Acasa | | Spune DA ceaiurilor naturale
Plantatie de ceai / Foto: Agerpres
Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, puteti face acasa urmatorul experiment. Taiati un pliculet de ceai de fructe (de lamaie, sa spunem) si goliti-i continutul pe o suprafata neagra sau inchisa la culoare. Cu ajutorul unui ac sau a unei agrafe separati fragmentele solide si analizati-le cu atentie. Veti descoperi acolo, alaturi de bucatele de fructe si frunze, anumite cristale albe, asemanatoare sarii.
Nu este vorba de sare: sunt cristale de acid citric care dau ceaiului gustul acrisor. Alaturi de acid, multe ceaiuri asa-zis naturale mai contin si coloranti sintetici in forma cristalizata.
Daca tot nu v-am convins, haideti sa trecem la experimentul numarul doi: preparati un ceai de macese la plic si un altul cu o cantitate identică de fructe de maces maruntite. Lasati-le sa infuzeze zece minute intr-o cantitate identica de apa, in doua pahare transparente. Observati apoi culoarea fiecaruia.
Ei bine, dragii mei, niciun produs asa-zis natural nu este la fel de natural precum cel pe care il preparati voi insiva acasa. Este valabil atat in cazul ceaiurilor cat si in cazul altor produse precum nectaruri, siropuri, gemuri, compoturi.
Revenind insa la ceaiuri, am sa va dezvalui reteta unui ceai aromat, similar celor de fructe, dar cu un gust – pun mana in foc! – mult mai bun.
La 100 de grame de plante uscate, socotim:
5 grame frunze de fragi
15 grame roinita
20 grame fructe de zmeura
60 grame fructe de maces
Toate plantele se usuca la soare pe hartii albe, apoi se zdrobesc. Se amesteca bine si se pot pastra maxim doi ani, în saculete albe de panza.
Ceaiul se obtine simplu: la o cant de apa clocotita se pun doua lingurite de amestec si se lasa sa infuzeze cinci minute. Se strecoara si se poate bea indulcit dupa gust cu zahar sau miere şi picurand cativa stropi de zeama de lamaie.
Pe timp de vara, se poate prepara o cantitate mai mare care se pastreaza la frigider.