Acasa | | VIDEO Vara aceasta "se poarta Marilyn Monroe". Nostalgia primei jumatati de secol XX e vizibila in colectiile anului 2010
Reclame costume de baie Jantzen 1950 v. 2010 / Foto: Colaj capturi Jantzen.com
Costumele de baie Jantzen amintesc de cele purtate de fetele-poster ale anilor 1940, iar fetele ce le modeleaza sunt coafate in stilul aceleasi perioada. Eddie Bauer a reintrodus pe piata jachete asemanatoare cu cele livrate de companie pilotilor americani din al Doilea Razboi Mondial si alpinistilor prin anii 1950, iar L.L. Bean a relasat pantoful de vanatoare vandut in 1914 prin sloganul "Nu te poti astepta sa ai succes la vanatoare daca picioarele tale nu sunt imbracate adecvat."
Drept rezultat, pentru multe brand-uri din domeniu vara lui 2010 arata mai degraba ca vara lui 1910, lui 1949 sau chiar a lui 1960. Tematica din spatele acestor colectii este traditia, intoarcerea la radacini. Companiile de imbracaminte cu istorie in spate iau la periat arhivele, scotand pe piata modele lansate cu decenii in urma in speranta ca aerul clasic al hainelor ii va atrage pe consumatorii speriati de schimbarile sociale si economice ale acestei perioade. Acestia bat moneda pe faptul ca liniile de imbracaminte bazate pe traditie vor evoca amintiri din perioadele mai bune.
"Trecem printr-o perioada foarte nesigura, iar atunci cand oamenii sunt nemultumiti cu prezentul incep sa aprecieze cu adevarat trecutul si sa fie nostalgici. […] Vanzatorii incearca sa profite de pe urma acestui sentiment", sustine Nigel Hollis, analist-sef pentru firma de studii de piata Millward Brown.
Studiile arata ca in ultima vreme vanzarile au scazut in toate domeniile. Oamenii cumpara mai putin, iar atunci cand pleaca la cumparaturi prefera sa isi cheltuie banii pe produse locale, cu traditie.
Mediul economic nefavorabil a facut ca ideile care ar putea sa atraga interesul consumatorilor sa fie din ce in ce mai importante pentru intreprinzatori. Tendinta "heritage" e una dintre aceste idei; a dus la cresterea vanzarilor in randul companiilor ce au folosit-o chiar si acolo unde preturile au fost mai mari decat media.
"Se intampla ceva mare acum pe piata de consum americana si in mentalitati care ii face pe oameni sa prefere marcile 'heritage'. […] Oamenii vor sa creada in lucruri care sunt americane si vor sa ia parte la lucruri longevive", a povestit Neil S. Fiske, director al firmei Eddie Bauer care a plusat pe acest trend inca din toamna.
Trendul "heritage" e evident pe piata americana, desi o privire aruncata peste cataloagele europene arata ca fenomenul nu e restrans pe tarmul vestic al Atlanticului. Spre exemplu colectia Dior Cruise 2010-2011 e inspirata din moda anilor 50'-60' avand ca punct de plecare personajele feminine ale filmelor inscrise in Nouvelle Vague Francais. Chanel si-a modelat colectia Cruise 2010-2011 dupa moda anilor '70s.
Trend-ul se extinde si in alte domenii economice. Compania de cereale General Mills a scos pe piata o editie limitata Lucky Charms si Cheerios ambalate in cutii vintage. Pepsi-Cola a scos la vanzare editii limitate Pepsi si Mountain Dew cu etichete retro.
Conform presedintelui companiei de imbracaminte Lands' End, Nick Coe, popularitatea articolelor vintage nu poate fi atribuita in totalitate situatiei economice instabile. "Tiparele de achizitionare au fost schimbate destul de serios de consumul nebunesc al decadei precedente. Nu e vorba neaparat despre produse ieftine- cat despre valoare reala. […] Au trecut zilele cheltuielilor frivole si al cumparaturilor de scurta utilizare", concluzioneaza Nick Coe.