Acasa | | Spre padurea Hagieni, in cautarea coliliei, iarba cu parul carunt
Colilie - Stipa Pennata. Foto: Zsolt Torok, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii
Aceasta este destinatia de vara a bioproduct.ro. Stiu, pare ciudat, in loc sa ne odihnim oasele pe un sezlong pe plaja la Mamaia, noi mergem sa ne intindem la soare printre vipere. Dar nu serpi vom cauta, nici macar broasca testoasa dobrogeana care se simte la Hagieni ca la ea acasa. Noi vom cauta iarba, ca oile. Si nu orice fel de iarba, ci colilie – Stipa pennata. Stipa pennata este o specie caracteristica zonei de stepa, si alaturi de ea vom mai gasi iasomie, migdal pitic (Prunus tenella), bujori de stepa (Paeonia tenuifolia), dar si teposi precum dracila, maces, paducel. Dintre arbori, vom cauta stejarul pufos (Quercus pubescens).
Turistii care isi petrec vacanta in Dobrogea au, practic, doua tinte majore: Delta Dunarii si Litoralul. Insa, pentru cei interesati de natura, mai interesante ar fi alte locuri dobrogene. In partea nordica a regiunii ar fi Muntii Macin si zonele impadurite ale podisurilor Niculitel si Babadag. In partea centrala a Dobrogei, doar cateva chei si putinele pajisti stepice sunt suficient de spectaculoase pentru a fi vizitate. Iar in sudul Dobrogei, practic doar zonele impadurite situate in apropierea de granita romano-bulgara merita sa fie vizitate de persoanele interesate in mod deosebit de speciile salbatice de plante si animale caracteristice acestui tinut, spune Zsolt Torok, cercetator in cadrul Institutului National Delta Dunarii.
Pentru toate acestea vom merge in varful picioarelor, nu atat de frica viperelor cat din teama de a nu strica ceva. Nu vom fura nimic decat prin obiectivul aparatelor foto, dupa care vom veni aici sa impartim prada cu voi.
Despre Rezervatia Hagieni
Localizata pe partea stanga a soselei Mangalia-Albesti, Padurea Hagieni reprezinta una dintre cele mai valoroase piese ale patrimoniului natural dobrogean. Rezervatia uimeste prin diversitatea peisajului, atat de diferit de cel litoral aflat la numai cativa kilometri distanta si prin raritatile faunistice care si-au gasit refugiul in aceasta insula de vegetatie inconjurata acum de culturi agricole. Puteti gasi aici balti cu vegetatie acvatica si palustra, stepe pietroase aflate in plin soare, coaste si rape de calcar, palcuri de arbusti spinosi, luminisuri cu vegetatie de stepa si paduri umbroase de diferite esente, predominanta fiind o padure naturala de tip submediteranean.
Padurea Hagieni este ocrotita din anul 1962. Din fauna padurii Hagieni putem enumera broasca testoasa dobrogeana si vipera cu corn.