Amsterdam / Foto: A.C.
Cea mai ieftina modalitate de a ajunge sa vizitati orasul o reprezinta ofertele "last minute", insa pentru cei carora serviciul nu le permite concedii luate in ultima clipa, o organizare din timp este cea mai potrivita. Ce putem face atunci cand preturile agentiilor ne depasesc bugetul? Ei bine, putem cauta singuri cele mai potrivite oferte pentru a ne face propriul raport calitate-pret, iar cele mai bune preturi se obtin atunci cand faceti rezervarile cu aproximativ 3 luni in avans.
Cu masina, cea mai scurta ruta este probabil cu iesire din tara pe la vama Nadlac, pe ruta Budapesta (mai exact pe soseaua de centura a capitalei ungare) - Bratislava - Praga - Chemnitz - Dortmund - Amsterdam. Insa distanta este considerabila, de circa 2150 km ce pot fi parcursi in aproximativ 30 de ore de condus, iar costul combustibilului si al taxelor de drum il depaseste pe cel al unui bilet de avion. Daca sunt mai multe persoane in masina, socotelile se schimba si ar putea deveni foarte rentabil pentru un minivan cu 5-6 persoane la bord.
Cel mai ieftin bilet de linie costa 159 de euro dus-intors, cu toate taxele incluse. Mai ieftine sunt cursele low-cost pana in Germania sau Belgia, de unde puteti lua trenul. Costul total va fi sensibil mai mic (undeva la 140 de euro de persoana) insa timpul pierdut pe drum, aproape o zi intreaga fata de 2 ore o cursa directa, nu justifica economia facuta.
Sezonul turistic este intre lunile aprilie-septembrie, varful de sezon fiind iulie-august cand vremea este cea mai calda, temperatura osciland intre 21-26°C. Insa puteti vizita oricand Amsterdamul: iarna preturile pentru cazare sunt mai mici si va gasiti in plin sezon cultural. Indiferent de ce asteptari aveti de la locul in care va veti caza, nu va asteptati la spatiu. Multe dintre cele mai frumoase si centrale cladiri dispun de spatiu foarte restrans.
Lucky Lake Hostel, camera de zi / Foto: lucky.greenwave.nl
Hostelurile sunt varianta cea mai ieftina de cazare, iar cu putina munca de cercetare inainte, puteti alege unul nu numai curat, sigur si amplasat "strategic", dar si intr-un decor interesant. O propunere deosebita este Lucky Lake Hostel; aflat pe malul unui lac, la periferia Amsterdamului, acesta nu este un hostel in intelesul clasic al cuvantului. Format din rulote, cabane si dormitoare, amplasamentul ofera pe langa o priveliste superba si diferite metode de recreere, de la hamace la cel mai mic cinema din lume, caiace si petreceri sub clar de luna. Preturile incep de la 19 euro in dormitoare pentru grupuri si de la 25 euro de persoana pentru o camera dubla. Tariful include mic dejun si creste in perioada iulie-august cu 4-5 euro.
Lucky Lake Hostel, in fata cabanelor / Foto: lucky.greenwave.nl
Printre cele mai cunoscute sunt hostelurile The Flying Pig. Amplasate unul in centru, unul spre periferie si unul pe plaja, in afara Amsterdamului, fiecare ofera un mediu ideal pentru tinerii in cautare de distractie. Pentru grupuri de prieteni, preturile sunt mici, incepand de la 15.70 euro de persoana, pe noapte, in dormitoare de pana la 14 persoane. Asta nu inseamna ca nu exista si camere pentru cupluri, insa acestea incep de la 33 euro de persoana. Preturile se maresc cu aproximativ 5 euro in perioada de varf a sezonului.
Pentru familii si cupluri trecute de prima tinerete care vor liniste, o oferta interesanta este Shelter Jordan, aflat in partea de vest a centrului orasului, si Shelter City, amplasat chiar in centrul vechi al Amsterdamului. Acestea sunt hosteluri crestine, insa primesc oaspeti indiferent de religie. Ofera un mediu relaxant, linistit si prietenos, singura diferenta fiind existenta unor incaperi in care doritorii pot purta discutii despre si pe baza Bibliei, fara a fi incurajata o anumita ramura a crestinatatii.
B&B-urile ("bed and breakfast", in traducere "pat si mic dejun") sunt populare in Amsterdam. Boutique B&B Kamer 01 este unul dintre cele mai bine cotate pentru ospitalitate, curatenie, amenajari si amplasare. Camerele incep de la 104 de euro de persoana, in timpul saptamanii. Un alt B&B, la fel de apreciat insa cu preturi mult mai bune, este Bed and Breakfast Amsterdam, cu preturi incepand de la 47,5 euro de persoana pe noapte.
Sunt sute de hoteluri in capitala olandeza, asa ca ai de unde alege in functie de prorpiile criterii si buget. La un hotel cochet si elegant, de 4 stele, precum The Convent Hotel Amsterdam va puteti caza si incepand cu 117 euro pe noapte pentru o camera dubla. Pentru un hotel de 3 stele, precum Park Plaza Vondelpark Hotel Amsterdam, camerele duble incep de la 109 euro pe noapte. Inainte de a va rezerva camera, aruncati intotdeauna un ochi pe fotografiile de la fata locului si pe review-urile de pe site-urile de specialitate, precum TripAdvisor.com.
O alternativa a hotelurilor si B&B-urilor sunt apartamentele inchiriate. Se gasesc in numar mare, ofera libertate, intimitate si liniste pentru cei care vor un loc numai al lor. Preturile sunt foarte bune comparativ cu hotelurile de la 2 stele in sus. Apartamente cu toate facilitatile, elegante, amplasate in centrul orasului sau in apropiere de centru, sunt disponibile de la 100 de euro pe noapte pentru 2 persoane (exemplu aici si aici).
Cardul "I amsterdam" (fostul "Amsterdam Pass") este ideal pentru a va misca liberi prin oras. Acesta va ofera intrare libera la o parte dintre muzee, gratuitate pe transportul in comun, croaziere gratuite pe canale, 50% reducere pentru parcarile P+R (se incurajeaza acest gen de parcari, la intrarea in oras, pentru a-ti continua calatoria pe jos sau folosind transportul in comun) si alte reduceri. Cardul "I amsterdam" costa 38 euro cu valabilitate 24 de ore, 48 euro cu valabilitate 48 de ore si respectiv 58 euro pentru 72 de ore.
Amsterdam / Foto: A.C.
Pe langa transportul public, care este foarte punctual si eficient, una dintre cele mai bune metode de a te misca pe multele stradute inguste ale capitalei olandeze, este bicicleta. Pentru 8 euro pe zi, sau chiar mai putin daca inchiriezi pentru mai multe zile, experienta merita fiecare eurocent. Atentie insa: niciodata nu lasati bicicleta fara sa o asigurati inainte cu un lant si un lacat de incredere. Furtul bicicletelor in Amsterdam este deosebit de comun. Daca stati mai mult de o saptamana, o metoda este sa va cumparati bicicleta si sa o revindeti la plecare. Sunt magazine care practica vanzarea si recumpararea bicicletelor, iar diferenta este de cativa euro, putand fi mai rentabil decat sa inchiriati pe termen lung una.
Taxiurile la liber se gasesc destul de greu, dar daca sunati la dispecerat sunt foarte prompti. Numarul de apelare este 0900.677.7777. Tariful standard este 1,80 euro pe km iar bacsisul asteptat este de 5-10%. Puteti, de asemenea, sa inchiriati o masina, insa oficialitatile avertizeaza ca poate fi un adevarat cosmar sa conduci prin Amsterdam.
Pentru iubitorii de arta si cultura, Museumkaart este cardul perfect. Acesta are valabilitate un an, costa 39,95 euro si ofera intrare libera la peste 400 de muzee din intreaga Olanda. Iar sa ajungi din Amsterdam in orice alt oras al Olandei este destul de simplu si rapid. Trenurile pleaca la intervale scurte de timp - cam 4 pe ora spre fiecare oras important al Olandei.
Haga, Rotterdam si Utrecht sunt celelalte orase mari ale tarii. Delft este un alt oras demn de vizitat si apreciat pentru ceramica sa specifica, dar si pentru muzeul dedicat celebrului pictor Vermeer. Distanta, cu trenul, dintre Amsterdam si Haga este de 48 de minute. Intre Haga si Delft mai parcurgeti 7 minute iar de la Delft la Rotterdam mai sunt 12 minute. In plus, in jurul Amsterdamului sunt sate pescaresti deosebit de frumoase.
In Amsterdam sunt aproximativ 1050 de restaurante cu bucatarie pe toate specificurile si pentru toate buzunarele. In afara de restaurante sunt o multime de chioscuri ce vand mancare buna si ieftina: de la peste afumat la cartofi cu maioneza, sanvisuri si poffertjes (desert traditional).