Acasa | Smart Story | SOS Infertilitatea: Romancele isi vand masina pentru o fertilizare in vitro. In Europa este gratis
Elena Miclea, mamica in devenire, ridicand unul dintre multele premii ale fundatiei / Foto: SOS Infertilitatea
Raluca Bonzi, initiatoare a proiectului, povesteste ”Desi eu locuiam deja in strainatate si beneficiam de tratamente si proceduri gratuite in lupta pentru a avea un copil, m-au impresionat mult povestile cuplurilor din Romania care isi vindeau masina sau isi ipotecau apartamentul pentru a putea finanta tratamentele. Daca viata mea ar fi evoluat diferit si as fi ramas in Romania, as fi fost in aceeasi situatie (atat doar ca nu as fi avut nici macar ce vinde/ipoteca – deci fara iesire). Exista in randul aspirantelor multa frustrare generata de faptul ca, desi aceste persoane contribuie luna de luna la asigurarile de sanatate cu sume deloc neglijabile, trebuie sa plateasca integral medicamentele si procedurile, cu toate ca infertilitatea este o boala. Eu nu am facut decat sa canalizez aceasta nemultumire, initiind in martie 2008 o campanie de petitionare a Ministerului Sanatatii”.
Au inceput sa trimita petitii nominale catre institutiile statului insa “s-a primit initial raspuns negativ din partea Ministerului. Ni s-a spus ca nu reprezinta o problema infertilitatea in Romania” explica Anca. Grupul si-a diversificat activitatile si a creat un spatiu de discutii, un instrument online unde se pot stoca documente si au construit site-ul infertilitate.com ca o imensa baza de date – cu institutii, medici, policlinici. Pentru a avea o voce la nivel european, grupul de initiativa s-a transformat un an mai tarziu in asociatia SOS Infertilitatea.
Din colectivul initial s-a cristalizat un nucleu de 10 femei si peste 200 de voluntari. "Sunt persoane care se implica foarte mult. La ce mod: nu fac parte din asociatie insa ne traduc tone de documente in engleza, [...] ne-au ajutat cu logo, cu punerea pliantului intr-un format imprimabil samd. Nimeni nu ne-a cerut niciodata nimic. Si noi am fost surprinse de capacitatea noastra de a ne darui, dar este vorba de motivare. Absolut toate, de la prima pana la ultima, suntem persoane care au avut sau au probleme de infertilitate” povesteste Anca. Aceste femei isi dedica zeci de ore din timpul liber, transformand cauza intr-un job part time – recompensat insa numai la nivel spiritual. Iar cele care reusesc sa devina mame, raman in grup, simtind nevoia sa dea ceva inapoi.
Elena Miclea: “Patru ani m-am chinuit, timp in care am facut doua proceduri de fertilizare in vitro si apoi am reusit. Cam o data la 6 luni repeti analizele, incerci noi tratamente, pentru ca intotdeauna speri ca exista si o rezolvare pe cale naturala sau sa nu ajungi neaparat la FIV. Te incapatanezi sa cauti”. Elena a nascut gemeni in urma cu un an si se vede ca este fericita de rezultat. Insa pana sa ramana insarcinata s-a imprumutat de la banci pentru tratamente iar parintii ei au vandut o proprietate. Totul a costat peste 10.000 de euro.
Anca: “Eu nu am reusit, s-ar putea sa ma indrept spre adoptie si o sa consider tot o victorie. Incerc din 2006. Am inceput sa merg la medic, cu monitorizari si stimulari, de doi ani. Cam vreo doi ani mi s-a aratat intr-una ca, teoretic, puteam sa concep natural – totul era perfect dar nu se descoperea cauza... pana am trecut la artileria grea de inseminsari si fertilizare. Am avut o sarcina naturala care a fost extrauterina si de acolo am inceput un sir de operatii chirurgicale laparoscopice. Si am facut si un FIV printre ele. Fertilizarea a reusit dar am pierdut sarcina. Intre timp, cumva, am ajuns la o rezerva ovariana foarte scazuta. Daca ar fi numai varsta – 38 de ani - nu ar fi asa mare problema, dar se pare ca si interventile in sine, pe care am fost nevoita sa le fac, m-au lasat cu aceasta rezerva ovariana scazuta. Vreau sa mai incerc o fertilizare. Sansele sunt cam de 5-7% de reusita in cazul meu. Foarte mici. In general sunt de 25-30%, in unele clinici chiar 35%. Pentru urmatorul FIV noi o sa vindem masina”.
Asociatia lupta pe mai multe planuri. In primul rand este necesar sa adopte in Romania un cadru legal asemanator cu celel din intreaga Europa. Acesta ar asigura calitatea actului medical si protejarea atat a corpului medical cat si a pacientilor. Este la fel de important ca reproducerea asistata medical sa beneficieze de finantare. Raluca ne da exemplul Frantei, insa situatia este asemanatoare inclusiv in vecini precum Bulgaria: "In Romania un cuplu infertil plateste tot, incepand de la analizele hormonale pana la proceduri si medicamente, pe cand in Franta un cuplu infertil beneficiaza de sase tentative de inseminare artificala si de patru tentative de fertilizare in vitro 100% gratuite (de la consultatia initiala pana la testul de sarcina sau investigatiile aprofundate pentru a afla cauza unui eventual esec)”.
Un alt scop este informarea cuplurilor. “Fiecare dintre noi, cand am aflat de problema, n-a stiut incotro s-o apuce. Unde sa citeasca, de unde sa inceapa, spre ce clinica sa mearga. Trebuie neaparat sa mergi o clinica specializata, la un medic specializat in infertilitate si e bine sa fii informat. Sa nu te iei dupa recomandari pe forumuri de medicamente. Vorbim de o boala foarte serioasa si fiecare se confrunta cu altfel de complicatii. In afara de informare am trecut si la consiliere. Consideram un pionierat in Romania faptul ca reputate cadre medicale au acceptat sa dea gratuit sfaturi pe forumul nostru. Am conceput o fisa medicala, si-o completeaza userii forumului, dupa care medicii raspund. Atentie, nu este un diagnostic ci sunt recomandari si informari” precizeaza Anca.
SOS Infertilitatea a reusit sa atraga atentia asupra unui subiect delicat si, mai mult, impinge de la spate evolutia lenta a legislatiei din acest domeniu. Ce sentiment ii dau Ralucai Bonzi progresele facute pana acum? “Ca este posibil sa creezi vizibilitate pentru o cauza in care crezi, chiar daca nu exista bani. [...] Dar “reusita” ar fi abia daca as simti ca nu mai e nevoie de o asociatie de acest tip, daca problemele care ne-au constrans sa ne asociem si sa actionam ar disparea. Daca infertilitatea ar fi considerata ceea ce este, respectiv o conditie medicala ce necesita empatie si sprijin, daca ar exista un cadru legislativ in domeniul reproducerii asistate medical, daca s-ar respecta criteriile de bioetica, daca persoanele afectate ar putea beneficia fara probleme de informare, consiliere, acces universal la tratament etc. Abia atunci as avea sentimentul de reusita si as putea sa revin cu constiinta impacata la hobby-urile mele de dinainte, pe care le-am cam abandonat”.
Anual, in Romania se realizeaza 5000 de fertilizari in vitro (FIV), de zece ori mai putin decat in Europa de Vest. Majoritatea celor 15 centre din Romania acreditate in care se realizeaza proceduri de fertilizare in vitro realizeaza 100-150 de astfel de cicluri pe an, potrivit datelor oficiale. Prin comparatie, in Franta exista peste 150 de centre de fertilizare in vitro, unde se realizeaza in total peste 40.000 de cicluri FIV pe an. Citeste pe MedLive.ro.