Helsinki / Foto: Photoxpress.com
Nu subestimati iernile. Acestea sunt lungi, intunecate si geroase, ca in orice regiune nordica. Haine groase si impermeabile sunt obligatorii intre octombrie si aprilie, cand temperaturile pot sa scada pana la -30°C. In cele 3 luni de vara insa, temperatura variaza undeva in jurul a 25°C momentul fiind ideal pentru plimbari lungi printre operele arhitecturale ale orasului, pe tarmul marii Baltice care se intinde in sud sau pe campiile verzi dinspre nord. In orice luna ati alege sa vizitati, nu ezitati sa faceti o cura de sauna.
Drumul catre Helsinki
Zboruri catre Helsinki se gasesc usor; o serie de companii aeriene pun la dispozitie bilete incepand cu 170-180 de euro, insa daca aveti noroc sa prindeti reduceri, gasiti si la 150 de euro. In momentul in care v-ati hotarat sa zburati catre Finlanda, aveti de ales intre KLM, Lufthansa, Finnair, Malev, Czech Airlines, Austrian Airlines, Air France si nu numai.
Daca alegeti sa va deplasati cu masina, drumul nu este deloc scurt, insa peisajele sunt superbe. Traseul de 2010 km se poate parcurge in aproximativ 33 de ore de condus continuu iar carburantul costa undeva in jurul sumei de 180 de euro pentru o masina de clasa mijlocie. Cel mai rapid mod de a ajunge la Helsinki este, pentru locuitorii din jumatatea de est a Romaniei, prin Ucraina, trecand prin cea mai vestica parte a Belarusului, urmand apoi Lituania (chiar prin Vilnius), Letonia (pe soseaua de centura a capitalei, Riga, urmand apoi linia de coasta) si intr-un final Estonia, cu oprire in Tallinn.
Helsinki / Foto: Photoxpress.com
Capitala estona este legata de Helsinki printr-o veche ruta maritima vikinga, folosita in prezent de feriboturi. Drumul dureaza doua ore si costa intre 22 si 38 de euro pentru vehicul, in functie de ore si zile (puteti vedea tarifele si programul aici). Pentru cei ce locuiesc in jumatatea de vest a tarii, traseul cel mai scurt este prin Ungaria (Debrecen), Slovacia (Kosice), Polonia (Lublin si apoi spre Bialystok), Lituania (Kaunas) si abia apoi urmand aceeasi ruta spre capitala letona si mai departe spre Tallinn.
Cazare
Cele mai bune preturi pentru cazare le gasiti la hosteluri. Tineresti, curate si, de multe ori, amplasate in apropierea obiectivelor turistice, sunt ideale pentru grupuri si pentru cei care doresc sa socializeze. Stadion Hostel se gaseste chiar in incinta Stadionului Olimpic din Helsinki si ofera paturi in dormitoare de 5 persoane la 22,5 euro pe noapte sau camere duble de la 23,5 euro de persoana pe noapte. Studentii care au card ISIC beneficiaza de o reducere de 2,5 euro pe noapte.
Hostel Academica este o a doua propunere. Acesta este deschis numai intre 1 iunie si 1 septembrie si ofera cazare incepand de la 66 de euro pentru o camera dubla. Tariful pentru o camera tripla este standard - 84 de euro pe noapte. Pentru parinti, contra unui tarif de 15 euro pe sejur, va este pus la dispozitie patut de bebelusi.
Spre deosebire de multe alte orase mari europene, partea de hosteluri nu este atat de dezvoltata in Helsinki si nu intotdeauna se ridica la standardele dorite. Verificati review-urile de pe site-urile de calatorii inainte de a va alege cazarea, iar daca nu sunteti sigur de calitatea serviciilor oferite de hosteluri, indreptati-va catre alte optiuni.
Radisson Blu Plaza este un hotel de 5 stele unde va puteti caza la preturi de 83,6 euro pe noapte/camera de doua persoane, cu mic dejun inclus, in luna de vara. Locatia este una dintre cele mai bune, hotelul fiind amplasat chiar in centrul capitalei finlandeze. Atentie insa, pentru un pret cat mai bun, este de preferat uneori sa rezervati de pe site-urile partenere decat de pe pagina oficiala a hotelului.
Sokos Hotel Aleksanteri este un alt hotel bine cotat si amplasat in inima orasului. Acesta detine 4 stele si reflecta stilul neo-renascentist si neo-clasic inconjurator. Sokos ofera camere duble incepand de la 76,45 euro pe noapte, cu mic dejun inclus, iar pentru 10 euro (pentru intregul sejur) in plus aveti cazare asigurata pentru animalul de companie. Si in acest caz puteti face economii substantiale rezervand prin alte site-uri decat direct pe pagina hotelului.
Daca preferati sa inchiriati un apartament, preturile sunt destul de accesibile. Un apartament de doua camere (aproximativ 40 mp) complet utilat, aflat in centrul orasului, poate fi rezervat si la preturi mai mici de 110 euro pe noapte, in plina vara (puteti vedea aici un exemplu). Daca preferati o garsoniera, la fel de bine dotata si amplasata, pretul in aceeasi perioada este de 85 euro pe noapte (propunere aici).
Prin oras
Prin oras va puteti deplasa folosind reteaua de transport in comun. Finlandezii sunt mandri de sistemul lor modern si punctual de transport public, acesta fiind format din autobuze, tramvaie, metrou dar si linia de feribot ce leaga Helsinki de Suomenlinna. Tramvaiele 3B si 3T sunt ideale atunci cand vrei sa vezi cele mai frumoase si cele mai importante obiective turistice ale orasului. Helsinki Card ofera numar nelimitat de calatorii in interiorul orasului, pe tot ceea ce inseamna transport public (vehicule de suprafata, metrou, feribot, dar si trenuri locale) si intrare libera la principalele puncte de atractie si la toate muzeele. Pretul unui card este de 35 euro/24 ore, 45 euro/48 ore sau 55 euro/72 ore. Insa puteti sa economisiti 3 euro la fiecare card achizitionat daca il cumparati de pe helsinkiexpert.fi.
Copiii sub 7 ani calatoresc gratis in timp ce adolescentii sub 16 ani beneficiaza de o reducere de 50%. Daca nu doriti Helsinki Card, bilete cu valabilitate de o ora costa 2 euro daca le achizitionati cu ajutorul telefonului mobil ori de la automate si 2,5 euro daca le cumparati direct de la sofer.
Helsinki / Foto: Sxc.hu
Taxiurile (taksi in finlandeza) se gasesc in statii special amenajate, pot fi oprite pe strada (atunci cand lumina galbena de deasupra este aprinsa inseamna ca sunt disponibile) sau sunand la dispecerat. Atentie insa, comanda prin telefon nu este deloc ieftina. Apelul catre Taksi-Helsinki, de pilda, va poate usura de 1,15 euro/apel + 8 eurocenti/10 sec. + taxele locale pentru convorbiri. Daca sunati de pe roaming, adaugati-l de asemenea la socoteala. Pentru cei care nu sunt descurajati de tarif, numarul dispeceratului este +358 (0) 100 0700. Tariful de pornire este de 5,10 euro in timpul saptamanii si 8 euro dupa ora 20 si duminica, iar pe kilometru se taxeaza 1,33 euro. Pretul creste cand urca mai mult de doi pasageri sau duceti bagaje voluminoase.
Plimbarile pe bicicleta sunt o alternativa, insa doar in lunile de vara. Orasul are numeroase rute pentru biciclisti iar benzile destinate acestora sunt bine puse la punct. Bibliotecile au mereu in stoc harti gratis ale traseelor pentru biciclete, asa ca intrebati cu incredere daca nu le vedeti pe tejghea.
Cel mai potrivit moment al zilei pentru masa principala este pranzul (servit intre ora 10:30 si 14:00), cand multe restaurante ofera meniuri care se incadreaza intre 6 si 10 euro. In schimb, cinele costa, in medie, peste 30 euro de persoana. Daca v-ati propus sa mergeti la un anume restaurant, interesati-va din timp daca este deschis in perioada vizitei. Un numar surprinzator de mare de restaurante se inchid timp de o luna pe perioada verii.
Prin imprejurimi
Din Helsinki se poate ajunge foarte usor in Turku, oras medieval atestat prima oara in secolul XIII. Turku a fost declarat in acest an Capitala Culturala Europeana; festivitatile de inaugurare incep vineri, 14 ianuarie 2011. Cu masina se poate ajunge in 2 ore de la Helsinki. Acelasi timp este necesar si pentru a ajunge pe linia ferata. Sunt 15 trenuri pe zi pe acest traseu iar biletul pe segment, pentru un adult, costa 29,6 euro.
Una dintre atractiile principale din afara orasului Helsinki este Suomenlinna - una dintre cele mai mari fortarete maritime din lume. Aceasta a fost construita in jurul anilor 1700 pe o suprafata de 6 insule si, incepand cu 1991, a fost declarata ca facand parte din patrimoniul mondial UNESCO. Se poate vizita tot timpul anului iar feribotul costa 3,8 euro pentru adulti si 1,9 euro pentru copii intre 7 si 16 ani.