Acasa | Cariera | Stii pe ce maini ajung datele tale personale? Cinci informatii pe care nu ar trebui sa le postezi pe Facebook
Pe mainile cui ajung informatiile tale personale? / Foto: SmartWoman
Poate ca profilul tau de pe un site e facut pentru prieteni si colegi, insa acesta atrage adesea si alte persoane printre care se pot numara actualii sefi, posibili angajatori si chiar infractori, ce folosesc site-urile de socializare pentru a aduna informatii despre viitorul angajat sau viitoarea victima. Inainte a-ti updata statusul sau de a posta cele mai recente poze asigura-te ca acestea nu iti pot leza identitatea, siguranta sau reputatia.
1. Adresa si numarul de telefon
Se intelege de la sine de ce astfel de informatii nu ar trebui sa ajunga in mana oricui. Conform unui studiu facut de Ponemon Institute, utilizatorii site-urilor de socializare sunt mai vulnerabili in fata infractorilor (furt de identitate, spargeri) din cauza informatiilor pe care le posteaza. In jur de 40% dintre utilizatori isi listeaza adresele pe site-uri, 65% dintre utilizatori nu folosesc setarile ce asigura confidentialitatea informatiilor si in jur de 60% nu isi considera prietenii virtuali drept ceea ce sunt in realitate, straini despre care nu stiu decat ceea ce li se spune.
2. Confesiuni
Cateva cazuri recente ne demonstreaza ca angajatorii folosesc din in ce mai des site-urile de socializare pentru a afla mai multe informatii despre actualii angajati sau candidatii pentru un post. Iar fata pe care acestea o arata nu e intotdeauna pe placul angajatorului.
Spre exemplu, in urma cu cateva saptamani o femeie dispecer la un departament de politiei din Wisconsin a fost concediata dupa ce a postat pe Facebook ca e "dependenta de Vicodin, Adderall, marijuana de calitate, MD 20/20 si absint", povesteste Today TMJ 4.com. E greu de spus daca postul a fost o gluma sau nu, dar rezultatul ramane batut in cuie. Un caz asemanator e cel al unei chelnerite care a fost concediata dupa ce a postat pe Facebook comentarii jignitoare la adresa unor clienti, informeaza Upi.com. Conform unui studiu realizat anul trecut de Proofpoint, in jur de 8% dintre companii au concediat pe cineva la un moment dat pe motiv de "utilizare necorespunzatoare a mijloacelor media".
3. Comportamente riscante
Orice dovada de comportament riscant (ce include de la fumat excesiv pana la bungee jumping sau curse de masini) postata pe un site de socializare poate fi folosita de companiile de asigurari pentru a vedea daca aplicantii isi pun viata sau proprietatea personala in pericol.
Desi nu au fost inca inregistrate cazuri de persoane refuzate de companiile de asigurari pentru astfel de motive, specialistii preconizeaza ca intr-un an sau doi aceasta tactica va fi folosita la scara larga, informeaza Insure.com. Astfel incat e posibil ca, pe viitor, prima de asigurare sa creasca sau firma la care apelezi pentru asigurare sa te refuze din cauza informatiilor pe care le-ai postat.
4. Planurile de vacanta
Nu face publice informatii referitoare la vacanta precum destinatie, locul unde vei fi cazat, zilele in care vei calatori si modalitatea de transport. Ajunse in mainile cui nu trebuie, astfel de informatii sunt o invitatie deschisa pentru un jaf.
5. Data si locul nasterii
Data nasterii (zi, luna, an) in combinatie cu locul nasterii pot fi cheia pentru un furt de identitate in care tu sa fii victima. Conform unui studiu din 2009 realizat de Universitatea Carnegie Mellon, combinatia dintre cele doua informatii poate fi folosita pentru a deduce (macar partial) informatii importante precum numarul de securitate sociala (informatie vitala pentru cei ce muncesc in SUA). O privire aruncata peste CNP ne convinge ca nu e foarte dificil sa il deduci folosind informatiile de mai sus, o doza de fler si putin timp petrecut pe internet.
Tratam internetul ca o mare familie si cam asta si este, doar ca familia in discutie se aseamana cu una din Dinasty sau The Young and the Restless in care fiecare are propria agenda si de abia asteapta sa il prinda pe celalalt la colt. Aduce putin a paranoia sa iti masori fiecare actiune prin prisma fricii de a deveni victima, insa e bine de retinut ca navigatul pe internet ar trebui vazut ca o plimbare prin oras; daca nu o faci responsabil poti ajunge la spital dupa ce te-a lovit o masina.