topit. Lasati taieteii sa se racoreasca.
6. Separati albusurile de galbenusuri.
7. Amestecati galbenusurile cu branza de vaci, smantana, zaharul vanilat, coaja de lamaie si putina sare.
8. Adaugati in amestec stafidele scurse de lapte.
9. Bateti albusurile spuma. Adaugati in spuma zaharul pudra.
10. Ungeti o forma termorezistenta sau un o forma de tort cu margine detasabila cu putin unt si pudrati-o cu pesmet.
11. Amestecati pastele cu crema de branza, suficient de bine cat branza sa se distribuie uniform dar destul de gentil cat sa nu rupeti taieteii.
12. Turnati taieteii in forma tapetata cu pesmet.
13. Turnati spuma de ou peste si nivelati-o.
14. Introduceti budinca la cuptor pentru 15-20 de minute, pana cand spuma de ou se rumeneste la suprafata.
Scoateti budinca si lasati-o sa se raceasca inainte de servire. Vargabeles se serveste rece, simpla, pudrata cu zahar, cu o lingura de frisca (si smantana dulce batuta) sau siropuri de fructe.
Nota: Variantele moderne, de restaurant, adauga albusurile batute in amestecul de branza si coc budinca "impachetata" intre doua foi de placinta.
[gallery link="file" order="DESC"]