Drumul de la CV la interviu / Foto: Agerpres
1. Aplici pentru un job pentru care nu esti calificat
"Este extrem de frustrant si neproductiv sa rasfoiesti CV-urile unor persoane ce nu sunt calificate pentru pozitiile pentru care aplica", sustine Katherine Swift, director in cadrul companiei KCSA Strategic Communications. Un astfel de CV e considerat de angajator o pierdere de timp.
2. Incluzi in CV o declaratie de misiune personala (obiective) directionata doar asupra ta
In piata actuala a muncii, atentia se indreapta, acum mai mult ca niciodata, spre companie si nu spre candidat. Angajatorilor le pasa prea putin de sperantele, problemele si aspiratiile candidatilor, atata vreme cat nu se leaga de compania pe care o reprezinta. Sectiunea dedicata obiectivelor de cariera ar trebui sa ii arate celui ce iti citeste prezentarea ca experienta si abilitatile tale se vor dovedi benefice companiei.
3. Folosesti un CV standard pentru fiecare job la care aplici
Pentru a se detasa de teancul de foi ce trec prin fata angajatorului, CV-ul tau trebuie sa fie personalizat in functie de postul pentru care aplici, chiar daca asta inseamna sa reciclezi limbajul folosit in anuntul postat de companie.
CV-ul tau ar trebui sa vorbeasca angajatorului cu privire la ceea ce stii despre activitatea si problemele companiei si ale domeniului de munca. "Nimic din CV-ul tau nu ar trebui sa fie arbitrar, de la ceea ce incluzi la descrierea fostelor locuri de munca si a reusitelor, pana la accentul pus pe experienta sau educatie si la felul in care aranjezi informatiile de contact", sustine Wendy Enelow, consultant de cariera din Virginia.
4. Lasi angajatorul sa ghiceasca in ce fel ii poti ajuta pe clientii companiei
Cel care se uita la CV vrea sa stie imediat ce ofera potentialul angajat, fara a fi nevoit sa stea de vorba cu cei care il recomanda. "Animal, vegetal sau mineral. Doctor, avocat sau sef de trib indian? La asta ma gandesc de fiecare data cand deschid un CV. E frustrant daca imi ia mai mult de o secunda sa imi dau seama", sustine un specialist in recrutare din Brooklyn.
5. Nu explici cum experienta anterioara te va ajuta sa te descurci in noua pozitie
Desi candidatii nu ar trebui sa aplice pentru un job pentru care nu sunt calificati, asta nu inseamna ca trebuie sa evite complet noi domenii si pozitii, insa doar in conditiile in care se pot folosi de experienta deja acumulata. Spre exemplu, o persoana cu experienta in invatamant ce aplica pentru un job nou poate scoate in fata cunostintele in managmentul resurselor umane, capacitatea de comunicare si de educare, abilitatile organizatorice etc. Sunt sanse mici ca un candidat ce nu reuseste sa identifice legaturi intre job-ul pentru care aplica si aptitudinile si experienta lui sa fie chemat la interviu.
6. Nu adaugi CV-ului o scrisoare de intentie
Chiar daca anuntul nu specifica scrisoare de intentie, e recomandat sa o atasezi CV-ului. Lindsay Olson, partener in cadrul companiei Paradigm Staffing, ne invata ce anume trebuie sa contine aceasta: "Vreau sa stiu de ce ma contactezi (vii recomandat de cineva, vizezi o anumita pozitie etc.), ma intereseaza sa aflu cateva informatii generale despre tine si cateva mentiuni cu privire la cariera ta. E important sa te detasezi de competitie."
7. Scapi din vedere detaliile
La o prima vedere, o persoana neglijenta promite sa ajunga un angajat neglijent. De aceea e foarte important ca atunci cand iti faci CV-ul sa nu scapi din vedere cele trei reguli de baza ale redactarii:
- fara greseli gramaticale si de scriere;
- o buna organizare a textului si a spatiului;
- fara inflorituri;