Acasa | Casa si gradina | The show must go... off: Cronica de spectacol urban
Marea diferenta notabila din zilele noastre este ca pe ulita principala, in locul turmelor insemnate acum se afiseaza turme bipede care alearga dupa brand-uri.
Oierii insemnau bietele dobitoace ca sa stie ale cui sunt, grupurile de dorobanti se inseamna si pun mare pret pe eticheta ca sa arate ca AU CEVA si astfel SUNT CINEVA. Nici nu mai conteaza cum arata obiectul respectiv sau ce reprezinta - o geanta Prada este ce este pentru ca pe ea e scris un nume. In bazarurile turcesti sau grecesti poti sa iti pui un brand pe orice produs iti place, nu conteaza... clientul sa fie multumit.
Simtul estetic este intr-atat de pervertit incat am uitat sa luam obiectele pentru frumusetea lor, pentru felul in care sunt gandite sa raspunda nevoilor de folosire. E o vorba: sa imbini utilul cu placutul... ei bine asta inseamna un produs de calitate, un produs de design - un sens pe care multi l-au uitat sau nu l-au cunoscut niciodata.
Daca am bani, gusturi rafinate si apreciez design-ul atunci conduc o Alfa Romeo sau o Lancia, nu brand-ul cel mai scump. Caut o masina frumoasa si iau un Jeep pentru ca are un anumit design, nu pentru ca e mare, costa mult si nu sunt multe in Bucuresti. ... macar de-ar fi Jeep, din pacate e Hummer. Totul este ca sa fiu vazut si nu pentru placerea mea personala, pervertita in placerea pe care o simt cand sunt vazut de altii.
Nu este vorba doar despre masini si oamenii cu multi bani. Show off-ul e prezent la orice nivel social si se manifesta in orice clipa in jurul nostru, de obicei insotit si de multa mitocanie.
Iau casa in Dorobanti si o daram pentru ca vreau ceva mai mare si mai stralucitor din care sa si scot bani... nu conteaza ca era vorba despre un monument de arhitectura care, alaturi de cele cateva nume de scriitori pe care i-ai auzit la lectura obligatorie, te definesc pe tine ca natiune.
Ce conteaza ca uzinele Ford din Floreasca insemnau nu numai o cladire monument dar si marturia unor decenii de prosperitate si intaietate romaneasca la nivel international, urmate de furtul rusesc? Au fost demolate partial pentru un proiect imobiliar.
Acelasi lucru se zvoneste ca o paste si pe cladirea monument Halele Obor - pentru ca nu este fancy si nu sunt in ea magazine de brand sau i-max, probabil ca multi nici nu au calcat vreodata pe acolo, iar cei care au facut-o n-au ridicat niciodata privirea spre plafonul vitrat sau alte detalii elegante. Noi vrem vile mari, cu piscina si balustri, coloane de palat, stucaturi si pitici de gradina... toti vrem de fapt cate o casa poporului in miniatura.